Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

До 1000 лв. за декар върви земеделската земя



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Ирина Генова
Източник: вестник Фактор

Купуват за бъдещо строителство, макар и да няма изградени комуникации

    Цената на земеделските земи в Бургаска област се движи средно между 250 и 500 лева за декар, съобщи управителят на агенцията за недвижими имоти "Хелис" Живко Иванов. Така е определена от пазара при чисто търсене за земеделие, допълни той.

Земеделска земя в някои райони върви и от 500 до 1000 лева за декар, но тя се предвижда от купувачите за бъдещо строителство, макар че няма изградена инфраструктура. На такава цена се продават земи до Каблешково, Брястовец и Рудник например, обясни Живко Иванов.

Терените в близост до морето, както например в местността Лахана край Поморие и Кьошето до Бургас се предлагат за 30-35 евро кв.м. Реално обаче сделки стават за около 20 евро за кв.м, сподели Живко Иванов, защото там също няма комуникации. Земите са земеделски и инвеститорите рискуват много. Не се знае какви ще са държавните такси при смяна на предназначението им, както и дали няма да се усложни процедурата след влизането ни в ЕС. В един момент купувачът може да е броил 200 000 евро за 10 дка земя, а да може само да я сее.



    Парцелите в регулация са на различни цени в зависимост от тяхната атрактивност. В 10-километровата зона край морето земята се търгува от 15 до 30 евро кв.м. Във Веселие терените в регулация се продават от 20 до 28 евро за кв.м, в Брястовец, както и в Рудник - между 15 и 20 евро кв.м, в Каблешково - 25-30 евро кв.м, в Банево - 18-20 евро кв.м, във Ветрен - около 25 евро кв.м.



    От друга страна, цените на парцелите в регулация рязко падат с отдалечаването им от морето, обясни г-н Иванов. В селата Константиново, Ливада и Полски извор те вървят за около 5 евро кв.м.



    Най-вероятно цените на земята в България ще се повишат изпреварващо заради очакванията, свързани с членството ни в Европейския съюз, смятат брокери. Именно по тази причина в периода около 2014 г., когато се очаква да отпадне конституционната забрана за покупката на земя от чужденци, ще има задържане на цените. Още отсега определени хора ще изкупуват земя с цел да могат да я продадат по-скъпо след време и това ще доведе до спекулативно и изпреварващо повишаване на цените. Така че е вероятно в този период цените вече да са много високи.



    Eдинствената ясно изразена тенденция за територията за цялата страна е нежеланието на собствениците на качествени земеделски земи да ги продават в този момент, понеже имат все по-силни положителни очаквания за тяхното реализиране в бъдещ период.



Земята - подцененият актив



    В момента има задържане на търсенето и предлагането и това е характерно за пазара на недвижими имоти като цяло. При цените обаче има движение. В Плевен например от миналата година досега има ръст над 100% на цените. Цените там бяха 80 лв. за декар, а сега са около 220 лв. на декар. В този регион има и оферти до 300 лв. на декар, но сделки не се сключват. Причината е, че се предлагат терени до 20 дка, а търсенето е на масиви от 50 до 100 дка. В Добрич има огромен интерес за покупка на земя от арендатори, но там собствениците гледат на земята си като на сериозен капитал и не искат да продават. Офертните цени на земята в този регион вече стигат до 500 лв. на декар.

В Южна България цените вече са само между 180 до 200 EUR на декар.

Във Велико Търново цените остават ниски - около 150 лв. на декар. Във Видин и Монтана пазарът е замрял, а цените са ниски - около 100 лв. на декар. Прогнозите не предвиждат средната цена на земята да надскочи 300 EUR на декар дори до 2014 г., когато отпада забраната, а през следващите години тя ще се движи около 200 EUR на декар.


Прочетено: 1867 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лилиум Селка къща камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Великолепието на Париж от Бутик Тавия Попрошайка воробей АХИЛОЙ На лодката закачалки 1 мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development