Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева за Европейската гражданска инициатива



25 Ноември 2010, Четвъртък



Мария Неделчева: Все още вярвам в Европейската гражданска инициатива, въпреки отпадане на забраната политически партии да я финансират. Граждански комитет от седем физически лица (юридическите лица са изключени) по произход от 1/5 от държавите-членки в ЕС ще могат да лансират гражданска инициатива

Мария Неделчева: Все още вярвам в Европейската гражданска инициатива, въпреки отпадане на забраната политически партии да я финансират. 
Членовете на Комисията по петиции в Европейския парламент гласуваха вчера доклада за Европейската гражданска инициатива, по който българския евродепутат Мария Неделчева преговаряше от името на ЕНП. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по култура дадоха своето мнение по темата преди две седмици.
След вота, Мария Неделчева информира:
"Чрез своя глас вчера евродепутатите изказаха своето мнение по множество въпроси :
Граждански комитет от седем физически лица (юридическите лица са изключени) по произход от 1/5 от държавите-членки в ЕС ще могат да лансират гражданска инициатива.

За да бъде допусната, гражданската инициатива трябва да спазва европейските ценности, да се основава на договорите на Европейския съюз и да влиза в компетенциите на Комисията, която е единствената институция, имаща право на законодателна инициатива. Освен това една инициатива не може да изменя договорите, а само тяхното прилагане.

Всеки гражданин на ЕС може да подкрепи гражданска инициатива след навършване на 16 години.

Според Лисабонския договор, единият милион подписи трябва да произлизат от значителен брой държави-членки. Евродепутатите се съгласиха да фиксират този брой на 1/5 от общия брой на държавите-членки в ЕС.

Подписите ще бъдат събирани от организаторите на инициативата чрез интернет сайт или в писмен вид. Всяка държава-членка ще бъде нагърбена с контрола на автентичността на подписите.”

Друг, много важен за Мария Неделчева аспект засяга критериите за гражданите. Сред критериите, позволяващи да се определи от коя държава-членка произхождат гражданите, е националността за европейските граждани, живеещи  извън ЕС и местожителството за гражданите, живеещи на територията на ЕС. Двете поправки на Мария Неделчева в тази насока бяха приети. Те позволяват гражданите да имат избор подписът им да бъде преброен или според тяхната националност, или според местожителството им в случай, че живеят в държава-членка, различна от тази на тяхната националност.

Когато единият милион подписи бъде събран Комисията трябва да приветства организаторите  да представят своята инициатива. EK трябва да организира заедно с Европейския парламент публични дебати, за да позволи темата да бъде дебатирана в публичното постранство. Комисията трябва да уведоми организаторите в период от три месеца за своите намерения относно тяхната инициатива.

В коментара си след вота, Мария Неделчева изказа и други свои опасения: "Има едно нещо, за което съжалявам и то е анулирането на моите поправки, подписани и от други мои колеги, относно забраната за финансиране на граждански инициативи от политически партии. Резултатът от гласуването ме тревожи, защото той индиректно дава възможност на политическите партии да използват инструмент, който е предназначен за гражданите – те да могат да участват в демократичния процес!  Гражданската инициатива не трябва да се превръща в инструмент за политическа комуникация.  Той трябва да остане инструмент, позволяващ гласа на гражданите да бъде чут.
С цел дебатът да не бъде блокиран, компромисен вариант  бе намерен относно декларирането на финансовата подкрепа на инициативите, в съответсвие с регламента за финансирането на политическите партии. Ясно е, че този компромис е по-добър от първоначалното предложение. Въпреки всичко оставам резервирана относно неговата ефикасност и очаквам с нетърпениие как този компромисен вариант ще бъде приложен  на практика и дали истински граждански инициативи ще видят бял ден...".


Всички тези резултати ще зависят от гласуването в Комисията по конституционни въпроси и това в пленарна сесия, след което Съвета трябва да одобри финалния текст.
Гласуването в Комисията по конституционни въпроси ще се състои на 29 ноември, а в пленарна зала е предвидено за декемврийската сесия, като целта е да се стигне до компромис в началото на 2011.




Прочетено: 3389 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пазач пчела Конкурс прическа Бургас 2009 БЪДИЩЕ Конкур глазами зрителя оферта заем Компасът на ул. камини Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Фрагмент от сграда в Бургас Жълтурче Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development