Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Готвачка от Бургас управлявала бизнеса с горива на гарата



Ключови думи:
31 Август 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Фирмата на Гергана Чолакова “Фави” за търговия с хранителни продукти изненадващо поела почистването на цистерните и паровите котли в жп-района

    Готвачка във ведомствената база на БДЖ-Бургас “Солниците” въртяла мащабен бизнес с почистване на парови котли и цистерни в района на гарата. Фирмата на Гергана Чолакова – ЕТ“Фави” лично транспортирала и отпадъчните продукти, които се използват за вторична преработка на мазут. Всъщност, утайките, които тя събирала, се оказали удобно прикритие за източването на газьол и мазут от поделение “Товарни превози” към Български държавни железници.



    Аферата, за която “Фактор” вече писа, бе разкрита в края на миналата година от Транспортна полиция и агенцията за държавен вътрешно финансов контрол. Повече от 6 месеца обаче скандалът беше пазен в тайна от управлението на БДЖ, най-вероятно заради намесата на чиновници на високи постове в кражбата. До момента ревизорите са доказали липса на 12 автоцистерни с тъмно гориво за близо 300 000 лева. Отклоняването им е ставало основно през лятото на миналата година. По документи газьолът е влизал в гарата, за да захранва парните котли, които “работили” на пълни обороти през най-горещите месеци на годината.



    Как обаче и излизало горивото от ПТП, стана ясно едва тези дни. “Фактор” разполага с два договора за събиране на утайките, които доскоро бяха липсващи звена в големия пъзел.

Една от ключовите фигури в далаверата е съпругът на Гергана Чолакова – албанският гражданин Дорар Сефери, познат на жепейците като Ари.



    Той се появява на сцената в началото на 2005 година и неочаквано започва     активно да участва в живота на жп-шефовете, декларира приятелски връзки с Милко Милков от управлението на БДЖ и обикаля района на гарата като у дома си. Сефери още по-неочаквано заявява претенции да почиства безвъзмездно жп-цистерните и паровите централи на гарата за сметка на утайките, които да остават за него. /За сведение, от една парова централа утайките стигат до 1 тон. Използват се за повторна преработка на мазут и тъмни горива, затова всеки грам старателно се събира от дъното на котлите./



    За него се застъпва Милко Милков, но се оказва, че фирмата на съпругата на Сефери – ЕТ”Фави – Гергана Чолакова”, с която се легитимира Ари, няма необходимия сертификат за дейност. За да избегне неудобството от липсата на този документ, на 4 февруари 2005 г. ръководството на БДЖ ЕАД сключва договор с великотърновското дружество “Васмар – 97” ЕООД, на което официално се възлага да събира утайките. Два месеца по-късно “Васмар” сключва договор с “Фави” на албанеца като подизпълнител на дейността. Шефката на бургаската фирма Чолакова /която работи по договор във ведомствената база “Солниците” на ПТП – Бургас като главна готвачка/, се задължава да съхранява отпадъчния материал от котлите и цистерните и да го извозва от района на гарата със собствен транспорт.



    Цистерни с газьол и мазут излизат безпроблемно от товарна гара, по документи те носят обаче “утайки”. Докато тече далаверата, Милков и Сефери многократно са засичани заедно на “делови” обяди, албанецът е щедър и към персонала, който пряко е отговорен за движението на горива в жп-района.



    Схемата действа безотказно до злополучния ден на ноември, когато пред очите на бившия шеф на ПТП Милчо Джамбазов пълна автоцистерна с газьол отпрашва в неизвестна посока. Междувременно Милков прави неистови опити да потули скандала, като издейства уволнението на Джамбазов, а следствения Асен Еросолинов скрива при себе си на нова длъжност в централното управление. Това е опит да му затворят устата, но когато скандалът набира скорост след серия от публикации в медиите, Еросолинов е дисциплинарно уволнен. А Милков се съгласява да бъде пенсиониран.



    Милко Милков е бивш партиен секретар и функционер на БКП, отговарял за транспорта в Бургас до 1985 – 86 година, Милков естествено оглавява поста директор на “Пътно транспортни превози” към БДЖ ЕАД в смутните години след 1990г. Остава на тази длъжност до 1997 г. Отива си сам след серия от проверки срещу него, които доказват злоупотреби в особено големи размери. По това време на същата длъжност в Пловдив е Олег Петков, сегашният изпълнителен директор на компанията БДЖ. Двамата са близки приятели и когато преди 6 месеца Питков е изстрелян на върха, той вика в екипа си Милков.



    За потрес на бургаските жепейци, които не са забравили огромните начети и щети на дружеството, нанесени от Милков и доказани от ревизии на Държавен финансов контрол. Не са забравени и неизгодните за държавната структура сделки, сключени персонално от него.

След всичко това в жп-района са крайно изненадани, че в началото на тази година БКП-функционерът поема най-сладката длъжност в БДЖ на централно ниво. Лично Олег Петков го назначава за директор на Техническо осигуряване – звено, което се занимава с материалното снабдяване на всички поделения в страната с горива, работни дрехи, резервни части. Той отговаря за ремонтите на сградите и разрешенията за рязане на вагони за скрап. Всъщност, през него минават огромен процент от търговете по Закона за обществените поръчки.





Милко Милков: Какви албанци, това са глупости!



Г-н Милков, вас разпитваха ли ви за кражбата на горива от “Пътно-транспортни превози” - Бургас

Не, никой не ме е разпитвал до момента, трябва ли? Пък и лично аз съм назначил проверката миналата година, така че не виждам защо мен трябва да питат.

В бургаската афера има една ключова фигура – албанец, женен за бургазлийка, който последно е имал договор за почистване на цистерните и е източвал утайките от тях. Вие знаехте ли за договора с него?

Няма такова неща, няма никакви албанци. Някой ви е излъгал.

Договорът с фирма “Фави – Гергана Чолакова” е пред мен. Отричате неговата достоверност ли?

Нямам такава информация. Договорът е подписан от старото ръководство на компанията, аз нямам представа.

Как си обяснявате факта, че въпросният албанец е притискал хора от БДЖ - Бургас от ваше име. А вярно ли е, че през ноември миналата година, когато е спипана една от автоцистерните с крадения газьол, вие лично сте звънели по телефона на служителите на гарата и сте ги карали да дават фалшиви показания...

Няма такова нещо, някой ви е излъгал.

Г-н Милков, имате ли закупен терен в Созопол?

Имам купена земя в Кукубаир – една местност срещу Равадиново. Купил съм имота отдавна, преди 15 години.

Точно по това време с вашето съдействие Димитър Желев се е сдобил с триетажен хотел в Созопол, построен със средства на БДЖ. Сградата е трябвало да бъде използвана от железниците 10 години като ведомствена база, но след серия от скандали и проверки договорът е бил анулиран след две години в полза на Желев. Имаше ли такава практика тогава компанията да строи на частни собственици къщи и после да им ги отстъпва?

Ама вижте сега, защо ровите толкова стари работи! Хайде да не говорим повече за това по телефона.

В момента на работа в БДЖ ли сте?

Не, навърших пенсионна възраст и от няколко дни не съм на работа. Вече съм пенсионер.

Защо ви освободиха от длъжност директор на ПТП-Бургас през 1997 година?

Сам си написах молбата за напускане.

Защо, заради проверките срещу вас ли?

Не, моля ви се, това са глупости. Никога не съм бил уволняван, нито съм бил следствен, а когато са ставали кражбите в Бургас, не съм бил на работа тогава. Аз съм абсолютно чист.    



Прочетено: 3393 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
primorec моите цветя Жълто подрумиче Флора Бургас 2009 БГ СМЕШКИ Един тошко Флора Бургас 2009 Приятелки в три цвята Мебелна Фабрика ДИЕЗ Бургаският кей Созополски къщи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development