Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Разпродават солниците на обвързани фирми



Ключови думи:
09 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Целта на тайната ликвидация е да съсипят предприятието, преди съдът да ни върне земите, смятат реститути от Поморие

    Тайна ликвидация на поморийските солници е на път да заличи предприятието от списъка на активните дружества и да го превърне в складова база на частни фирмички. До този извод са стигнали 22-ма реститути на земята там, които години наред не могат да получат правото си на собственост.



    Заради опасенията им, че солниците ще бъдат в най-скоро време разграбени, те са поискали преди месец спешна възбрана върху имуществото. Мотивът на бившите собственици да търсят съдействието на съда, е съмнителната разпродажба на сгради и терени през последната година.



    Първото заседание по делото, заведено срещу приватизаторите "М-Поморийски солници", бе насрочено на 7 ноември. На него магистратите трябваше да отсъдят как да бъдат удовлетворени претенциите на четири фамилии, притежавали част от земята на солниците. Процесът обаче бе отложен за края на ноември заради изпълнителният директор на дружеството Иван Проданов, който представи болничен лист с диагноза високо кръвно.

Очаквахме подобен ход, ще ни размотават, докато новите собственици продадат и последната тухла от солниците, за да не можем да получим нищо, негодуват реститутите. Според твърденията им, всеки път когато те правили опити да уредят правата си по съдебен или извъсъдебен път, частното дружество продавало част от недвижимото имущество.

За целта пловдивската фирма "М- Поморийски солници" /част от "Черноморски солници" от 2004г./ от известно време активно се снабдява с констативни нотариални актове, за да може да докаже собственост и необезпокоявано да разпродава част от дълготрайните активи. Така през март тази година е изваден документ за дворно място от 366 квадратни метра, заедно с 2-етажна сграда на терена. Три месеца по-късно обектът е продаден на софийското дружество "БКС Запад" АД.



    На 9 март т.г пък чрез констативен акт за двор от 3 635 кв.м, целият парцел е прехвърлен в полза на "Никдоналд 95"ООД - Пловдив. Справка в Дакси изкарва на показ всъщност кои са заинтересованите лица от ликвидацията на солодобивната компания.

Първоначален собственик на "Никдоналд 95" е Донка Атанасова Семерджиева, член на управителни съвет на "М-Поморийски солници". По-късно фирмата е прехвърлена на името на Николай Пиронков, който пък е управител на "М-Черноморски солници"-Бургас. И двете дружества имат едно и също седалище - Пловдив, улица "Брезовско шосе" ?145 А. На практика, шефовете продавали имущество на самите себе си.



    Нямам нищо общо с Поморие, това, че сме на един адрес, не означава нищо. Търсете Проданов, аз не мога да коментирам, каза след поваленото заседание в съда Николай Пиронков. Той нарече претенции на реститутите "след дъжд качулка" и ги призова да водят дела срещу държавата и Агенцията за приватизация, а не срещу солниците. Според него също така продажбата на сгради и терени на свързани лица била законна.



    Последният опит на "М-Поморийски солници" да откъсне парче от собстнеността си, е от 12 октомври тази година. На тази дата дружеството за пореден път се опитва да се сдобие с констативен акт за дворно място от 8 355 кв.м Все още не е ясно този парцел за кого е предназначен и в чии ръце ще попадне. Реститутите обаче са поискали запор върху имота, за да не бъде продаден.



    Районните магистрати в Поморие обаче отказват да допуснат възбраната с мотив, че не било установено по безспорен начин дали този имот е собственост на бившите собственици. Делото ще бъде обжалвано в Бургаски окръжен съд, но наследниците се обасяват, че докато чакат решението на Темида, и този парцел ще бъде отчужден.



Прочетено: 2659 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Европейка Приморско Бургас, ФЛОРА 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Весела Конкурс прическа Бургас 2009 Бургаският кей Старият Бургас на тела Лилиум Бургас., ФЛОРА 2008 Салат дьо Шоп
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development