Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Замянка на общински терен в Приморско влезе в съда



Ключови думи:
05 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина ПЕНЕВА
Източник: вестник Фактор

Прокуратурата изяснява произхода на два идентични акта за публична общинска собственост с различно съдържание

        Окръжна прокуратура в Бургас проверява два странни идентични документа, касаещи замяна на терени в регулацията на Приморско. Става дума за акт за публична общинска собственост на     апетитно парче земя в двора на училище “Никола Йонков Вапцаров”, издаден на 16 юни 1999г., под който стои печатът на община Приморско и подписът на кмета Димитър Димитров. В единия документ обаче посоченият парцел е от 22 940 квадратни метра, а във втория става дума за 27 декара.



        Първият е послужил на Димитров, за да извърши сделка по замяна на парчето от училищния двор /разликата от близо 5 декара/ за терен на централната търговска улица в крайморския град. Вторият, който на практика оспорва законността на замянката, се съхранява в Държавен финансов контрол, преименуван наскоро в Агенция за държавна финансова инспекция.

Историята започва през 2000-2001 година, когато наследници на Никола Николов поискали от Поземлена комисия – Приморско да им бъде възстановен 1 декар имот, който попада в двора на единственото училище в града. Комисията отказва, тъй като на този парцел има извършени строителни мероприятия, все пак става дума за учебна сграда. Синовете на Николов Иван и Стоян правят опит да си отвоюват терена в съда, но и магистратите им отказват със същите мотиви. Последно, братята се обръщат с молба до кмета на Приморско Димитър Димитров поне да ги обезщети с друг парцел в регулацията на града. Първоначално молбата им е отхвърлена, тъй като няма никакви основания за нея. Димитров препраща Николови към поземлената комисия, тъй като според документите за собственост на земята става ясно, че се отнася за бивша земеделска земя.



        Внезапно през 2003 година кметът на Приморско преосмисля решението си и решава, че ще им даде общински имот в регулация. За целта внася докладна записка в Общинския съвет. Без да се задълбочават върху казуса, съветниците разрешават на кмета да извърши замяната.

Теренът, който им дават, е в центъра на града, точно срещу двора на училището. На практика обаче замянката е нищожна, тъй като нито една от компетентните институции не е издала нотариален акт на братята за декара в двора на училището, няма разрешение за връщането на имота, обект на замяна. Иначе казано, общината получава срещу отстъпения парцел един декар от училищния двор, което и без това по документи си е нейна собственост.



        Първата работа на братята е да изпратят уведомителни писма до петима души от града, които от години стопанисват на централната улица магазини и заведения. В поканите наследниците на Николов настояват обектите да бъдат съборени, а земята – освободена.

Търговците обаче решават да се борят за правата си, като докажат в съда, че сделката по замяната е недействителна. По случая е сезирана и Окръжна прокуратура – Бургас, която започва спешна проверка. Малко по-късно е образувано наказателно дело срещу виновно длъжностно лице, причинило щети на общината в особено голям размер. Документите по процеса са изпълнили вече няколко тома.



        Това не пречи обаче на Стоян и Иван Николови паралелно да заведат други 5 дела срещу собствениците на постройките, като претендират за собственост на земята под тях. Миналата година Бургаски окръжен съд излиза с решение, че двамата братя не са собственици за земята под магазините, защото не са дали срещу нея нищо на общината.



        Към този момент в кориците на делото въпросният акт за публична общинска собственост на двора на училището все още липсва. Подобен документ се появява внезапно по гражданските дела на петимата търговци. Представен е от община Приморско и според него само част от общата площ на двора е публична общинска собственост. Актът е издаден на 16 юни 1999. Заради съмнения, че документът е подправен, петте фамилии от града започват да издирват оригиналните книжа. Които междувременно вече са изчезнали от общинския архив. Намират обаче копие, вярно с оригинала и заверено с подписа на Димитър Димитров и подпечатано с печата на община Приморско в Държавен финансов контрол, който през 2003 година извършва ревизия на общината. Според документа, който се пази там, актът за публична държавна собственост от 1999г. касае цялата площ на училищния двор от 27 декара, а не описаните в другия документ 22 940 км.м.



        Вчера на заседание на Бургаски окръжен съд магистратите по гражданското дело на петимата търговци изискаха официално завереното копие, съхранено в ДФК. Документ ще бъде предоставен на съда на следващото заседание.    

“Тези пет фамилии стоят на база временно разрешение върху имотите дълго време, след като то е изтекло, не плащат наем на никого и на практика ползват безвъзмездно общинските терени”, каза вчера адвокатът на Димитър Димитров по делото Богдан Йорданов. Според него целта на търговците била чрез съдебните битки да печелят време и да продължават да се възползват от чуждата земя.



        “Общината реши да направи замяна с Иван Николов, който има имот в центъра на града, точно където се строи новата сграда на общината. В един момент, възползвайки се от правото си, Николов спря изграждането на обекта и затова му предложихме замянката с парцел на търговската улица. Но тъй като сделката беше в негова полза, поискахме от него да включи и възстановения му имот в двора на училището. Когато разбраха за това, тези 5 семейства веднага скочиха и решиха да обжалват решението на общинския съвет. Като продължават да стоят там, без да плащат наем. И да се опитват да докажат, че замянката е нищожна. Даже показват някакъв документ, за който твърдят, че е фалшифициран. Нека дойдат и покажат оригинала на копието в ДФК, но те много добре знаят, че такъв няма. Затова на вчерашното заседание на БОС и ние ги задължихме чрез съда да покажат този документ, но не завереното му копие, а истинския”, бе коментарът на адвокат Йорданов.



Прочетено: 1734 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi Неизползваната жп линия в парк Кокили за Строителите-супер НОВО!!! закачалки 2 Гимназия Раковски Забранено за нудисти Заслон в местност Живия огън КАРФУР Spirit of Burgas самолет следобедно спокойствие
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development