Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Без удавен сред половин милион на плажа



Ключови думи:
12 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Калин Георгиев
Източник: вестник Фактор

45 години от началото на спасителната дейност в България, бургаският сезон приключи без жертви

Снимка: Тодор Ставрев



Стойновски връчи на кмета     фотоалбум със свършеното на бургаския плаж това лято



        От 1960г., когато се поставя началото на спасителната дейност по българските плажове, тази есен 45 години по-късно, Бургас отбеляза края на първия летен сезон без нито един фатален инцидент.     Подобен феномен не е регистриран в историята на нито една голяма брегова ивица по цялото Черноморие, отчетоха от Българския червен кръст в петък – 6 октомври. Това беше и последният слънчев ден на циганското лято преди да завалят есенните дъждове. Макар че официално сезонът на бургаския плаж беше закрит в края на септември и по закон концесионерът “Он тайм” не би трябвало да носи отговорност за нещастните случаи, собственикът на фирмата Ваклин Стойновски разпореди обходни двойки спасители да следят за сигурността на смелчаците, които навлизаха в морето въпреки забранителните табели. Половин милион бургазлии са ползвали бреговата ивица за отмора през трите месеца.



        “Не допуснахме сериозен инцидент от солниците до пристанището, макар че цялата тази територия от залива не се покрива от концесионната охраняема зона и това ни дава сериозното основание да бъдем удовлетворени от огромната работа, която     свършихме на плажа. Най-важното беше да изпратим по домовете им живи и здрави всички, останалото е придобивка за бургазлии, които живеем и работим тук,” обобщи Стойновски пред събралите се представители на     държавните и общински институции     по време на организираното по този повод тържество в стайлкафе “Натали” на интерхотел България.



        Само за 4 месеца от юни до септември т.г. “Он тайм” е инвестирала 300 хил. лв. за да преобрази брега в модерен, безопасен и приятен плаж. Вложените средства многократно надвишават договорените ангажименти, но разбирането на концесионера е, че динамично развиващ се град като Бургас заслужава съвременни условия за отдих. За безопасността на стотиците хиляди плажуващи са се грижили 50 спасители при норматив 34, които през пиковия период на сезона са работили с удължено работно време. За първи път на български плаж хората видяха понтонни спасителни постове във водата, заимствани от щатските курорти. Нашият плаж беше единственият и с четири нови моторни лодки в готовност да реагират до 20 секунди, 600 безплатни чадъра, пълна забрана за джетове и моторни атракции, застрашаващи живота на къпещите си, рампи за инвалиди, безплатни паркинги.



        Кметът Йоан Костадинов за първи път загърби характерната си лаконичност в тържествени случаи и произнесе дълго слово за старата си болка, че плажът ни продължава да бъде държавна собственост като все едно да имаш къща с двор, но някой да дойде отвън и да го даде под наем на чужди хора и когато влизаш в дома си, да плащаш такса за това. Той подчерта отново, че плажната ивица трябва да се стопанисва от общината, а не от държавата и призова държавните служители да търсят начин за промяна в Конституцията.

“Радвам се, че тази година дойде най-после фирма “Он тайм”, които запретнаха ръкави по морски и свършиха хубава работа”, заключи кметът, той похвали Стойновски за ограничения нощен шум от заведенията, но го сгълча да намали техния брой, защото хората, които се разхождат по морската алея искат да виждат морето.



        Зам.- областният управител Георги Николчев, който отговаря за развитието на туризма по държавна линия отчете, че когато в парламента са обсъждани промените в закона за Черноморското крайбрежие, е било отбелязано, че бургаският плаж е единствен в страната, където концесионерът е направил реални инвестиции. Той подкрепи идеята всички плажове, които нямат статут на национални курорти, да преминат във владение на общините.



        Сред отбраните гости на тържеството бяха забелязани още председателят на Общинския съвет Лена Бахчеванова, нейният съпруг апелативният прокурор Яни Бахчеванов, целият екип от зам-кметове, едрият предприемач Георге Попеску, зърненият бос Бенчо Бенчев, общински съветници, дизайнерката Мария Инджова и елитът на цялата медийна гилдия.



        Изискан кетъринг от ресторант “Луксор” и маркови питиета радваха гостите , които бяха единодушни, че комфортните зали, фоновият саунд, осветлението и перфектното обслужване на четирите бара, където никога не могат да се образуват опашки от чакащи с празни чаши, са причина заведението да бъде най-предпочитаното за     светски събития.



Прочетено: 1973 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД майк Американски Кокили за Строители Гимназия Раковски Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Конкур глазами зрителя МАРИНА КЕИП През поколение бургаска среща В атака Алекс Великолепието на Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development