Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Камено с проект за електричество от слънцето



Ключови думи:
28 Септември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Разработката е дело на български специалисти, патентована и в ЕС

        Местният парламент в Камено разреши на общинската администрация да кандидатства по проект за добиване на електричество и топлинна енергия от слънцето. Технологията е нова не само за областта, но и за страната. Тя гарантира значително спестяване на разходите за отопление и осветление в обществени сгради. Пилотната сграда, върху която ще бъде приложен проекта е на детска градина “Слънце” в Камено, чиято разгърната площ е 1200 кв. м.



        Системата заработва чрез инсталирането на     слънчева енергийна инсталация, чрез която ще се осигури използването на пряката дневна слънчева светлина за електроенергия и топлина за климатизация – зимно отопление и лятно охлаждане. Технологията е подходяща за големи сгради – над 1200 кв. м. Проектът гарантира оптимална икономическа целесъобразност. Освен, че може да добива енергия, потребителят би могъл и да реализира продажби на външни, близко разположени консуматори.



    Технологията позволява обезпечаване     на системата при аварийна ситуация и критичните 24 - 29 дни на годината за България, когато няма достатъчно количества пряка слънчева светлина.



    Ефективното работно време на слънчевата централа на година е около 2600 часа, като крайният продукт е едновременно получаване на високо потенциална топлина с температури от 320 до 450 градуса по целзий, заедно с електрическа енергия с мрежови параметри – трифазен ел. ток 220 – 230 волта.



Освен, че е икономически целесъобразна, технологията е изключително екологична, защото не е свързана с никакви отпадъци при добива на енергия - никакво замърсяване на води, почви, въздух и отделяне на “парникови газове”.



    Проектът е дело на български специалисти от “Иновационно дружество” АД, под ръководството на доц. д-р Емил Минев. Разработката е защитена с патенти и в България, и в ЕС.

Общинската администрация ще кандидатства пред МОСВ за финансирането му с пари от ЕС.



Прочетено: 1943 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Приятелки в три цвята Бургас ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ залез Йордановден 2011, Бургас - от Тина Пристанище Созопол Роза Бургас, ФЛОРА 2009 София от Копитото дъга Отровни гъби
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development