Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

АССА-М: Подкрепата за президента стига до 57%



Ключови думи:
12 Октомври 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



    Сегашният държавен глава може да разчита на подкрепа между 47 и 57 % от броя на гласуващите, кандидатът на "Атака" - от 14 до 22 %, Беронов - от 8 до 15 процента, Марков - между 4 и 9 %. Петър Берон би получил между 1,6 и 4 %, ген. Любен Петров - 1,2-3%, а проф. Григор Велев - 0,2 до 1 %, показват данните на АССА-М. На въпрос кого бихте посочили като най-подходящ за следващ президент на България между 54 и 57 % от гласуващите заявяват, че искат Георги Първанов, между 7-9 % залагат на Неделчо Беронов, от 3 до 7 % предпочитат Георги Марков. Около 15 % смятат, че техният кандидат е Волен Сидеров, а 4 % твърдят, че Бойко Борисов е най-подходящ за "Дондуков" 2. Според социолога Михаил Мирчев от АССА-М хората, които искат столичния кмет за президент, все още не са наясно, че той не участва в надпреварата. Социологът смята, че 1% от 4-те процента на Борисов ще подкрепят Първанов, 2 % ще се добавят към Сидеров, а 1% или няма да гласуват, или ще подкрепят един от десните кандидати.



    Георги Марков "изяжда" Неделчо Беронов и не му дава възможност да се пребори с Волен Сидеров за второто място, заяви     Мирчев от АССА-М, който представи изследването за предизборните нагласи. Според него Марков играе именно тази роля, макар че той е последният човек, който ще си признае това.



    Най-вероятният балотаж ще бъде между Георги Първанов и Волен Сидеров, при положение, че Георги Марков не препоръча в последния момент на своите избиратели да подкрепят другия десен кандидат Неделчо Беронов, прогнозира социологът. Ако остане това разбиване на десните, Сидеров ще бъде с много проценти над Беронов и това ще бъде големият шамар над сините политици, които сами направиха всичко възможно да си го зашлевят, коментира той. Според експерта Марков е много атрактивен, чуваем и харесван от гледна точка на тезите, които застъпва.



    Цялата нечиста игра по излъчването на псевдоединен десен кандидат, който се оказа неубедителен, доведе до разочарование от Иван Костов и ДСБ и рейтингът им от 5% падна на 2,5% само за три месеца, допълни Мирчев. Според него обратен процес се развива при СДС. У сините избиратели имало желание отново да припознаят СДС като своята партия, но всичко зависи от поведението им, както и от техния лидер Петър Стоянов, обясни социологът.

Тези избори са интересни, защото много рязко нарасна групата на тези, които мислят до последния момент за кого да гласуват, коментира Мирчев. През юни т.г. този процент е бил 33 %, а сега е между 14 и 18 %. Има около 4-5 %, които до последно ще мислят дали да отидат при Беронов или при Марков. Като съберем тази електорална група, тя се изравнява с тази на Сидеров.



    Избирателната активност може да достигне между 40 и 44 %, изчислена на база избирателни списъци, смята социологът. Според него до урните може да отидат и 50 % от избирателите, но само ако през последната седмица се случи нещо много атрактивно. В противен случай активността може да падне и под 40 %. Според данните в София и в големите градове избирателна активност ще бъде с 3 до 5 на сто по-ниска от средната, а в селата ще бъде най-висока - с 5 до 7 на сто по-висока от средната. Главната опасност е по линия на Първанов, който може да загуби 3-4 % и оттам да падне избирателната активност. Тези леви избиратели не се отказват от Първанов, а ще отидат да го подкрепят на втори тур, каза Мирчев. Това обаче щяло да бъде неприятно както за сегашния президент, така и за общата визия на първия тур, коментира социологът.



    Около 67 % от анкетираните се обявяват за стабилност, а 30 на сто искат радикална смяна на властта, показват данните на АССА-М. Всеки пети човек от "Атака" не се поддава на лозунгите за радикализъм и екстремизъм, каза Мирчев. Според него значителна част от активното гласуващо и симпатизантско тяло на "Атака" - около 20 на сто, казват, че лозунгите звучат добре, но са нереалистични. Михаил Мирчев обясни, че в същото време другият радикалист - Георги Марков, също е слушан от всеки втори, защото е интересен за слушане, но рационалното съзнание на избирателите работи и те може да отидат да гласуват за Беронов, коментира социологът. Той каза, че 54 % от симпатизантите на ГЕРБ са за стабилност, а 46 % са за радикална смяна на властта.


Прочетено: 2239 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Зима в Странджа АНГЛИЯ ll ПЕПИ Бургаска къша Бургас., ФЛОРА 2008 pepi Странджа, Бръшлян през гората, до морето Стилът на знаменитостите GRAPHILLA 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development