Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Денят в памет на жертвите на гладоморите в Украйна



28 Ноември 2010, Неделя



Една от най-трагичните страници в историята на украинския народ заема Гладомора през 1932-1933 г. Той е бил причинен от умишлените действия на комунистическата власт и в продължение на няколко години Украйна загуби 10 милиона души.

Една от най-трагичните страници в историята на украинския народ заема Гладомора през 1932-1933 г. Той е бил причинен от умишлените действия на комунистическата власт и в продължение на няколко години Украйна загуби 10 милиона души.
Предвид мащаба, бруталността и цинизма на Гладомора, в историята на съвременна Европа няма аналог подобен на това престъпление. В мирно време и при благоприятните климатични условия от глад са загинали милиони души.
Тоталното унищожаване на милиони украински земеделски производители с изкуствено създаден глад е преднамерен терористичен акт на сталинската политическа система. Като следствие, социалната основа, древните традиции, духовната култура и уникалната етническа идентичност на украинската нация са разрушени.
Трагедията на Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна в продължение на много десетилетия не само беше игнорирана, а беше официално отречена от управляващия елит на СССР. Причините, характерът, механизмът и обхватът на тази трагедия внимателно се скриваха не само от международната общност, но и от няколко поколения на нашите сънародници.
След провъзгласяването на независимостта на Украйна истината се разкрива и се превръща в болка, реквием, и едновременно, става символ на това, че украинския народ няма да позволи да бъде унищожен.
Ежегодно, всяка последна събота от ноември в Украйна отбелязват Деня на паметта на жертвите на Гладомора. .
Съществената стъпка към достойното почитане паметта на жертвите на Гладомора през 1932-1933 г. е откриване на Мемориалния комплекс, посветен на паметта на жертвите на Големия глад в гр.Киев.
ЮНЕСКО, Парламентарната асамблея на ОССЕ  Европарламентът приеха документите за почитане паметта на жертвите на Гладомора. Светият престол и други 14 страни признаха Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, а парламентите на още 6 страни приеха документите за почитане паметта на жертвите на Гладомора. На общинско и регионално ниво в 9 държави по света приеха 32 решения за определяне на Гладомора за геноцид.
На 28 април 2010г. Парламентарната асамблея на Европа прие Резолюция за «Почитане паметта на жертвите на Гладомора в бившия Съветски съюз”, с която признава Гладомора за „ужасяващо престъпление срещу украинския народ и срещу човечеството”,  призовава всички страни от някогашния СССР и други страни да предоставят пълен достъп към архивите за Гладомора в Украйна с цел всестранно изучаване и разкритието, пълното установяване на всички причини и последствия” за тази трагедия в историята на Украйна.
На 77-ата годишнина от украинската трагедия, почитаме паметта на милионите руснаци, беларуси, казахи и представителите на другите националности, загинали от глад в Поволжието, Северен Кавказ, в Казахстан и в други региони на някогашния СССР, което остави дълбоки рани в съзнанието на поколенията.
Убедени сме, че разкриване на подобни престъпления срещу човечеството, съхраняване на историческата памет за жертвите на Гладоморите, признаване и почитане страданията им, подпомагат за избягване на подобни бедствия в името на бъдещите поколения.




Прочетено: 2415 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Известен Созополски профил Флора Бургас 2009 АХИЛОЙ Изтравниче Изпращане... Разлистване Български секс магазин Земя на хоризонта мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Бургас, ФЛОРА 2008 МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development