Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Надежда Кутева - с приз Пазител на традициите 2010



17 Ноември 2010, Сряда



Инициативата за определяне на българите, които са допринесли през годините за запазване на културното ни наследство, е първата по рода си, а идеята на организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите

Дъщерята на създателя на най-големия български фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – Надежда Кутева, е една от носителките на приза в престижната национална инициатива „Пазител на традициите” 2010. Кутева, която е художник и от десетилетия изследва богатото фолклорно наследство на България, събра най-много гласове в анкетата за хора, подпомагащи и популяризиращи традиционните български изкуства, занаяти, бит и обичаи.
Инициативата за определяне на българите, които са допринесли през годините за запазване на културното ни наследство, е първата по рода си, а идеята на организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7 е тя да стане постоянна. Тази година събитието е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, а церемонията ще се състои на 18 ноември в „Скай Плаза” в НДК.
Онлайн гласуването в „Пазител на традициите” започна на 15 юли, а номинираните бяха разпределени в три категории – занаятчии, фолклор и художници, като във всяка бяха номинирани по четирима прочути българи. Победители в категориите занаятчии и фолклор станаха съответно Петър Лазаров и Ангел Добрев, а в гласуването участваха над 5700 човека.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ
ЗАНАЯТЧИИ
Петър Лазаров - онзи майстор от етнографския комплекс, който всички помнят. От няколко години живее и работи в Златоград в Родопите. Родом от Шабла, бил е гимнастик, по-късно се влюбва в дърворезбата, а след това – и в гайдите. Един от най- харизматичните майстори на Стария Добрич.

ФОЛКЛОР
Ангел Добрев - преподавател във Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, преподава гъдулка, съпровод, камерна музика и дирижира представителния студентски фолклорен оркестър. Оценявайки личните му заслуги и талант, ръководството на факултета възлага на Ангел Добрев задача да ръководи фолклорната специалност. В момента работи и върху докторската си работа, озаглавена „Народният оркестър” - съвременни аспекти на развитие”. Oт педагогическия му опит са се възползвали любители на българската народна музика от Австралия, Япония, САЩ, Гърция, Германия, Белгия и др. Съставител и издател на сборници с народни песни от родния край и сборници с пиеси за различни състави. Автор на три диска с авторска музика.
ХУДОЖНИЦИ
Надежда Кутева - дъщеря на Филип Кутев, е добре познат художник със солидна творческа биография. Работи в областта на камерната живопис – натюрморт, пейзаж, фигурална композиция, от няколко десетилетия изследва – по своему – нашето фолклорно наследство и създава поредица от цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди и др. Носител е на наградите “Златю Бояджиев” (1985), “Владимир Димитров-Майстора” (1990), Награда за участие в І-во международно квардинале “Митовете и легендите на моя народ (2004) и др.

НОМИНАЦИИТЕ
ЗАНАЯТЧИИ
Петър Лазаров, Иван Нешев Длъгнев, Христо Топчиев, Минчо Минчев

ФОЛКЛОР
Ангел Добрев, Светла Караджова, Ради Радев, Иван Тодоров

ХУДОЖНИЦИ
Надежда Кутева, Даниела Данова, Сули Сеферов, Любен Пашкулски




Прочетено: 4206 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
2 Връзка Bulgarian Airlines...ама в Кайро червено Глухарчета БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Забранено за нудисти Залив край Созопол аЗ В  АНГЛИЯ фонтанът на площада Море,земя, въздух БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development