Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ваклин Стойновски: Тезата за общинския плаж не е от вчера



Ключови думи:
09 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Иван ТРИФОНОВ
Източник: вестник Фактор

Ако НС приеме предложението на кмета да си вземем ивицата от държавата, пак ще кандидатствам за концесия, казва бизнесменът

    Малко преди второто гласуване на проектозакона за Черноморското крайбрежие кметът Йоан Костадинов поиска с официално писмо от Народното събрание общината да си върне собствеността върху плажовата ивица. Костадинов разпространи в медиите текста на обръщението     и предупреди депутатите, че очаква решението им да бъде в полза на Бургас. Свързахме се с Ваклин Стойновски - концесионера на плажа, който сега е публична държавна собственост. Според концесионния договор Стойновски трябва да бъде стопанин на ивицата ни 20 години, като таксата по този договор отива в джоба     на държавата.



- Господин Стойновски, смятате ли, че обръщението на кмета до НС косвено се отнася и до Вас? Неотдавна Йоан Костадинов Ви похвали за успешния сезон, но е ясно, че иска промяна, иска общината да си стопанисва ивицата.

- Запознат съм с текста на това официално писмо и не тълкувам думите на г-н кмета като антипатия към мен специално. Защото ми     е известно, че това е теза и на други кметове, и тя не е от вчера, а отдавна и показва управленско виждане, загриженост за собствеността. Не виждам упрек към моята дейност, а желание     природното богатство каквото е пясъчната ивица на Бургас да се обособи като публична общинска собственост и да престане да бъде публична държавна собственост.

- Вие виждате ли се стопанин на ивицата, ако НС прецени и я върне на общината?

-         Ако внимателно прочетете това писмо ще видите, че на едно място се казва плажовете да се стопанисват от общините, но по-нататък се допуска, ако това не стане, поне приходите, т.е. концесионната такса да влиза в бюджета на общината, а не на държавата. Наистина на определени места в писмото има притеснителни за мен моменти в качеството ми на търговси субект. Аз обаче няма как да не се съглася, защото в момента концесионната такса, която плащам отива в държавния бюджет и общинското ръководство не получава нито стотинка от тези пари. В същото време кметството винаги е отговорно пред населението, ако пясъкът е мръсен, няма душове, спасители. Нормално е щом отговорността е върху общината, тя да бъде заинтересована от моята дейност, както и от парите - редно е да влизат     в хазната на Бургас. Смятам, че би могло да има още по-добро взаимодействие между концесионера и управленците на града, за да има още по-добър резултат.

-     Вие оптимист ли сте, че мнозинството в НС ще се вслуша в молбата на кмета и ще и ще застави МС да ни върне плажа?

- Убеден съм само в едно, че ако не сега, то на по-късен етап това ще се възприеме. Кметът правилно е написал, че никой вече няма да е в състояние да възпрепятства процеса на децентрализация на общините. Близко е времето, когато общините самостоятелно ще управляват своите ресурси, убеден съм, че искането му ще успее.

-     Реакцията на кмета не е ли резултат от вътрешно напрежение между общинската администрация и Вас като концесионер?

- Кметът много отдавна желае плажът да си бъде на общината, не мисля че аз като лош стопанин съм се превърнал в причина за неговото настояване. Зная, че той не е бил доволен от работата на концесионерите, които са били преди мен. Знаете всички как са се държали моите предшественици, особено на Централния плаж - само експлоатация без да оставят нещо след себе си, без лев инвестиция. Нормално е кметът, дори и в момента, когато е удовлетворен от моята работа и старание, да иска плажът да е общински. На мен няма кой да ми забрани да кандидатствам за концесия като общинска собственост. За мен няма значение на кого плащам концесионните такси. Разбирам кмета. Аз ще полагам същите усилия, защото брегът е     на бургазлии и аз работя там със съзнанието на бургазлия.



Прочетено: 2109 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
от прозореца Конкур глазами зрителя ograda созопол Конкурс прическа Бургас 2009 Исторически музей, Бургас така е по-добре ЛОНДОН Пролет на село За Майсторите!!!!!!! витраж4 Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development