Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Да спасим Иракли



09 Октомври 2010, Събота



Чист плаж - чиста съвест: за поддържан резерват в района на Иракли В навечерието на петата година от съществуването си, и в чест на световния ден за “ремонт на климата”, гражданска група Да спасим Иракли ще отбележи края на циганското лято с мащабно почистване на плажната ивица и с искане за обявяване на поддържан резерват в местността, където интересите не секват въпреки Натура 2000 зоната.

Чист плаж - чиста съвест: за поддържан резерват в района на Иракли
В навечерието на петата година от съществуването си, и в чест на световния ден  за “ремонт на климата”, гражданска група Да спасим Иракли ще отбележи края на циганското лято с мащабно почистване на плажната ивица и с искане за обявяване на поддържан резерват в местността, където интересите не секват въпреки Натура 2000 зоната.
На 9ти и 10ти октомври, въпреки есенното време, ще се случи за 6-ти път традиционна инициатива за почистването на плажната ивица на местността Иракли. С това Гражданска група “Да спасим Иракли” ще се опита да разчисти боклуците изостанали след натоварения сезон, както и заблудата, че местността Иракли е “спасена” от неразумни планове, липса на политическа воля, разнообразни заплахи за биоразнообразието, а държавата е рекултивирала коритото на р. Вая.

С безценната помощ на община Обзор, събраните в събота и неделя до обед отпадъци, ще бъдат извозени и сортирани. Прогнозата за уикенда е есенна: от 10 и 12 градус, но вярваме, че това няма откаже никой сериозен ираклиец от свещеното му право да изчисти уникалния плаж. Да спасим Иракли се надява искрено да успее да привлече и някои от многобройните туристи, които тази година дойдоха на плажа с генераторите си и оставиха след себе си доволно количество боклуци и усещането, че нямат разбиране към традициите на плажа като културен и екологичен феномен, където всеки носи отговорност за поведението си и изнасянето на отпадъците си.

С акцията Да Спасим Иракли призовава и българската държава за спешни мерки, с които да покаже, че е налице реална воля за постигането на общи за държавата и обществото цели, каквато е опазването на уникалното биоразнообразие на страната ни в няколкото останали диви местности по Черноморието ни.

Гражданска група Да спасим Иракли вижда чудесна възможност за демонстриране на политическа отговорност в обявяването на “поддържани резервати” в местностите Иракли, Камчийски пясъци и Кара дере, (където само преди дни е започнал нов строеж, въпреки Натура-2000 ограниченията), които имат сходни проблеми пред опазването на флората и фауната си от съмнителни инвеститори.

Вече са събрани над 6 000 подписа в подкрепа на идеята, а подпискакта продължава пътуването си из цялата страна, до момента, когато ще бъде внесена в Народното събрание.

В местността Иракли, гражданската ни група ще настоява за създаването на поддържан резерват, който отчита и опазва освен биоразнообразието, и уникалния културен феномен на бивакуването, който е живата, 40 - годишна история на хармонично съжителство на човека с природата в съвременния свят. Така за първи път страната ни ще има шанс да бъде пример и лидер за законово основано опазване на една уникална съвременна устойчива практика и да я отчете като ценност, а не като пречка.

Да спасим Иракли вижда в това и уникален шанс за България да опази уникалния реусрс на страната ни и да придаде добавена стойност в качествения, а не масовия туризъм, където връзката между човека и природата се цени и стимулира.

Спешни мерки от страна на държавата се налагат и още тъй като Гражданска група “Да спасим Иракли” установи, че след близо 5 години гражданска доброволна дейност в защита на нови морални ценности и отношение към гражданското участие и природата, резултатите са плачевни: р. Вая е унищожена, главният архитект на София Петър Диков вади разрешителни за строеж в НАТУРА 2000 зона, РИОСВ- Бургас демонстрира пълна липса на разбиране към същината на Оценката за въздействие върху околната среда и каквито и да било критерии за цялостното влияние на проекти в района на Иракли, а община Несебър крие от нас вече 3 години новия си териториално - устройствен план. Всичко това ни кара да мислим, че липсва разбиране за равнопоставеността на българските граждани пред закона.

Това беше и причината, гражданската група да привлече вниманието на Европейската Комисия върху престъпленията в зоната Иракли - Емине, след което стартира предварителна фаза на повдигане на наказателна процедура срещу България в съда на Европейската общност в Люксембург за безочливото унищожаване на р. Вая и уникалната й лонгозна растителност, както и липсата на адекватна рекултивация на мястото на престъплението, въпреки препоръките на ЕК.

Гражданската съвест за Иракли беше активизирана отново и след информацията от м.август т.г., че в 3 парцела, сред които този на главния архитект на София - Петър Диков в Натура 2000 зоната Иракли-Емине, се предвижда застрояване с над 400 легла легова база. Без да има инфраструктура за пречистване на отпадъците и отпадните води или дори вода, тъй като районът е безводен. По време на общественото обсъждане във връзка с новите инвестиционни проекти, гражданската ни група зададе въпросите си към инвеститорите и представителите на местната власт, които прескачат процедури, заменяйки ги с обещания.

Като гражданска група сме крайно учудени, че макар и нарушаващи основни положения в законодателството на България и ЕС, проектите на “инвеститорите” са одобрени от РИОСВ - Бургас и Община Несебър без никакъв негативен коментар. Смятаме поведението на представителите на МОСВ и местната власт за престъпни и работещи срещу интересите на България в полза на частни проекти със сбъркани критерии за природоосъобразност. (Проектите имат заложено “озеленяване” и създаване на “крайбрежна алея” в зона, която пази уникално за Европа биоразнообразие и последното, от което има нужда е да бъде “озеленявана.”)

За да разберат гражданите й чия страна заема, призоваваме българската държава спешно и адекватно да поеме нов ход на действие в случая с Иракли - действие базирано на дръзки, смели и иновативни промени, каквато би била създаването на система от поддържани резервати със специален режим, включващи реално, а не про-форма гражданите, за да докаже, че ценностите й са демократичност и адекватност, а не конформизъм и анахроничност.

Почистването на плажа ще се случи за 6ти пореден път с новите попълнения в гражданската група. Очаква се над 30 доброволци да вземат участие в почистването на популярния плаж. Случаят Иракли е част от световната тенденция за унищожаване на дивата природа в името на неаргументирана урбанизация, прикривана неумело зад термини като “развитие” и “инвестиране” с липса на етични и екологични критерии, отдалечаващи ни от ценностите на устойчивото развитие и демократичните принципи.

За повече и актуална информация: www.daspasimirakli.org

За контакт:
Янина Танева - 0892 458 127
Надежда Максимова - 0885 734 377

Източник:
http://daspasimirakli.org/


Прочетено: 4017 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
съботно кафе Конкурс прическа Бургас 2009 Александропулис, юни.2007 съботно кафе врабец бургаска среща сградата на Общината До другото лято Конкур глазами зрителя РК Международен Семинар на фризьорите София Животът продължава
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development