Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

6,6 млн чакат стопанина на магистралата Бургас - Карнобат



Ключови думи:
05 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

С 20 минути по-бързо се стига вече от София до морето, 23 археологически находки бяха открити от строителите

Първите автомобили, изпробвали новата отсечка от автомагистрала “Тракия” бяха дипломатическите



        След като на 1 октомври премиерът, министри и депутати отрязаха лентата на новата пътна отсечка Бургас-Карнобат от автомагистрала “Тракия”, сега държавата й търси стопанин. Областно пътно управление е обявило обществена поръчка, която ще включва извършване на текущите ремонтни дейности, поддържане (включително зимно) и охрана на пътя за срок от три години.



        Дължината на тази отсечка от автомагистралата е 35,2 км. Някои предполагат, че след изпълнението на поръчката прилежащото пространство около пътя ще се изпълни с капанчета и газостанции.



        От кандидатите за поръчката се иска само да докажат, че имат     регистрирана дейност строителство и ремонт на пътни обекти, икономическа и техническа възможност да поемат обекта и да представят застраховка за професионална отговорност, копия от годишния си баланс, отчета за приходите и разходите си и данъчни декларации за последните три години.

За да могат да се състезават за поръчката, фирмите ще трябва да представят още списък с изпълнените подобни поръчки за последните три години, копия от сертификати от съответната браншова камара, сертификат на строителна лаборатория и система за управление на качеството. Те трябва да имат техника и бази, в това число собствена или наета асфалтова база, разположена на неповече от 80 км от магистралата.



        Стойността на проекта е най-много 6.6 млн. лв. От тях 982 хил. лв. ще отидат за зимно поддържане на пътя. Средства за изпълнението ще бъдат осигурени и от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".



        Кандидатите трябва да внесат гаранция за участие от 5 хил. лв. Спечелилата компания ще трябва да плати предварително и 0.5 процента от себестойността на сключения договор като гаранция за доброто му изпълнение.



        Участъкът, известен на специалиситте като Лот 5 от автомагистрала “Тракия”, беше построен от     турския консорциум “Гражданско сдружение Доуш-Еко”, като за целта бяха наети над 40 местни подизпълнители и общо над 750 човека. Общата стойност на договора за строителство е 63 млн евро. Изграждането на този участък на автомагистрала “Тракия” е съфинансирано от Европейската инвестиционна банка с около 45 млн евро.



        Отсечката Карнобат-Бургас е отсечка от типа “две по две”. Изградени са две платна по 3,75 м активна лента и изпреварваща лента и друга пътна лента 3 м и 4 м с разделителна ивица. Има общо 9 надлеза - четири моста над автомагистралата и още пет моста – над селскостопанските пътища. Изградени са и 10 подлеза с цел населението от околните села да има достъп до нивите си и други важни битови обекти, обясни Гюнюр Халу – председател на УС на “Доуш-Еко”.



        Строителството беше спряно за известно време, заради разкрити археологически паметници на територията на трасето. В рамките на целия участък са разработени 23 археологически обекта. Строителните работници са проявили уважение към българските исторически и културни ценности. Те са прескачали тези зони и са се връщали там след археолозите, които са продължили да работят до средата на юли тази година.



        Другото, което е забавило в определен момент работата на турската фирма, е минаването през границите на каменна кариера, което е наложило изместването на първоначалното трасе.

Въпреки това пътната отсечка беше открита предсрочно. С нея пуснатите от началото на годината нови автомагистрални пътища стават общо 51 км. В началото на активния туристически сезон - 1 юли, бяха открити 16 км магистрален път на територията на Старозагорска област – Оризово - пътен възел Чирпан-изток. Те са само част от Лот 1. Останалите пътни участъци – Лот 2,3 и 4 все още са на ниво преговори.



Прочетено: 2289 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Земя на хоризонта HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Мебелна Фабрика ДИЕЗ Лятната естрада в Морската градина Флора -Бургас-2009.JPG аз Есен в Париж от Бутик ФАРА НА АХЕЛОЙ Театър за драма. опера и балет, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development