Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Даряват пулсоксиметричен апарат в неонатологичното отделение на Бургаска болница12 Октомври 2010, ВторникКомпанията Procter & Gamble дари пулсоксиметричен апарат в неонатологичното отделение на МБАЛ „Бургас” АД в областния град, като част от инициативата „Шанс за живот, шанс за нови спомени”.

Резултатите от кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” са обнадеждаващи, а  даряването на пулсоксиметрични апарати в болници в страната вече започна. 9 града в Югоизточна и Североизточна България получават пулсоксиметър: Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Данните предоставени от всяка от болниците, които получават дарения в тези градове показват, че процентът на преждевременно родените деца през 2009г. е сравнително висок и е над средното ниво за България, което е изчислено от Националния Статистически институт и е 8.5% за същия период. Във Варна този процент достига 16.2% в СБАГАЛ Варна ЕООД и 10.7% в МБАЛ Света Ана ЕООД. В Добрич процента е 11.5%, в Сливен 15.3%, в Търговище е 10.2%, в Сливен и Ямбол данните сочат 10% във всяка от болниците. Единствено данните от Русе и Разград показват по-ниски стойности, съответно от 9.3% в Русе и 7.8% в Разград.

В болница МБАЛ „Бургас” АД се концентрира лечението на недоносени деца и високо рискови деца с тегло под 1500 гр. от целия регион на Югоизточна България, тъй като болницата разполага с Неонатологично интензивно отделение. Направеното дарение цели да помогне на преждевременно родените деца да пораснат и да имат пълноценен живот.

Статистиката предоставена от болницата сочи, че съществува тенденция за повишаване броя на недоносените деца през последните години. Данните показват, че общия брой на живородените деца, регистрирани в болницата през 2009г. е 2653 деца, от които 274 деца са недоносени. Това води до ниво от 10.3 % недоносени деца за 2009г., което от своя страна надвишава средните за страната 8.5% преждевременни раждания за същия период.

Дареният пулсоксиметричен апарат Masimo Rad-8 подобрява качеството на грижата за новородени, които имат затруднена кардиопомунална адаптация, като дава на специалистите навременна и точна информация за жизнените показатели на детето. Апаратът е неделима част от терапевтичната практика при новородени рискови деца. Благодарение на пулсоксиметърията се извършва превенция и ранна диагностика на дихателните нарушения, късните неврологични последствия и ранната и късната неонатална смъртност.

        ''По мои наблюдения и според данните, които имаме от нашата практика, процент на рисковите новородени деца, които имат нужда от специални грижи, в това число и на преждевременно родените деца е около 30%. Всички тези деца се нуждаят от мониторинг на жизнено важните функции за да могат специалистите да получат точна представа за състоянието им и да приложат необходимите терапевтични мерки. Практически, от мониторинг с пулсоксиметър се нуждае всяко дете, което има забавена кардиопомунална адаптация. Благодарение на пулсоксиметърът, който получаваме чрез тази кампания ще можем да мониторираме повече деца много по-точно, ще можем да прилагаме адекватно лечение и съответно ще даваме шанс на повече деца да израснат здрави и да имат пълноценен живот.’’, каза Д-р Коларова, Началник отделение по неонатология, специалист неонатолог в МБАЛ „Бургас” АД.Годишно в България около 6000 деца са преждевременно родени. Основните медицински рискове при тези деца са свързани със забавената им адаптация към новите условия на живот, в които попадат след излизането от утробата. Медиците наричат този проблем – забавена кардиопомунална адаптация. За да подкрепи преждевременно родените деца, Procter & Gamble за втора поредна година провежда  кампанията ”Шанс за живот, шанс за нови спомени”.

Цел на инициативата „Шанс за живот, шанс за нови спомени” е повече деца да получат шанс за пълноценно детство и шанс да сбъднат мечтите си. Освен предвидените информационните и дарителски дейности, тази година кампанията дава възможност на детските мечти да пътуват из България.

Това стана възможно чрез „Стената на мечтите”, която е част от кампанията и за период от 7 дни събра повече от 1000 детски мечти и пожелания. Те бяха написани на Стената от жители и гости на София, които пожелаха да изпратят своето послание до преждевременно родените деца в България и техните семейства. 

Някои от най-сърдечните пожелания са поставени в рамки в хода на кампанията ще бъдат изпращани до всички болници, които предстои да получат дарение. Тези парченца мечти и пожелания от Стената на мечтите са символичен жест на съпричастност и грижа за децата в риск. На всяка от изпратените рамки може да бъде прочетено и пожелание на един от редицата известни българи, които застават зад идеята, че децата на България заслужават шанс за живот и шанс да сбъднат мечтите си. Сред тях са Нешка Робева, Радост Драганова, Веселин Топалов и Йордан Йовчев, които подкрепят кампанията.

Болница МБАЛ „Бургас” АД също получи едно от тези послания. Пожеланието, което носи за преждевременно родените деца е:

„Искам всички мечти да станат реалност...
Мечтая винаги да мечтая!”

Заедно с тази детска мечта, в болница МБАЛ „Бургас” АД пристигна и посланието на Радост Драганова:

„Мечтая да има повече любов и усмихнати, щастливи деца!”
Прочетено: 2028 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стив и аз булка от Бургас БЪДИЩЕ Три девойки ученички Пожарната в Бургас Созопол Флора Бургас 2009 HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Декабрь 2017 года Черноморец Бургас Художник
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development