Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нова версия за тайнствения език на Кралев



Ключови думи:
28 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Жельо Димитров
Източник: вестник Фактор

87-годишен доцент твърди, че странният говор е старо португалско наречие

87-годишен доцент смята, че езикът на Кралев идва от Средновековна Португалия



    Една сутрин известният на бургазлии доктор по история Крали Кралев изведнъж заговаря на непознат нему език, който обаче изненадващо и за самия него ползва свободно като майчиния си. Отначало мнозина гледат на това с недоверие и дори насмешка, други съзират божия намеса, интелектуалци казват, че това е негова измислица, а руски учени определят случая като влияние на космическа цивилизация.

    Неотдавна в рубриката си “Разкрития” областният всекидневник “Черноморски фар” публикува нова версия за тайнствения език на д-р Кралев. Хипотезата е доста смела и сама по себе си дава почва за нови догадки, тълкования и спорове. Публикуваме я поради големия интерес.




    Не е нужно човек да е професор по езикознание, за да знае, че не е по силите на отделна личност, колкото и надарена да е тя, да измисли език, и то без подготовка, при това буквално за една сутрин. Няма доказателства, че това е и някакво космическо влияние. А обяснението за Божия намеса лично аз не мога да приема.



    Вземам отношение по въпроса, защото съм сигурен в научната ерудиция на Крали Кралев, вродената му честност и поетически дарби, които притежаваше. Бях един от първите, които го защитаваха от подигравките. Записах десетки думи от неизвестния език с превод на български, преведе ми дълго изречение от вестник, много странджански думи и странджанската поговорка - "Има, има традиции, има", която малко странджанци правилно обясняват.



    По този повод написах и една статия за вестник "Феномен". Получих десетки писма от цялата страна. Едно от тях ми направи много силно впечатление. Негов автор бе 87-годишен доцент по португалски език. Той изрично подчертаваше, че езикът, на който говори Кралев, е старо португалско наречие.



    Ако това е така, голямата загадка не само не се разплита, но дори се усложнява - как така един нормален човек изведнъж заговорва на език, който нито е учил, нито е чувал дори? Отговорът трябва да се търси в самия човек, а не в божествата и космоси. Той е скрит в някоя клетка от мозъка на човека, запечатала като магнит езика, на който е говорел негов прародител. Науката е описала няколко такива случая на земята, но и до днес не е разкрила тайната им.



    Възможно е някой от прародителите на Кралев отпреди векове да е говорел тогавашния португалски език. От самия него съм слушал, че в селото, от което идва родът му, през Средновековието са живели кръстоносци, между които може би е имало португалци. И така езикът, на който е проговорил Кралев, не е космически, а земен, португалски и в селото на родът му по всяка вероятност са живели португалци.



    Това ни дава право да предположим, че този стар португалски език се предава генетически на следващите поколения от рода и открито се проявява при Кралев. Това ми се струва, че има връзка с инстинктите, които при хората са деформирани от интелектуалността, и то така, че само при един случай от един милиард хора се проявяват. Някой да учи птичките как да свиват гнезда и лисиците как да правят дупки? Това е вродено в тях като информация и програма за действия. И при хората има подобни прояви. Но езикът на хората не се предава инстинктивно, а се научава. Птиците не се учат да пеят, защото с излюпването носят това умение. Възможно е някога и с хората да е било така, но по-късно този инстинкт е отпаднал. В някои хора обаче - по изключение, и то крайно рядко - се съхранява езикът на предшествениците им и инстинктивно се проявява. Право да мисля така ми дава библията, без да съм религиозен. Докато Адам и Ева са в рая, те се ръководят от инстинктите си. Щом са вкусили от дървото на познанието, те изоставят инстинктите и тръгват по пътя на интелектуалността - времето ще покаже за добро или за зло.



    Следователно при феноменалния случай с Крали Кралев няма нищо божествено, няма шарлатанство, а е рядък случай на проява на потъпкан инстинкт.



Прочетено: 4887 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
попътна Източнокатолическата черква през гората, до морето докато ние спи, те творят Пътна помощ Алеята-Бургас Бургаският мост през 2011 г. аз хотел приморец Конкурс прическа Бургас 2009 МАРИНА КЕИП Маската
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development