Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Българските цигарени фабрики вече печелят основно от износ03 Ноември 2010, Сряда


Автор: Атанас Христов

За да оцелеят, българските цигарени фабрики стават все по-зависими от продажбите на външни пазари. Това показват предадените на Българската фондова борса (БФБ) отчети за деветмесечието на 2010 г. на тези компании, както и очакванията им за бъдещото развитие на бизнеса. Последните резултати показват, че основната заслуга за по-високите приходи и повишението на печалбата е на продажбите на цигари извън България. Мениджърите очакват по-добро бъдеще за компаниите именно заради успеха и запазването на т. нар. стратегически пазари. И държавни, и успешни в-к Пари Атанас Христов

За да оцелеят, българските цигарени фабрики стават все по-зависими от продажбите на външни пазари. Това показват предадените на Българската фондова борса (БФБ) отчети за деветмесечието на 2010 г. на тези компании, както и очакванията им за бъдещото развитие на бизнеса. Последните резултати показват, че основната заслуга за по-високите приходи и повишението на печалбата е на продажбите на цигари извън България. Мениджърите очакват по-добро бъдеще за компаниите именно заради успеха и запазването на т. нар. стратегически пазари.
И държавни, и успешни
Компаниите, които са под шапката на все още държавния холдинг „Булгартабак", дадоха сигнал на миноритарните акционери в компанията, че консолидираният отчет на държавния холдинг ще ги зарадва. Причината - големите фабрики в портфейла на „Булгартабак" се представят повече от добре в периода януари - септември тази година.
Най-голямата фабрика по размер на приходите, която е в портфейла на „Булгартабак" - тази в Благоевград, отчита близо 12% по-висок оборот и в края на септември приходите й достигат 129.2 млн. лв. С основна заслуга е износът. Според доклада за дейността на фабриката приходите от продажби на вътрешния пазар са се понижили с 38%, а тези от експорт са нараснали с над 55%. Основните причини за по-малкото продажби у нас са увеличеният акциз,ръстът на контрабандата и агресивната ценова политика на вносителите на цигари. Увеличението на приходите увеличава и печалбата - тя е 10.5 млн. лв., което е над три пъти повече от миналогодишната печалба.
По подобен начин се развиват и резултатите на „София-БТ" АД, което също отчита ръст на приходите благодарение на повишения износ. Приходите от износ на цигари, произведени от софийската фабрика, са се увеличили със 144% до 82.4 млн. лв.
през януари - септември тази година. В същото време продажбите на вътрешния пазар намаляват над два пъти до 13.7 млн. лв. „Заради високия акциз на цигарите засилихме експорта, защото знаехме, че ще има спад на търсенето на вътрешния пазар заради по-високите цени и ръста на нерегламентираните продажби", обясни резултатите Красимир Петров, изпълнителен директор на „София-БТ" АД. Силният ръст на приходите помага на компанията да излезе на печалба от 9.7 млн. лв. спрямо загуба от 3 млн. лв. за деветмесечието на миналата година. „Ще излезем на печалба и през последното тримесечие и ще отчетем ръст на продажбите", очаква Красимир Петров. По думите му октомври и ноември са по-слаби като продажби, но част от тези спадове се компенсират през декември.
Частно
„Слънце Стара Загора-Табак" АД, което беше продадено от „Булгартабак"
в средата на юли 2008 г.,също като големите държавни фабрики отчита силен ръст на приходите и двойно свиване на загубата. Оборотът на фабриката през деветмесечието на тази година е 5.4 млн. лв., като се повишава 3.2 пъти на годишна база. Загубата намалява до 1.7 млн. лв. Подобно на двете държавни фабрики, и „Слънце" отчита ръст на приходите от продажби за износ и спад на постъпленията от реализирана продукция на вътрешните пазари.
Зависимостта на тютюневите фабрики у нас от външните пазари се прокрадва и в стратегическите им планове. Това показват обявените очаквания на мениджмънта на дружествата.
Старозагорската фабрика ще разчита на ръст на обемите за експорт, дружеството в Благоевград има за цел да задържи и да затвърди съществуващите си външни пазари. Заради високия акциз и ръста на контрабандата оцеляването на тези дружества ги направи зависими изцяло от износа.
в-к ПариПрочетено: 2280 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Pepi Bulgarian Airlines...ама в Кайро Pepi 4 Воробей от страха полез на стенку Римокатолическата черква камини всичко за отопланието Лувъра, Париж - от Бутик майк HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО завихряне
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development