Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

МБАЛ Бургас - психолози на помощ на лекари. Донорство29 Ноември 2010, Понеделник


Автор: в-к Фактор

Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации. В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот.

Ще ги учат да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации


Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации.

В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот.

“Разговорите с близките трябва да бъдат в спокойна обстановка, защото това е трудно решение”, обясни координаторът по донорство и трансплантации в Бургаска област д-р Димитър Шерденов, анестезиолог в Отделението по анестезиология и интензивна грижа в МБАЛ-Бургас. Това е единственото отделение в цялата Бургаска област, в което се правят експлантации (изваждане) на органи.

Областната болница има сертификат да подготвя донори, като  трансплантациите стават в София. В България  се правят само три вида – на бъбреци, черен дроб и сърце, като  реанимацията на Бургаската болница осигурява условия за експлантации на бъбреци.

„Целта на нашата база е да установим потенциални донори и след доказване на мозъчна смърт да ги подготвим за експлантация. Това става единствено след съгласие на близките. След това идва екип от София и експлантира,  органите се отнасят в София, където друг екип ги трансплантира”, добавя д-р Шерденов.

Те се изпращат в „Лозенец”, Военномедицинска академия” и „Пирогов”, където се извършва самата трансплантация. 

Политиката на Министерството на здравеопазването е в процеса да участват различни екипи - един експлантира, друг трансплантира.

Д-р Шерденов е и председател на комисията по установяване на мозъчната смърт на пациента, която се състои от анестезиолог – реаниматор, неврохирург и специалист по образна диагностика. Единственото звено в МБАЛ-Бургас, където може да се позиционира потенциален донор е реанимацията.

Национална среща събра преди ден в столицата всички координатори по донорство в страната. Тя се свиква от Агенцията по трансплантации и тази година е била под ръководството на  новия изпълнителен директор д-р Теодора Джелева.

Констатациите от срещата са, че за съжаление донорството в България изостава. На срещата е бил показан френският опит в лицето на д-р Ламот, който е анестезиолог – реаниматор. Разликата с България е, че там базите  са много повече и това позволява на едно място да се извършва и експлантация, и трансплантация.Прочетено: 2364 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ива цвят УНИВЕРСАЛНА МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И БЕТОН, СВАЛЯНЕ НА СТАРИ МАЗИЛКИ ROKAMAT-2500 ЛВ. така е по-добре Паметник на незнайния войн жълто и сиво 2 Истанбул рибари Конкурс прическа Бургас 2009 Бургаският кей ХРИСТИ Приятели камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development