Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Там, където хорът на Милка Стоева постигна най-голям успех



07 Октомври 2010, Четвъртък



Единственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия

Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label”
от еврокомисаря по образование и култура

Единственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия


Ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. д.и.н Анна Недялкова получи знака „ECTS Label” за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити. Това стана на официална церемония този вторник в белгийския град Антверпен, съобщиха от висшето училище. Знакът е връчен на проф. д-р Анна Недялкова лично от еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика на младежта Андрула Василиу, добавиха оттам.

Тази година общо 30 европейски университета са подали документи да бъдат одитирани от независимите експерти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура за получаване на „ECTS Label”, но само 5 от тях са отговорили на високите изисквания по процедурата.

ВСУ „Черноризец Храбър” е единственото българско висше училище, удостоено с европейския знак за натрупване и трансфер на кредити. След получаване на почетния знак  „DS Label” миналата година, това е второто голямо признание на Европейската комисия  за Варненския свободен университет.

В еврозоната има 54 висши училища - носители на „DS Label”, но малко са тези, които имат и двата сертификата, подчерта проф. д-р Анна Недялкова. Според нея високите отличия нареждат ВСУ „Черноризец Храбър” сред първите 20 университета в Европа със статут на съветник на ЕК в сферата на висшето образование и прилагането на Болонския процес.

Знакът „ECTS Label” удостоверява високата оценка на ЕК за успешно прилагане на кредитната система и гарантира безусловното признаване на кредитите, придобити в университета във всички страни. Като сертификат на ЕС той гарантира мобилността на студентите и улеснява обучението им в различни образователни институции, подчертаха от висшето училище.

Ако „DS Label” прави дипломата ни автоматично призната в Европа и страните, които зачитат европейското образование, то „ECTS Label” издига образа на университета като откровен и благонадежден партньор в европейското и международно сътрудничество, подчерта ректорът на проф. д-р Анна Недялкова. Според нея двата европейски знака утвърждават качеството и прозрачността  на обучението, нивото на преподаване и общите условия за получаване на образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”.

ВСУ „Черноризец Храбър” обучава над 12 хил. студенти в 49 акредитирани бакалавърски и магистърски програми. Той е едно от най-големите висши училища в България, акредитирано от НАОА с най-висока оценка за максималния срок от 6 години.

Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS) се използва в цяла Европа за трансфер на кредити при мобилност на студенти и натрупване на кредити - образователни пътеки, които водят до получаването на образователна степен. Освен, в сферата на висшето образование, тя може да се прилага и към други форми за учене през целия живот.

Конкретно, европейските отличия ECTS и DS Label помагат на студентите да избират най-добрите университети за продължаване на своето образование, както и да участват в програми за мобилност, подчертаха от висшето училище. Техните квалификации се признават в различни страни, което е предпоставка за успешна професионална реализация на младите хора.

КОЛЕГИ,

Академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър” има удоволствието да ви покани на пресконференция,  утре, 8 октомври, от 14.00 часа в Заседателната зала на Университета по повод връчването на сертификата.

По-късно, от 14.30 часа в централното фоайе ще има официално представяне на Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (ECTS) пред студенти и преподаватели.

За улеснението на медиите ще бъде осигурен транспорт в двете посоки. Утре, тръгването за университета е в 13:15 ч. от ул. „Антим I” (страничен вход на Археологически музей – Варна), а връщането - в 15:00 ч.


ОЧАКВАМЕ ВИ!




Прочетено: 3593 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пази се ЛРД лека вечер Парк в Бургас, Младежки дом Тавия Spirit of Burgas Строеж с кран Конкурс прическа Бургас 2009 Аз и моя първи  братовчед Росен Ученички Цвят на череша с пчели
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development