Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Топалов влиза в двубоя на века



Ключови думи:
21 Септември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Победителят взема всичко, победеният започва от нулата

Двамата шахматисти бяха посрещнати от президента на ФИДЕ и Калмикия Кирсан Илюмджинов



        На 23 септември в Елиста, столицата на Калмикия, започва един от най-великите двубои в шахматната история – обединителният мач за шахматната корона между световния шампион на ФИДЕ – нашият Веселин Топалов и класическият световен шампион Владимир Крамник. Зрелището обещава да бъде пълно – Веско е в отлична форма и има шанс да стъпи на абсолютния шахматен връх, но срещу него ще се изправи жилав съперник, когото самият Каспаров не успя да победи нито веднъж в директния им двубой преди 6 години. Наградният фонд – $ 1 милион ще бъде разделен поравно между двамата независимо от резултата.



        Цял свят ще следи с интерес гигантския сблъсък, кореспонденти на най-големите агенции вече са в Елиста. Ето какво пише за Веско Топалов един от журналистите-емблема на този спорт – руснакът Юри Василев.



Българинът – напорист и крайно опасен

Юри Василев



        С Веселин се запознахме на турнира в Линарес, Испания, преди 12 г., когато той, още едва 19-годишен, за първи път се появи на голямата шахматна сцена. И оттогава не я е напускал. После се срещнахме на олимпиадата в Москва през 1994 г., където младият българин направи истинска сензация, разгромявайки в блестящ стил 13-я шахматен крал Гари Каспаров. Партията между двамата беше кратка и ярка.

        След 2 г. Веселин отново победи Гари – този път на силния амстердамски турнир, където победи и втория в света Виши Ананд. Запазил съм запис на разговора ми с Каспаров оттогава. Попитах го какво мисли за изгряващата звезда на българския шахмат, а той отговори: “Много напорист шахматист. Разбирането на играта малко му куца, но има прекрасно чувство за тактиката и     фантастична напористост. Играе много и винаги се стреми към победата. Крайно опасен”!

        За изминалите години от “куцането” не остана и следа. Веселин разбира всичко както трябва. При това острото му тактическо зрение не отслабна, напорът не се отслаби, а постоянният стремеж към победа дори се засили.

        Топалов бе един от най-добрите шахматисти в света още през 1996 г., когато бе на крачка от победата в супертурнира Вайк ан Зее и спечили в Амстердам и Новгород.Огромно влияние оказа и съвместната му работа със световния шампион на ФИДЕ-2001 Руслан Пономарьов. Дотогава играех на ниво елитни турнири, а после – на ниво борба за световната титла, каза ми след Сан Луис самият Топалов.

        Трябва само да добавя, че той стигна световния връх след победа в турнир, а не в двубой. Как той ще се справи в директен сблъсък, ще узнаем след три седмици.

Не е нужно Веселин да полага някакви свръхусилия, за да бъде във форма. Конструкцията му е такава – кожа и кости, а между тях мускули. И някакъв дяволски огън в душата, който – ако се вярва на мистиците и ясновидците – пламти между главния мозък и гърба.

        Този неземен огън запали в Топалов неговия дългогодишен треньор     и мениджър Силвио Данаилов. Без преувеличение, това е един уникален специалист – единственият, който успя да постави на шахматния трон двама свои възпитаници – Руслан Пономарьов и Веско Топалов. И при това не е казал последната си дума. Мнозина помнят, че под негово ръководство мъжкият отбор на България победи три пъти руските национали, при това с Каспаров и Крамник в състава им.

“В България ми се смееха, когато им казвах, че Веско скоро ще влезе в Топ 10 на света”, разказва Данаилов.Сега не се смеят. Защото Веселин в момента е №1.

        Спомням си нещо много любопитно. Във Вайк ан Зее-2005 Топалов, побеждавайки Крамник за 20 хода, разви такъв ураганен темп, че дори привикналият на всичко Виши Ананд призна след турнира: “Бях сигурен, че Топалов ще спечели”. Но малко преди края българинът направи нещо невъобразимо – в партията с Полгар запуши с пешките собствения си офицер, загуби го, а после загуби и самата партия.

        Същата вечер, минавайки край ресторанта, където обикновено вечеряха Веско и неговият треньор Данаилов, видях странна картина – в средата на залата, където десетки подпийнали мъже се надвикваха един друг сред цигарения дим, стояха Топалов и Данаилов. Веселин гледаше нанякъде с невиждащи очи, а Силвио му говореше нещо с изражение, с каквото бащата говори на сина си, след като е счупил прозореца на съседа.         В Сан Луис, в най-важния турнир в живота си, Топалов показа, че е научил урока си.

        Какво да добавя към портрета на световния шампион. Живее в Саламанка, кара малък Фолксваген Поло и не смята да го сменя с по-голяма кола. Тук това ще ми докара само проблеми с паркирането, казва той. След като стана световен шампион, Топалов получи в България два големи автомобила подарък, но ги подари на домове за деца.

В свободното си време обича да гледа футбол с приятели в някое кафене. Не е фен на някакъв конкретен отбор, просто му харесва играта, а Марадона му е любимец. На турнирите в Линарес и София, където Силвио Данаилов дойде с жена си и двете си деца, аз видях най-голямото увлечение на Веселин – той обожава да държи на коленете си малкия Марио. Дори на Линарес-2005, когато победи самия Каспаров, той не изгледаше толкова щастлив.





        Веселин ТОПАЛОВ (България), рейтинг 2813, № 1 в топ-листата на ФИДЕ. Роден на 15 марта 1975 г. в Русе. Победител на световния шампионат през 2005 г. в Сан Луис (Аржентина).



        Владимир КРАМНИК (Русия), рейтинг 2743, № 4 в топ-листата на ФИДЕ. Роден на 25 юни 1975 года в Туапсе. Победител в мача за шахматната корона срещу 13-я световен шампион Гари Каспаров през 2000 г. в Лондон.



        Топалов и Крамник са изграли 39 партий по класически шах. Крамник е спечелил 10, Топалов - 5, 24 са завършили наравно.








Топалов и Крамник изиграха демонстративна блиц-партия, която завърши реми



Регламентът

        Двубоят ще бъде от 12 парти. Ако резултатът е равен - 6:6, ще има още 4 срещу по ускорен шах – по 25 минути на всеки играч с 10 секунди добавка на всеки ход. В случай, че отново няма победител са предвидени 2 блиц-партии – по 5 минути с 10 секунди на ход. Ако и след това силите се окажат равни, влиза в сила правилото за “внезапната смърт” - една партия, в която черните имат 5 минути, а белите – 6, но са длъжни да победят.

        Партиите ще се играят на 23 и 24, 26 и 27, 29 и 30 сентября, 2 и 3, 5 и 6, 8 и 10 октомври. Тай-брейк - 12 октомври. Закриване – 13 октомври.





Гари Каспаров:

Шансовете на Топалов са за предпочитане



        Топалов днес играе по-силно и по-интересно от всички останали. И това че съвместява званието световен шампион с най-високия рейтинг не е случайно. Но шансовете на Крамник не бива да се подценяват. Той рядко печели, но и рядко губи. В турнирите това е недостатъчно за победа, но в мач може да се окаже решаващ фактор.

        Двубоят ще бъде много нервен, защото победеният ще загуби много от своя статус в шахматния свят. Затруднявам се да направя прогноза. Мисля, че шансовете на Топалов са по-големи, но трябва да видя първите две партии, за да разбера кой в каква форма е.





Прочетено: 2210 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя флора 2008 Конструкция Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Конкурс прическа Бургас 2009 pepi pepi ahtopol най-съвестният представител Пролет преди листата Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development