Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

вреди в резултат на неформалната икономика



28 Октомври 2010, Четвъртък



281 фирми са одитирани за идентифициране на претърпените от тях вреди в резултат на неформалната икономика

Вътрешнофирмени одити сред 281 компании - директните членове на АИКБ бяха извършени с цел  идентифициране на претърпените от тях вреди в резултат на неформална икономика в техния бранш или регион, както и за извличаните ползи. Одитите се реализират в рамките на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България, с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.
По преценка на одитираните дружества, основните начини, по които изрядните работодатели понасят вреди вследствие от неформалната икономика, са следните:
• Работещите в сенчестия сектор поставят сериозна бариера пред фирмените инвестиции; сриват пазара чрез нелоялната конкуренция; създават условия за социална и правна несигурност на търговските дружества; нарушават правата на отделния индивид.
• Неформалната икономика е рестриктивен фактор за привличането на сериозни чужди инвеститори. Освен върху данъчните условия, чуждите инвеститори залагат на стабилност, прозрачност и предвидимост на бизнес средата, които липсват при съществуване на неформална икономика. В същото време високите дялове сенчест сектор превръщат българската бизнес среда в атрактивно поле за инвестициите със съмнителен произход.
• Най-сериозните начини, по които неформалната икономика вреди на ниво работодатели: нелоялна конкуренция по отношение на заплащане, незаконосъобразно осигуряване на наетите лица и ощетяване на социалните и здравните фондове на държавата, привличане на работна сила чрез подбиване на цени и качество на продукцията, нелоялна конкуренция във взаимоотношенията с клиенти и доставчици.
На основата на тези най-общи фактологични данни могат да се направят следните изводи:
Първо, 56% от одитираните търговски дружества са със сериозни кредитни задължения. Работодателите оценяват кредитните си задължения и тяхното обслужване като сериозно финансово бреме и настояват да се предприемат мерки за облекчаване условията по обслужването на кредитите.
Второ, налице е сериозна междуфирмена задлъжнялост. Търговските дружества дължат плащания предимно на свои доставчици, подизпълнители и на държавния бюджет, а успоредно с това доставчиците, подизпълнителите и държавата имат забавени плащания към търговските дружества. Всичко това се оценява от дружествата като предпоставка за преминаване в неформалната икономика.
Трето, данните от одитите сочат, че в обемите на сключените и изпълнените договори за 2008 и 2009 г. се наблюдава силна динамика, което от една страна е индикатор за намалените обеми на дейност, но също така е и показател за оптимизиране на разходите на дружествата и фокусирането им върху неотложно необходимите потребности.
Четвърто, проверката на зависимостта между големината на търговското дружеството и наличието на системи за управление на качеството потвърди хипотезата, че средните и големите предприятия полагат повече усилия за адаптиране на извършваните от тях производствени дейности и необходимите за това технологични процеси в съответствие с европейските стандарти.
Пето, през одитирания период в 66,9% от дружествата са извършени проверки от различни органи. В 36,4% от дружествата са извършвани повече от една проверки. Данните говорят за сравнително по-висока активност от страна на НАП и ГИТ.
Одитираните дружества препоръчват внимателно да се обмислят и предложат промени в законодателството и нормативните регулации, създаване на ефективни механизми за контрол върху прилагането на законодателството, оптимизиране дейността на държавните институции и администрацията на централно и местно ниво, опростяване на режимите и постепенно прехвърляне на отговорността за организацията и контрола върху тяхното изпълнение към работодателски, браншови и неправителствени организации и асоциации, следвайки утвърдените европейски модели на самоконтрол.


Прочетено: 2582 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аЗ В  АНГЛИЯ Залив край Созопол МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. КАМЕРА Флора Бургас 2009 Великолепието на Париж от Бутик Kapoto ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК от прозореца Елена
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development