Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Родилен дом дава пари за мебели, не плаща лекарства



Ключови думи:
23 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Станка Динева
Източник: вестник Фактор

„Шейново" отчита печалба за хиляди, а дължи плащания за милиони

    Печалбата на родилния дом „Шейново" за 2005 г. е нараснала... 180 пъти. Впечатляващо, нали? Е, вярно е, че през 2004 г. тя е била 5 000 лв., а на следващата е нараснала на 97 хил. лв. На пръв поглед в клиниката всичко е наред - работят лекарите, печелят.

Нараснали са обаче и краткосрочните задължения - с 249%. През 2004 г. те са били 469 хил. лв. Миналата година изведнъж са скочили на 1,639 млн. лв. Това сочи докладът на ревизорите от общината, извършили проверка на няколко здравни завдения и на Столичния медицински холдинг.



    Откъде идват тези големи дългове? Най-често клиниките имат проблеми с плащането на лекарства и медикаменти. В този случай обаче не е така. В нарушение на Закона за счетоводството през 2005 г. болницата е вписала в перо „Дълготрайни активи" земя на стойност 727 хил. лв. Пак тогава е извършен текущ ремонт за 483 хил. лв. Или най-малкото сумата е отчетена като такава. Проверката установява, че става дума за капиталови разходи на стойност 349 хил. лв. Останалото наистина е използвано за измазване. И ако част от сумата действително е похарчена за ремонт, то онези 272 хил. лв. са осчетоводени по начин, който много прилича на укриване на пари от данъчните власти.



    Изглежда балансът и отчетът на „Шейново" се виждат съмнителни и на кметската администрация, затова в клиниката са изпратени специалисти от фирма „Софинвест", които проверяват техническата документация на ремонтните работи. Оказва се, че е ремонтирано всичко в болницата. Общата стойност на похарчените пари е 1,797 млн. лв. От тях 1,045 млн. лв. с ДДС са за текущ ремонт и 751,5 хил. за основен ремонт. Фирмата, изпълнила целия проект, се казва „Проконс" ЕООД. За целта е подписан договор, но има един проблем - много малка част от строително-монтажните работи са заплатени по офертни цени. Основната част от конкретните дейности е възложена с анекси. С тях са договорени различните видове работи, които са извършвани, обаче без да са посочени единичните им цени и да е сметната общата им стойност. В документите просто е вписана една сума и толкова.



    В резултат на този начин на водене на търговските взаимоотношения между боницата и фирмата, всички дейности са платени по фирмени цени на „Проконс". Няма договаряне, няма отстъпки за обем работа. Просто родилния дом „Шейново" е платил 1 млн. лв., без да се знае за какво точно.



    Закупени са и дълготрайни материални активи - оборудване и техника. Доставчик по този договор е „Магодент" ООД. Стойността на поръчката е 1,609 млн. лв.

И двете суми са изплатени до стотинка. По същото време обаче клиниката е дължала 59 844 лв. за лекарства и 96 280 лв. за лабораторни реактиви.



Директор събира под един покрив държавната и частната си клиника



    Серия от договори за наем правят силно впечатление на проверяващите от общината. Те са сключени между изпълнителния директор на родилния дом „Шейново" д-р Димитър Драгиев и няколко негови колеги. В структурата на болницата първо е обособена женска консултация в пълно нарушение на разпоредбите. Това е можело да бъде избегнато, ако самата клиника „Шейново" си беше създава медицински център. Изглежда целта на авторите на идеята не е била да печели клиниката, а те самите.



    Така няколко доктори от родилния дом решават да си регистрират „Групова практика за специализирана медицинска помощ Шейново 2005". Дружеството се представлява от д-р Начо Чалманов, лекар от родилния дом. Те започват да предлагат услугата избор на лекар или екип за раждане. По държавните разценки това струва 100 лв. Би следвало стотинка от тях да не отива в медиците, а в касата на клиниката. Как са се уреждали финансовите отношения обаче, проверяващите не са могли да докажат.



    На 23 ноември 1999 г. между „Шейново 2005" и родилния дом е сключен договор за отдаване под наем на кабинет № 2 с 22 кв. метра площ. От страна на клиниката документът е подписан от д-р Драгиев. От страна на „Шейново 2005" - от представителя на дружество. Който всъщност е подчинен на д-р Драгиев. Срокът на споразумението е 3 години. Цената - 10 лв. на пациент, преминал през кабинета. В него се вземат кръвни проби от пъпната връв на новородените бебета „с цел извличане и съхранение на стволови клетки за автотрансплантация". Но не по-малко от 100 лв. на месец за наем. Към екипа се присъединява и д-р Димитър Георгиев - също лекар в родилния дом.



    Всички тези съвпадения правят впечатление на ревизорите и те правят проверка в регистрацията на дружествата. И откриват, че „Шейново 2005" се води на адрес София, ул. „проф. Джовани Горини", ет 6, ап. 12. Това е домашният адрес на д-р Димитър Драгиев - изпълнителен директор на родилния дом „Шейново".



    Изглежда лекарите-бизнесмени също са се усетили, че работата започва да понамирисва, защото бързо е сменен от управителския пост д-р Начко Чалманов и на негово място е вписан Георги Вътев. Така се ражда известната „Шейново 2005" за извличане и съхранение на стволови клетки от пътна връв, оползотворяване на кръвта в нея като отпадъчна и на плацентата, която е изключително скъпо средство за производство на най-добрите козметични препарати за подмладяване.



    Изводът, който се налага, е, че шефът на държавната болница е направил грандиозен ремонт на родилния дом, част от помещенията на който по-късно отдава на себе си и на своите колеги в държавното и частното заведение. Подобно поведение се нарича конфликт на интереси и е наказуемо от закона. Всички ръководители на „Шейново" продължават да си работят там.



Скандалът със стволовите клетки



    220 бебета от цялата страна са станали донори на кръв за стволови клетки от октомври миналата година досега. Кръвта е вземана и изнасяна за Белгия и Холандия от частното дружество „Шейново-2005", сочи доклад на депутати от Комисията по здравеопазване, внесен и в Комисията по корупция към парламента. Лекарите, които според проверката са участвали, са директорът на болница „Шейново" и двама негови подчинени - д-р Димитър Георгиев и д-р Начко Чалманов, твърди народният представител Лъчезар Иванов, вносител на доклада.



    За „услугата" последователите на Хипократ вземат от загрижените родители по 3000 лв. с обещание да пазят животоспасяващите клетки 20 години. Стотици хиляди евро струва подобна услуга на Запад.



    Освен това лекарите изтеглят кръвта от пъпната връв, обработват я и я продават в чужбина, като на родителите на детето не плащат нищо, нито пък им искат съгласието. Твърди се, че печалбата е бомбастична.



    Според лекари от частната клиника пъпната връв се изпраща по DHL в лаборатории на международната тъканна банка "Крио Сейв" в Белгия и Холандия, чийто партньор се явява "Шейново-2005". Там става извличането и съхранението на стволови клетки. В инструкцията на „Крио сейв", която откри Нова телевизия, е записано изрично върху етикета за съдържание на пратките да се пише „човешки клетки за трансплантация", а не „кръв от пъпна връв", тъй като Международната асоциация за въздушен транспорт забранява използването на DHL в този случай.



    Д-р Начо Чалманов твърди, че лекарите са само посредници. Майки обаче се оплакват, че нямат договор и не им е ясно как ще се процедира, ако се наложи ползването на стволовите клетки. Затова доста хора са се отказали.



    Случаят добива публичност. Смайващо е, че родителите са собственици на нещо, над което не могат да докажат правата си. Нито пък да се възползват от него. Сезирана е Комисията за борба с корупцията. Предстои проверка на прокуратурата.


Прочетено: 4009 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2009 моите цветя АНГЛИЯ Бургас, ФЛОРА 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 ПЕПИ Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 pepi Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове Европейка Мебелна Фабрика ДИЕЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development