Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Резултатите от мисията ни в Хаити и Доминиканската република сочат, че временната комисия за реконструкция на Хаити трябва час по-скоро да стане действаща.



04 Октомври 2010, Понеделник



В края на август т.г. евродепутатът от групата на ГЕРБ в ЕНП Мария Неделчева беше на едноседмична мисия в Хаити и Доминиканската република като част от делегация на ЕП, в която имаше съществена роля и отговорност, тъй като е зам.председател на Комисията по социални въпроси и околна среда на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС. В изказване на заседанието на Бюрото на Асамблеята М. Неделчева представи резултатите от мисията и най-напред подчерта, че всяка информативна мисия има за цел да достигне до важни и нови елементи, касаещи дадена ситуация. „Ако вземем това предвид, бихме могли да кажем, че нашата мисия в Хаити и в Доминиканската Република е била успешна. Докладът поставя на показ елементи, които ни позволяват не само да направим равносметка на постигнатото от 12 януари до сега, но и привлича вниманието към сегашните трудности и евентуалните бъдещи решения”, обяви евродепутатът и наблегна на три аспекта от мисията: на ниво граждани и гражданско общество; на национално ниво; на европейско и международно ниво.

В края на август т.г. евродепутатът от групата  на ГЕРБ в ЕНП Мария Неделчева  беше на едноседмична мисия в Хаити и Доминиканската република като част от делегация на ЕП, в която имаше съществена роля и отговорност, тъй като е зам.председател на Комисията по социални въпроси и околна среда на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС. В изказване на заседанието на Бюрото на Асамблеята М. Неделчева представи резултатите от мисията и най-напред подчерта, че всяка информативна мисия има за цел да достигне до важни и нови елементи, касаещи дадена ситуация. „Ако вземем това предвид, бихме могли да кажем, че нашата мисия в Хаити и в Доминиканската Република е била успешна. Докладът поставя на показ елементи, които ни позволяват не само да направим равносметка на постигнатото от 12 януари до сега, но и привлича вниманието към сегашните трудности и евентуалните бъдещи решения”, обяви евродепутатът и наблегна на три аспекта от мисията: на ниво граждани и гражданско общество; на национално ниво; на европейско и международно ниво.  

По отношение  на първия аспект М.Неделчева акцентира  на ролята на младите – нужно е да има повече програми от типа на програмата "cash for work", която всъщност е единствената до момента програма, финансирана и осъществена от ЕК. Освен това е нужно младите да се чувстват приобщени с програми като инициативата на ЮНЕСКО за парламент на младите. В този контекст евродепутатът призова за постигане на повече прогрес в привличането на децата в училищата и осъществяването на кампании за задържане на момичетата в учебната система, защото „училището не трябва да бъде привилегия, а право”. Да се инвестира в младежта е нужно и за да се запълни дефицита на кадри в администрацията.  

По въпроса  за насилието над жените, който е сериозен проблем в Хаити, М. Неделчева предложи конкретни действия като например раздаването на свирки.  

Като  важна стъпка на национално ниво тя предлага правителството на Хаити да фиксира приоритети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план : първо за жилищата съвместно с общинските власти, второ за децентрализацията и инфраструктурите, трето за земеделието и четвърто за образованието.

Временната  комисия за реконструкция на Хаити (CIRH) обаче е централен елемент от процесът на реконструкция, нейната мисия е да подготви бъдещата автономия на институциите в Хаити, подчерта М.Неделчева и изрази позиция, че е от жизненоважно значение тя да стане действаща възможно най-бързо.  

На международно ниво е нужно да се осигури помощ, за да се изгради една самостоятелна  държава и да се помогне на нейната  регионална интеграция.

От голяма важност е сътрудничеството с Доминиканската Република, а друг стратегически ход е бързото ратифициране на КАРИФОРУМ и засилване диалога между неправителствените организации и властите. Предпоставка за успех по думите на Неделчева е и общо действие и спазване на приетите ангажименти от различните страни.

Накрая  евродепутатът настоя на необходимостта тази проблематика да се вмести в контекста на изборите. „ЕС представлява в очите на гражданите на Хаити и на местните неправителствени организации допълнителна гаранция за прозрачност на изборния процес. Ето защо се присъединявам към призива на моите колеги в подкрепата на една наблюдателна мисия на изборите.”


Прочетено: 2357 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Морска градина Бургас ahtopol ЛРД Нощен Париж от Бутик Ботева Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Александропулис, Гърция - юни.2007 Хозяин причала Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик На лодката Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development