Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Екоминистърът да обясни чии земи стават забранени зони



Ключови думи:
28 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: вестник Фактор



Борисов посочи Николов за кмет



    Бойко Борисов обяви, че в Бургас бъдещата партия ГЕРБ ще издигне Димитър Николов за кандидат-кмет на следващите общински избори през октомври догодина. "Разчитам на него и     вярвам, че хората     ще го подкрепят", заяви пред журналисти столичният кмет. Димитър Николов е регионалният координатор на ГЕРБ за Бургас, втори мандат общински съветник, оглавява десетки граждански и браншови организации от местен и национален мащаб.



    Миналата седмица Димитър Николов алармира медиите, че проектът на ЕС за България     - "Натура 2000", който ще влезе в сила автоматически след 1 януари догодина, ако станем пълноправни членове, предвижда сериозен ограничителен режим за ползване на частните земи в забранителните зони. Докато за цяла обединена Европа защитените природни територии са 18% от общата площ, за България разчетите са за около 21-28%, за Бургаска област - 39%! Освен официалният сайт на "Натура 2000" в интернет, откъдето нищо не става ясно, засега липсва разяснителна информация     какво ще се случи с частните имоти на хората     в следващите няколко месеца.






    - Господин Николов, как мислите, че ще е най-добре да се реагира на заложената от екоминистерството бомба?        

    - Истината е, че в ГЕРБ се запознахме     с предстоящото от интернет. Разбрахме за течаща процедура, първо ще реагираме с     писмо до министър Джевдет Чакъров и ще настояваме да знаем защо до този момент липсва максимално достъпна и     популярна кампания, за да бъдат запознати хората, чиито собствени земи попадат в екозоните, които ще бъдат на специален ограничителен режим - от строителство до вида на посевите, които ще имат право да отглеждат. Обезпокоени сме,     че земеделски стопани и животновъди     ще бъдат ограничени в дейностите си, защото биха могли да попаднат върху т.нар магистрален прелет на птиците и да не отговарят на глобалната идея за природно равновесие..

    - Но това не е ли за добро?

    - От една страна да и ние не сме против. Но личната ми информация е притеснителна - хората не знаят какво ще им се разреши да правят със земята си. Аз съм за опазването на природата, но не бива да спира икономическото развитие на региона, защото то предопределя влизането ни в ЕС. Всички очакват екстремален растеж в икономиката, а неизвестното предстоящо може да ни върне назад. Притеснява ме неизвестността - ще има ли компенсации, какъв вид - парични или равностойна като категория и площ земя. Най-важното - хората не знаят какво ги очаква     и не могат да реагират с навременна продажба, защото не знаят попадат ли или не попадат в тези забранителни зони.                    

    - За Бургаска област 39% от земята със забранителен режим на практика означава замразяване на строителството и подобряването на инфраструктурата, това ще е връщане назад, ако засяга крайбрежието.

    - Разбрахме от неправителствената организация "Зелени Балкани", на която министерството на околната среда и водите и възложило по проект да предложи кои да бъдат защитените зони, че голяма част от забраната се отнася до парк Странджа, планината силно завишава процента, но къде са границите в посока морето, никой не може да каже. Не знаем това добре ли е или е форма на екодискриминиране, особено за тези, които развиват стопанска дейност. Същото се отнася и за района между Сарафово и солниците, където трябва да се оформя една елитна крайбрежна част от     града ни. Ние се готвим да привличаме хора с финансови възможности, но срещу това трябва да им предоставим луксозни условия за живеене. Защо да не дойдат тук и да плащат данъците си тук, а да бягат към Варна?! Но аз не желая да бъда възприеман като гадател. В ГЕРБ искаме да помогнем на хората да разберат къде попадат техните земи.

    - Защо ГЕРБ се ограничава с гражданските инициативи, а вашият лидер в столицата прави истинската политика с изнасянето на скандални факти, от което расте и рейтингът му?

    - Изкушаваме се да правим същото, получаваме сигнали свързани с газене на нормативната уредба, за корупция, но законът не ни позволява да реагираме като политици. Следи се всяка наша изява да не излезе извън рамките на позволеното за дейността на гражданските организации. По тази причина предстои учредяването на политическата партия ГЕРБ на 3 декември. Тя няма да покрие структурите на гражданското сдружение, а ще е негова     функция.

    - В какво се целите след президентските избори - в извънредни парламентарни или ще чакате до местния вот? Ако, разбира се, сте запознат с нагласата на централното ръководство.

    - Истината е, че моите ангажименти на този етап     са сведени до създаването на структурите и администрирането на този процес. Това е най-важната задача. Ние тръгваме по обратния модел - първо структурите, после появата на партия. Така достигаме до истинските хора, до разпознаването на личностите с качества. Останаха само две общини без структури, но и за тях имаме предложения за ръководства, до месец ще бъдат учредени. Тогава публично ще ги оповестим, да знаят хората кои и къде да търсят. А и за да няма злоупотреби със самозванците - кой е ГЕРБ и кой не е.

    - Вие самият успявате ли да се срещнете с всеки от кандидатите за водач, да го проучите? Не винаги първите впечатления са най-верните.

    - Успявам да осъществя по-задълбочен контакт с тези, които готвим за координатори, но ние имаме много голям екип. Аз съм човек, който разчита на партньорите до себе си, полагат се максимум усилия да не се промъкват кариеристи, властолюбци и такива с лоша репутация сред съгражданите си.

    -     Бойко Борисов смята, че вие сте човекът, който трябва да стане кмет на Бургас. Как приемате тази оценка?

    -     Приемам думите му като оценка за работата ми, въпреки че г-н Борисов вероятно е пристрастен. Сериозно казано - да стана кмет - не е мотив в личните ми планове и действия. Местните избори са прекалено далеч, а в Бургас има много достойни хора, които заслужават този висок обществен пост. На този етап имам други отговорности и приоритети и затова не очаквайте от мен непремерена реакция на възторг или удовлетворена амбиция.     Хората на Бургас трябва да припознаят човека, на когото могат да разчитат през следващите четири много важни години за развитието на общината. Предстоят много събития, този град изостава.

    - Не мисля така, през последните две-три години се наблюдава мащабно строителство.

    - Но 90 на сто са частни инициативи. Аз не разглеждам общината като страничен наблюдател на този процес, а като участник с ключова роля, като двигател. Трябва да се създадат максимално добри условия от страна на общинската администрация, тя е длъжник на гражданите и на бизнеса. Хората изпреварват своите управници, комуникират с цивилизования свят, пътуват навън, виждат различното, което е по-добро и искат трансфер на нови идеи, на качествени решения. От друга страна, този който управлява общината, трябва да е     добър мениджър и едновременно човек, който има търпението да изслуша много хора, да говори с тях спокойно, да е уравновесен, да поема ангажименти.

    - Известен сте като човек -образован, комфортен, отличен мениджър, но често чувам да казват и "много чувствителен" в смисъл на недостатък. Можете ли да удряте с юмрук по масата?

    - Когато е необходимо, позиция се отстоява и със здрава ръка. Особено за управленски решения в която и да е сфера. А вие мислите ли, че да си чувствителен е липса на вътрешна сила и твърдост? Всъщност смятам, че чувствителност липсва у ръководителите както на местно, така и на държавно ниво. И в това е проблемът.

    - Бургазлии ви имат доверие заради почтеността и познаването на политическата ситуация. Питат ли ви за кого да гласуват на 22 октомври?

    - Официалната декларация на ГЕРБ е за неучастие в президентските избори и това е ясно. Аз съм дисциплиниран човек и не бих си позволил да давам съвети на нашите членове и симпатизанти. Няма кампания под повърхността, не мислете, че получаваме някакви секретни инструкции за кого да работим. При нас всичко е максимално прозрачно. Затова     нека съвестта и личното вътрешно убеждение води всеки, когато застане пред урните.



Прочетено: 2031 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
след кафето Флора Бургас 2009 ahtopol Труженики моря kupi dari Първа копка Долно Езерово Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Флора Бургас 2009 Храм св.св. Кирил и Методий Четвърти рожден ден Китен нощувки и квартири на ниски цени
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development