Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Доган купува о.Света Анастасия



Ключови думи:
07 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Вместо православен кръст, там може да се построи казино

    Лидерът на ДПС Ахмед Доган подготвя покупката на остров Света Анастасия.     Придружаван от трима бодигардове и двама оценители на недвижими имоти, Сокола акостирал с яхта на брега, обходил за около час археологическия и културен резерват, като през цялото време се консултирал с експертите. Те измервали дължини и наклони с геоложки     инструменти.

„ Говореха на турски, ясно чувах най-често задаваните въпроси „кач пара?“/ колко ще струва?/, отговорите бяха предимно „не излиза скъпо“, това съобщи стопанинът на острова Димитър Душанов, който девета година безплатно се грижи за постройките върху това наистина уникално място и посреща гостите     с евтина рибена чорба.





Ахмед Доган



Странната компания     на Доган изобщо не обърнала внимание на човешкото присъствие – нито на Душанов, нито на дежурния пазач на Фара - служител на военното министерство.        

„Точно една седмица след посещението на г-н Доган, електричеството беше прекъснато, сега островът прилича на гроб, притеснявам се, че наистина сделка за покупка на част от земята с право на строеж     вече е в ход", заключи     Душанов.            

    Късчето суша е на миля и половина от Бургас и е едва 8 декара.     Сега там трябваше да се извисява монументален православен кръст, който да се вижда от плавателните съдове, приближаващи залива по подобие на Рио де Жанейро и да подсказва на мореплавателите, че приближават християнска земя.     Идейният проект     е от 2001 г. и негов автор е покойният вече скулптор Руси Стоянов. Година по-късно кметът Йоан Костадинов и митрополит Иоаникий     оглавиха инициативен комитет за събиране на средства, а през пролетта на 2002-а с официална церемония беше положен и първият камък, който беляза мястото за прокопаване на основите. Пари     за кръста     така и не се събраха,     защото идеята вместо да обедини усилията,     изпокара кмета, тогавашния областен управител Иван Витанов и църквата.    

    Витанов обяви, че предприетите действия     са в нарушение на закона     и забрани градежа, защото не бил надлежно уведомен.

„Управлението на недвижими имоти, които са публична държавна собственост, не може да се извършва от трети лица без изрично упълномощаване от областния управител, такова пълномощно     на никого не съм връчвал“, каза през септември 2004-а г. Витанов, когато Общинският съвет опита да финансира градежа с кандидатстване по европейски екопроект.

Костадинов     контрира     с искане да покаже акт за държавна собственост     и го призова незабавно да издаде съгласие за реализиране на     гражданската инициатива.

Вместо да се потуши с размяната на реплики, скандалът излезе извън рамките на политическия спор като чий дивиден по време на избори ще бъде вписан Кръста – на Йоан Костадинов или на Иван Витанов. В спора за заветните 8 декара скала в морето се включи и православната ни църква.     Нейният наместник в Бургас отец Борис Беров припомни, че на този остров от древността до наши дни съществуват манастир и църква, че земята изконно принадлежи на Синода и никой няма моралното или законно право да претендира за собственост.

„Отлично съм запознат с новия Закон за водите/ който е в сила от януари 2002-а, според него островите са публична държавна собственост/,             но с     този закон не се изчерпват законите в България. Ние няма да дадем земята под нашите сгради,     както и прилежащите площи около тях, защото имаме актове за собственост от векове“, заяви отец Беров.

Той твърди още, че държавната власт създавала проблеми за църковната собственост и на други места по Южното Черноморие.

„Докато мюсюлманите възстановиха имотите си в целия регион, позовавайки се изцяло на нормативни актове, свързани с вероизповеданията, на нас ни се правят всевъзможни спънки. Ние за съжаление нямаме зад гърба си ДПС, с което всички се съобразяват“, заключи тогава отецът.

                На о. Света Анастасия     са запазени основите на църква от 6-век, по-късно е построен манастир. Храмът на няколко пъти е бил опожаряван,     опостушаван е от бурите, разрушаван от нашественици, но винаги е бил възстановяван.

В северната част на острова има стар пресъхнал кладенец. Според легендата преди много векове пиратска банда скрила в него плячкосано съкровище. Мнозина иманяри са пробвали късмета си в дълбокото, не се знае дали някой не се е натъкнал на златото.    

    Близо две столетия островът е бил скривалище за морските разбойници, вилнели в Черно море.

След потушаването на Септемврийското въстание през 1923 г. в опразнената сграда на манастира са били заточени политически затворници – комунисти и земеделци. Това е причината след 1944 г. островът да бъде издигнат в култ     от „народната“ власт     и преименуван             на Болшевик.     В бившия затвор е устроен музей.     Затворническите помещения са запазени в автентичния им вид.     Островът разполага с още няколко постройки – ресторант, бар и скромен туристически комплекс, има сладка вода, а до скоро и електричество. Сега, когато се смрачи, това е най-тъмното и нещастно място край Бургас.





Нос Акин край с.Черноморец, сниман откъм залива Вромос



    Неотдавна кметът на село Черноморец Зорка Хрусанова съобщи, че Ахмед Доган е обозначил с колчета терен върху нос Акин – едно от най-красивите места край морето. Стратегическият полуостров беше военна зона, сега земята е преотредена като частна държавна собственост и е започнала нейната разпродажба.    

Загадка е защо Доган посещава тези места, има ли някаква собственост там и ако има - какво смята да строи на нос Акин и на остров Света Анастасия. Според     една от възможностите е тези природни забележителности да бъдат превърнати в дискретни места за развитие на туристически и хазартен бизнес.    



Прочетено: 4462 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
най-приятното място за релакс АЗ Флора Бургас 2009 бункер Странджа през есента Странджа Гората Морската градина в Бургас Бургас, ФЛОРА 2009 Красимир Балъков лека вечер камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development