Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Орнитологичен мониторинг на Бургаския езерен комплекс



01 Октомври 2010, Петък



Бургас се включва в инициативата Европейски дни на птиците в първите дни на октомври Бургас е сред няколкото града в страната, в които през първите дни на октомври ще се проведат Европейските дни на птиците. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е координатор на инициативата за нашата страна. В Бургас събитието ще се отбележи по традиционен начин. На 2 и 3 октомври (събота и неделя) вратите на природозащитен център „Пода”, стопанисван от Българско дружество за защита на птиците ще бъдат отворени за посетители. Всеки, които иска да стане част от инициативата провеждаща се в редица страни от Стария континент е добре дошъл.

Бургас се включва в инициативата Европейски дни на птиците в първите дни на октомври

    Бургас е сред няколкото града в страната, в които през първите дни на октомври ще се проведат Европейските дни на птиците. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е координатор на инициативата за нашата страна. В Бургас събитието ще се отбележи по традиционен начин. На 2 и 3 октомври (събота и неделя) вратите на природозащитен център „Пода”, стопанисван от Българско дружество за защита на птиците ще бъдат отворени за посетители. Всеки, които иска да стане част от инициативата провеждаща се в редица страни от Стария континент е добре дошъл. През двата почивни дни от терасата на центъра ще се наблюдават птици, като целта е да се съберат данни за видовете, които са видени и тяхната численост. В неделя доброволци на Българско дружество за защита на птиците и всеки един от гостите на центъра, който желае може да подпомогне дейностите му по различен начин, например като се включи в почистването на защитена местност „Пода”, като помогне за подновяване „Пътеката на усещанията” или само се забавлява сред природата.
    Провеждането на орнитологичен мониторинг на Бургаския езерен комплекс е също част от инициативите посветени на Европейските дни на птиците. Редовното наблюдение на състоянието на езерата – Вая, Атанасовско и комплексът Мандра – Пода ще се състои в събота. Събирането на данни за числеността на птиците, срещащи се в естествените водоеми около  Бургас се извършва на всеки две седмици от месеца в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП. В мониторинга участие ще вземат специалисти – орнитолози, както и много млади хора, които се обучават в наблюдението на птици и воденето на орнитологичен дневник.
    Дните на птиците се отбелязват вече 16 години в редица европейски страни всеки първи уикенд на октомври. В тези дни хиляди природолюбители от цяла Европа излизат по едно и също време сред природата, за да наблюдават птици и да се забавляват. Идеята на дните е да се съберат данни за вида и числеността на птиците едновременно в рамките на два дни от любителите на птици, живеещи на Стария континент. Целта на това събитие е опознаването на птиците и използването на възможността да се обърне внимание на повече хора за нуждата от тяхното опазване като част от европейското и национално природно наследство, както и на значението им за нас хората.
    Данните за нашата страна, които ще станат част от европейската база с данни тази година ще бъдат обобщени от екипа на БДЗП в град Бургас. Те ще се събират до ранния следобед в неделя от другите градове в страната, където се провеждат Европейските дни на птиците – София, Варна, Свищов, Хасково и Маджарово.




Прочетено: 3559 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Арменската черква Сурп Хач Бургаският кей BSB Международен Семинар на фризьорите София Spirit of Burgas Стилът на знаменитостите През поколение Дружинката Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development