Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Опълчение за строеж на небостъргач?



Ключови думи:
07 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Иван Трифонов
Източник: вестник Фактор

Бизнесът и културата призоваха бургазлии да подкрепят предприемача, за да не изгубим съревнованието от софиянци. Там тръгват със 7 високи сгради наведнъж

        Инициаторът на бургаския небостъргач Ваклин Стойновски очаква подкрепата на местната и държавна власт в града, на общественици, политици, бизнесмени и медии, за бързия старт на строежа, който до този момент навъртя 10-месечно забавяне. Причината е във вестта, че може да изгубим съревнованието да сме първи със високотехнологична сграда на Балканите. Тя дойде ден по-рано от столицата .





Недялко Кирезиев:

Депутатите се сещат за бургаско лоби само по време на избори




    „Изготвени са проекти за 7 небостъргача в София, за два от тях вече има влезли в сила застроителни планове, още 5 проекта ще влязат в сила до края на годината, от инвеститорите зависи кога ще започнат изграждането, ние си даваме сметка че това строителство е много скъпо и ще помогнем с каквото можем“, съобщи миналата неделя главният архитект на столицата Петър Диков. Разрешенията са за строеж на сгради над 30 етажа. За тях са отредени терени зад Централна гара и в "Бизнес парка" в ж.к."Младост".     За одобрение чака и проект за небостъргач на Солни пазар,     както и четири други в оформящото се „сити“ по бул. "Тодор Александров". В отсечката между бул. "Христо Ботев" и "К. Величков" ще се издигнат доста 30-етажни постройки, допълни още архитектът.     Те ще са с височина 100 метра и така ще покриват основният критерий за небостъргач. Първоначалните планове бяха столичното сити от порещи небето сгради да се оформи в непосредствена близост до Ларгото и Булбанк, но общинските съветници     са преценили, че строителството в тази зона е твърде сгъстено, затова в този район са разрешили сгради до 20 етажа.

Небостъргачи в София ще има и до хотел "Кемпински-Зографски". Проект на частна фирма предвижда бул. "Черни връх" да мине под земята. Според Петър Диков в хълма лесно може да се пробие тунел.




    „Следя темата, защото живо ме интересува заради собствения ми бизнес.     Завиждам, че кметската власт в лицето на Бойко Борисов адмирира толкова мащабна инициатива, дори се явява като неин двигател. В Бургас не зная да има местен управник или народен представител, който открито да е заявил, че стои зад идеята да бъдем първи с небостърач. Да направи публично изявление пред избирателите си. Нашите депутати се сещат за такива неща като „бургаско лоби“ само когато дойде време за избори“, заяви     Недялко Кирезиев, председател на     неправителствената организация „ Бургаски граждански контрол“, която обединява     превозваческите фирми в региона. Кирезиев беше     в ядрото на протестните действия срещу разбитите улици тази пролет, той е автор и на инициативата за еднопосочните пътни артерии, за да се облекчи трафикът в централната част на града. В ръководния състав на БГК са босовете на големите таксиметрови и товарни компании. Според тяхното становище,     спъването на мащабната инвестиция с небостъргача, няма само морални измерения.

„Освен разкриването на стотици високоплатени работни места, инвеститорът ще вложи средства в инфраструктурата в тази част от града ни. А такава там липсва и аз се чудя на ума на хората, които са противници – какво точно бранят?! Достатъчно ще бъде дори и само построяването на подземния паркинг и облагородяването на района, да не говорим за компенсациите, които предприемачът е готов да остави напълно безплатно срещу неудобството, което е създал“, заключи Кирезиев.





Върху това петно от 1 дка ще се извиси небостъргача, там до пролетта беше ресторант "Воденицата", сега е охраняем безплатен паркинг, поддържан от "Он тайм" - фирма на инвеститора.

   

            Режисьорът Христо Симеонов също се включи в гражданския фронт за бърз старт на бургаската сграда. „Стига с тия чевермета, миризми на цаци и мръсни тоалетни! Това не е моята представа за съвременен Бургас. Ние не сме възрожденски град като Русе и нямаме какво да покажем     в архитектурата от минали векове. Затова нека покажем на какво сме способни сега. Бяха против „Мираж“ - сега хотелът е сред символите на града, така както е ситицентър „Триа“, БСУ, както ще бъде новият ГУМ, нямаме време - да вдигнем по-скоро небостъргача, ако искаме да ни забележат отвън“, заяви позицията си актьорът.





--------------------------------------------------------------------------------------

Ваклин Стойновски: Не влагам пари в жилищна кооперация, а в бъдещ символ на града



    – Господин Стойновски,             разочарован ли сте след вестта за едновременния старт на седем високи сгради в столицата?

    – От една страна се радвам, че и други хора в България се борят за каузата „високо строителство“ и че вече не съм сам.     Но съм разочарован, че заради дребни пречки     нашият проект се забави с близо 10 месеца. Всевъзможните проверки от всички инстанции на регионално и централно ниво бяха инициирани от определени икономически кръгове. В тоталитарно време привилегиите извън София се насочваха в Пловдив и Варна. Не само аз, но и други бизнесмени от Бургас се пробваме да пробием тази порочна, насадена в съзнанието ни традиция, но както виждате, ни се пречи по всякакъв начин.        

    – Излиза, че сме загубили шанса да бъдем първи.

    – Напротив - ще успеем, защото София е на етап, на който ние бяхме точно преди една година. Нашата виза за проектиране и градоустройственото решение са     от октомври м.г.     Локацията е много по-добра от тяхната, в смисъл, че е икономически издържана. Аз положих много усилия, за да проуча какво и как трябва да се направи, подготвен съм много по-добре, имам задгранични     контакти с водещи специалисти в тази непозната за България високотехнологична област и най-важното - ясната представа какво ще строя.

    – Вярно ли е, че архитектите от местната гилдия са узрели за бъдещия строеж и че вече ви подкрепят?

    – По време на конкурса за визия на небостърача през юни, в международното жури бяха включени и български архитекти от авторитетни бюра,     ледовете са разчупени. В началото имаше реакция, която дойде от непознаването на фактологията около самия обект. Много от тях смятаха, че това е общинска земя и че има нещо нередно в придобиването й. Сега когато всички са наясно, че проектът е издържан законово,     ме подкрепят. Дори настояват час по-скоро да започвам. Защото днес обявяват     7 проекта в София, утре ще обявят в Пловдив, във Варна....

    – Има иронични коментари, че бъдещите 30-етажни сгради в столицата всъщност не са никакви небостъргачи. Нашият в крайна сметка колко ще е висок?

    – Нашият ще бъде с 42 етажа. София като цяло няма високия     облик     на Бургас. В нашия град такава сграда ще стои много елегантно и ще се вписва в общия силует.

    – Стремежът не е ли освен първи да построим небостъргач, той дълго време да останем и първи по височина?

    – Да така е. Но има и трети елемент     - да е и най-красив. Защото съревнованието по света вече се води и на тази плоскост. Чел съм историите на високите сгради по света – има различни трикове как да се постигне височина – с антена, с архитектурен елемент и т.н. Ще стане интересно съревнование и у нас. Готов съм да се състезаваме . Защото върху този парцел аз няма да вдигна поредната жилищна кооперация с апартаменти за разпродажба, а ще строя символ на града.     За което ми е нужна подкрепа на цялата общественост. Новината от София е и сигнал за помощта, която получават инвеститорите от администрацията. Виждате, че по някои проекти Столична община е готова да вкара цял булевард под земята.     Кръстовището пред хотел „Кемпински-Зографски“, пред което е предвидено да има парк, ще има и подземен паркинг. В София разбират, че такава сграда е необходима и са готови да направят отстъпки и изменения в околната инфраструктура, не упорстват да казват – ревизирайте проекта, забранете, ако нещо не е в ред!    

    – Но вие получихте разбиране от кметската     администрация на Бургас, която макар че не ви подкрепя активно , поне не е известно да е правила някакви обструкции.

    – Така е, срещнах разбиране. Но като цяло очаквам по-голяма подкрепа сега, след като минаха всички инспирирани проверки. Макар, че от друга страна забавянето има и своите предимства. Защото доказвам, че не прибързвам, когато се бърза, оставя привкус у гражданите, че нещо се прикрива и се вършат нередности. Нашият проект не е зависим и от политически чадъри. Както виждате издърпването на старта максимално близо до местните избори, е свидетелство, че не искаме почти готовата сграда да се превърне във флаг за нечия предизборна кампания.

    – Вие самият имате ли амбиции да се развивате в политиката?

    – Това е друга тема, която съм готов да дискутирам, но не сега.    



Прочетено: 1910 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ Над Община Бургас Жълтурче.jpg Връзка етюд 01 Рибари в Истанбул Първа копка Долно Езерово моите цветя Довиждане, лято! Цветы луговые Дантела
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development