Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Посрещнат като президент



Ключови думи:
28 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Борислава КОСТАДИНОВА
Източник: вестник Фактор

В Карнобат, Руен, Айтос и Бургас хиляди приветстват Първанов като държавен глава отново

        С шалчета „1 януари 2007 г“ бе посрещнат президентът Георги Първанов в препълнената със студенти зала на хотел „България“ в Бургас. Там държавният глава съобщи важната за цяла България новина, че влизаме в ЕС без предпазни клаузи.



        „От днес България е в шампионската лига“, това бяха едни от първите думи на     президента, когато в 16, 30 във вторник беше оповестен доклада на Европейската комисия за напредъка на нашата страна и на Румъния.



        „Имахме тревожни очаквания, особено, ако не бяхме си свършили работата през последните 6 месеца. Имаме още работа. Става въпрос за един от най-големите исторически проекти на новото време. Този договор поставя страната ни при равни условия със страните-членки на Европейския съюз. Членството на България в ЕС е безспорен успех, резултат от усилията на няколко правителства.“, заяви Първанов пред младежите. Той подчерта ролята, която ще имат младите хора в европейското бъдеще на страната ни. „Дали ще бъда преизбран или не – решават избирателите, но където и да съм аз имам една голяма амбиция и тя е – първо да подпомогна формирането на новата стратегия за развитието на България. Ние постигнахме своите стратегически цели, искам този проект да бъде изработен     с активното участие на младите хора. Един от проблемите на българската политика е това, че отстъства механизъм за участието на     младите във формирането на управленски решения“, каза президентът.





Стотици млади хора посрещнаха президента в Руен. Първанов е първият държавен глава, който посети общината.



        Визитата на настоящия кандидат за втори мандат     в Бургаска област започна в 10. 30 часа предиобед с празника на Карнобат. Стотици български знамена и диплянки с неговия образ бяха оцветили в червено площада в центъра на града, където той беше посрещнат заедно със съпругата си Зорка.     За градските тържества     в деня на Свети Йоан богослов дойде и митрополит Иоаникий.







        „Нека да не забравяме, че тук са част от корените на древна България, тук е една от най-мощните крепости, създадена във времето, когато се наливаха основите на Първата българска държава. Карнобат има не само своето интересно минало, но вярвам, че ще има и добро бъдеще. Ще го има, заради доброто стратегическо положение, заради кръстопътя, на който се намира. Това ще е свързано с европейското бъдеше на страната. Колкото повече се приближаваме към тази цел, толкова повече си мислим как общини като Карнобат ще спечелят от този голям проект на новото време, за да може средствата от европейските фонодве да достигнат до по-малките общини. Затова трябва да поеме ангажимент държавата, общината, всички институции, всички етажи на властта“, каза на местните хора държавният глава.



        С плакат „Първанов – президентът“ Айтос го посрещна в ентографския комплекс Генгера в града. Стотици автографи и картички раздаде той на хората, които го чакаха. Шефката на инициативния комитет в подкрепа на кандидатурата на държавния глава за втори мандат Татяна Йотова     изпълни         родолюбиви песни в чест на високия гост. „Убедена съм в победата ви на първи тур“, заяви тя. Кметът Евгени Врабчев му връчи папка с три проекта на общината и му пожела да се запознае с тях в първия ден след 22 октомври в кабинета на „Дондуков“2.



        „Винаги съм идвал тук с удоволствие“, каза на местните жители Първанов. Според него държавният глава трябва да бъде ангажиран, способен да търси, да поставя и дори решава проблемите, които понякога надхвърлят скромните правомощия, които има президента. „Аз често съм се шегувал, че има две личности като типология в държавата, те са много сродни – президентът и кметът. И двамата се избират мажоритарно с личния вот на всеки изибрател и към двамата има свръхочаквания. Така, както се очаква кметътда реши всичките ви проблеми, така и когато това не стане – всички пишат на президента. Аз не бягам от тези очаквания. Не винаги съм могъл през тези пет години да ги оправдая, но винаги съм се опитвал да търся отговор и решение на всички тези въпроси“, каза Първанов.





Многопрофилната болница в Бургас ще разполага с апаратура за 224 492 лева от иницативата „Българската Коледа“, дарена от държавния глава.



        Той смята, че един от най-важните ангажименти на държавника е да поддържа жив контакта с хората, които са му гласували доверие и това доверие трябва да се изразява и в политика, и в законите и в чисто човешките взаимоотношения. „Аз наистина ще бъда, и в бъдеще, и през втория си мандат     - ангажиран държавен глава, който и за миг няма да престане да търси решение на проблемите на всяка община, независимо дали е голяма или     малка. Не е моя работа да се занимавам с пътища и здравни служби, но аз го правя. Опитвам се да помогна и поемам и този ангажимент. Аз ще продължа да търся решения и на този тип проблеми“, заяви държавният глава. Той беше категоричен, че едно от най- важните неща, които трябва да се направят е да се завърнат младите     хора,     които през последните 15-16 години на прехода напуснаха страната ни. Според президента един от начините това да се случи е тук да има качествено образование.



        Георги Първанов е първият президент, който след демократичните промени посети Руен. Стотици млади хора го посрещнаха на площада. „Това е исторически ден за нас“, каза кметът на общината Дурхан Мустафа, който е и областен лидер на ДПС. Болката на местната власт е, че в района нито едно населено място не е град, включително и общинският център.

„Тази година за първи път вие имате 35 нови ученици, което съотнесено с териоторията ви прави най-добрата новина в страната. Руен е община на младостта“, отчете пред насъбралото се множество Първанов.



        По-късно той връчи официално дарението на детското и неонатологично отделение в многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Бургас, на стойност 224 492 хил. лева. Апаратурата пристигна по иницативата на президента и съпругата му „Българската Коледа“.       В бургаската болница вече ще има ехокардиограф, който ще обслужва детските отделения. В момента се обучава специалист, който да работи на него. Два пациентски монитора, два инкубатора     и един респиратор за недоносени бебета има вече в здравното заведение.



        Вечерта Георги Първанов откри официално приедизборната си кампания в препълнената зала на Операта със спектакъла на Недялко Йорданов „Не остарявай, любов“ и с участието на Ивана Джеджева, Павел Попандов и Хайгашот Агасян. Потетът-общественик Недялко Йорданов за втори път е председател на инициативния комитет в подкрепа на кандидатурата на Първанов за втори мандат. Гостът и съпругата му бяха посрещнати с бурни възгласи за победа. „Не случайно на този исторически ден съм в Бургас. Това е градът, с който свързвам началото на своята политическа дейност. Бургас е един от градовете, с които свързваме европейското бъдеще на страната“, каза президентът. По пътя за операта, където го чакаха неговите симпатизанти, президентската двойка     посети     кмета Йоан Костадинов и поговори в неговия кабинет за проблемите на общината.





снимки: Тодор СТАВРЕВ


Прочетено: 1879 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Учебници CALLAN метод ЦЪРКВА ПЕПИ хубава вечер тошко Стив и аз Бургас, ФЛОРА 2009 Ученички Бургаският кей Разоран двор, угар хотел приморец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development