Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Там, където хорът на Милка Стоева постигна най-голям успех07 Октомври 2010, ЧетвъртъкЕдинственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия

Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label”
от еврокомисаря по образование и култура

Единственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия


Ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. д.и.н Анна Недялкова получи знака „ECTS Label” за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити. Това стана на официална церемония този вторник в белгийския град Антверпен, съобщиха от висшето училище. Знакът е връчен на проф. д-р Анна Недялкова лично от еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика на младежта Андрула Василиу, добавиха оттам.

Тази година общо 30 европейски университета са подали документи да бъдат одитирани от независимите експерти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура за получаване на „ECTS Label”, но само 5 от тях са отговорили на високите изисквания по процедурата.

ВСУ „Черноризец Храбър” е единственото българско висше училище, удостоено с европейския знак за натрупване и трансфер на кредити. След получаване на почетния знак  „DS Label” миналата година, това е второто голямо признание на Европейската комисия  за Варненския свободен университет.

В еврозоната има 54 висши училища - носители на „DS Label”, но малко са тези, които имат и двата сертификата, подчерта проф. д-р Анна Недялкова. Според нея високите отличия нареждат ВСУ „Черноризец Храбър” сред първите 20 университета в Европа със статут на съветник на ЕК в сферата на висшето образование и прилагането на Болонския процес.

Знакът „ECTS Label” удостоверява високата оценка на ЕК за успешно прилагане на кредитната система и гарантира безусловното признаване на кредитите, придобити в университета във всички страни. Като сертификат на ЕС той гарантира мобилността на студентите и улеснява обучението им в различни образователни институции, подчертаха от висшето училище.

Ако „DS Label” прави дипломата ни автоматично призната в Европа и страните, които зачитат европейското образование, то „ECTS Label” издига образа на университета като откровен и благонадежден партньор в европейското и международно сътрудничество, подчерта ректорът на проф. д-р Анна Недялкова. Според нея двата европейски знака утвърждават качеството и прозрачността  на обучението, нивото на преподаване и общите условия за получаване на образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”.

ВСУ „Черноризец Храбър” обучава над 12 хил. студенти в 49 акредитирани бакалавърски и магистърски програми. Той е едно от най-големите висши училища в България, акредитирано от НАОА с най-висока оценка за максималния срок от 6 години.

Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS) се използва в цяла Европа за трансфер на кредити при мобилност на студенти и натрупване на кредити - образователни пътеки, които водят до получаването на образователна степен. Освен, в сферата на висшето образование, тя може да се прилага и към други форми за учене през целия живот.

Конкретно, европейските отличия ECTS и DS Label помагат на студентите да избират най-добрите университети за продължаване на своето образование, както и да участват в програми за мобилност, подчертаха от висшето училище. Техните квалификации се признават в различни страни, което е предпоставка за успешна професионална реализация на младите хора.

КОЛЕГИ,

Академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър” има удоволствието да ви покани на пресконференция,  утре, 8 октомври, от 14.00 часа в Заседателната зала на Университета по повод връчването на сертификата.

По-късно, от 14.30 часа в централното фоайе ще има официално представяне на Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (ECTS) пред студенти и преподаватели.

За улеснението на медиите ще бъде осигурен транспорт в двете посоки. Утре, тръгването за университета е в 13:15 ч. от ул. „Антим I” (страничен вход на Археологически музей – Варна), а връщането - в 15:00 ч.


ОЧАКВАМЕ ВИ!
Прочетено: 2321 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
съботно кафе Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи кафето ми Sunrise Конкур глазами зрителя газ ll Елена Списание Влъхвите Париж - моста на Александър 3-ти Бургас, ФЛОРА 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development