Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски журналисти призьори в медиен конкурс



30 Октомври 2010, Събота



За поредна година конкурсът „Нашето общо Черно море“ отличава с номинации журналисти и сътрудници на различни медии за професионално и обществено ангажирано отразяване на проблемите на околната среда и устойчивото развитие в черноморския регион.

Все по-трудно става откриването на автори и публикации, които да отговарят на професионалните стандарти за качество в журналистиката, отбелязват организаторите

Номинации в осмото издание на медийния конкурс „Нашето общо Черно море” на Черноморска мрежа на неправителствените организации:

За поредна година конкурсът „Нашето общо Черно море“ отличава с номинации журналисти и сътрудници на различни медии за професионално и обществено ангажирано отразяване на проблемите на околната среда и устойчивото развитие в черноморския регион.

Конкурсът цели да повиши екологичната осведоменост и ангажираност на журналистите и широката общественост. По традиция отличаваме медийни творци и изяви в три категории: електронни медии, печатни медии и фотография. Все по-трудно обаче става откриването на автори и публикации, които да отговарят на професионалните стандарти за качество в журналистиката. Залязват доста регионални медии, много от най-изявените и перспективни творци напускат професията. През тази година екипът за оценка отчита тревожно задълбочаване на кризата в ценностната система на медиите, на независимата журналистика, а вероятно и на цялото общество.

За щастие има и утвърдени имена, които не избягват проблемните, нелицеприятни и често направо опасни теми, с нужда от спешно обществено внимание и коректив. Проблемите, свързани с Черно море, изобилстват от такива теми. Електронните издания, даващи алтернатива на много медийни творци помагат на качествената журналистика да преодолее кризата. Същевременно все по-често изданията публикуват неподписани материали, включително и репортерски, с много неточности и манипулативни твърдения.

В осмото издание на конкурса се пощряват следните журналисти и фоторепортери:

Цветелина Атанасова, БНТ, „По света и у нас" - електронни медии - за последователно и дългогодишно отразяване с активна гражданска позиция на проблемите с незаконното строителство по крайбрежието на Природен парк Странджа. Благодарение на нея и други колеги от медиите т.нар. комплекс „Златна перла” остана незавършен и се превърна в тест за прилагането на закона и бъдещето на демокрацията в България. Отличаваме Цветелина Атанасова и за приноса й в отразяването на темата за арктическите изследвания, която по традиция е част от морската тематика.Филмът й „Черно и бяло” предава впечатленията й от Антарктида, като същевременно е ярък израз на загриженост за съдбата на планетата и хората.

Силвия Шатърова, печат

Журналистката от в-к „Черноморски фар” – Бургас е един от най-ангажираните с околната среда творци от регионалните медии. Тя работи от много време по теми от голям обществен инерес, свързани с опазването на природните дадености на крайбрежието и приносът й съвсем не се измерва само с публикациите през изминалата година. Компетентното разследване във връзка с незаконното строителство в местността Иракли и в района на Природен парк „Странджа” са повод за настоящата номинация. Активната й позиция и сътрудничеството с експертите еколози от парка по въпроса с незаконното добиване на инертни материали от река Велека също е обект на номинацията. Силвия Шатърова информира компетентно цялата страна за проблемите на природния парк и Малко Търново.

Румяна Емануилиду, печат

Румяна Емануилиду, в. „Фактор” – Бургас, за серия от публикации за Бургаските езера, свързани със застрояването им и разрушаването на техните уникали природни дадености, обект на опазване в рамките на националната мрежа Натура 2000. Търсенето на собствени източници на информация, на значими за населението и градското развитие теми, както и представянето им по убедителен и аргументиран начин са особено характерни за авторката. Обект на нейната загриженост и тревога е значимата в световен мащаб тема за околна среда и здраве, която се налага като безспорен приоритет, но като че ли е забравена от много медии и автори.

Росица Колева, печат, журналистка на свободна практика

До съвсем неотдавна Росица Колева работеше за в-к „Позвънете” – Варна, където успешно изведе темата за околната среда на качествено ново ниво и обхвана много и разнообразни нейни аспекти, свързани както с крайбрежието и морето, така и с градската околна среда. Желаем й успех в това само донякъде ново поприще.

Сред електронните издания http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/ и Greenpoolна http://www.mediapool.bg

отделят място на темата за околната среда и повишават обществената й значимост.

В раздела фотография отличаваме работата на Татяна Стефанова-Байкушева, фотография, сътрудник на вестник "Фактор" – Бургас, която съчетава летателните си умения на делтапланеристка с подкрепата за разследващата журналистика. Нейните кадри със застрояването на езерата на Бургас, Черноморското крайбрежие и зоните по НАТУРА, снети от въздуха, оказаха неоценима помощ на колегите й журналисти. Г-жа Байкушева има и самостоятелни репортерски изяви, както и подготвена самостоятелна изложба с фотоси, заснети с най-разнообразни летателни средства.

За поредна година отличен в раздел фотография е един от най-утвърдените в професията творци Антон Стоянов, фотография - В-к „Твоят ден” – Варна, Добрич за отразяване на морето и умело поднасяне на акценти по темата за опазване на морето и крайбрежието във в. „Дневен Труд” и в регионалното му издание. Не можем да не отбележим искреното си притеснение от сведения до абсолютен минимум обем на това издание.

*****

В следващото издание на конкурса могат да участват материали, публикувани или излъчени от 1 ноември 2010 г. до 28 октомври 2011 г. Подготвяме специална номинация за коментарлни и обзорно-аналитични материали.

Автор: Фактор


Прочетено: 3472 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж1 Ремонтира носачи BMW Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София Поглед към Бургас през залива Бургас, ФЛОРА 2009 от прозореца централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development