Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Босовете на ПСФК "Черноморец Бургас": Топката е в общинските съветници



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Не щем задкулисни игри, колкото по-бързо одобрят мегапроекта за стадиона, толкова по-бързо ще имаме тим в шампионската лига, зоват от ръководството

    Преди седмица ръководството на ПСФК"Черноморец Бургас" обяви, че е в ход амбициозен проект за превръщането на градския стадион "Черноморец" в супермодерна спортна база и че този проект вече чака одобрение от общинските съветници, за да стане факт до три години. Изпълнителните директори Ивайло Николов и Тодор Хънков обаче не скриха пречките за развитието на тима и своите опасения за неговото бъдеще.



    - Как ще започнете изграждането на новия суперстадион, след като Ивайло Дражев не желае да ви допусне на територия, която счита за своя по силата на концесионен договор за десетилетия напред?



    -         И.Н.: Ще има становище на водещи юристи затова, че разпореждането със собствеността на стадиона не пречи на хода на съдебните дела, които се водят за концесията. Дражев може да води всевъзможни съдебни процеси, но те няма как да попречат на изграждането, то може да започне. Ако в крайна сметка, се окаже, че Дражев е прав, той ще бъде обезщетен, но ние не сме страна по тези дела и няма пречка да се разпореждаме със собствеността.



    - Феновете на "Нафтекс" и "Черноморец" са разочаровани от поведението на градските футболни стратези. Вече не знаят кой кой е и на кого да вярват. Как да вярват на очите си, че заклетият враг на "Нафтекс" ще се унижи да играе на вражеския стадион?



    - Т.Х.: Феновете вече са запознати с казуса "Черноморец" и започнаха да разбират, че там няма условия нито за тренировки, нито за мачове, дори и от Б-групата.     И имат     търпението, защото вярват в новия проект - мястото на "Черноморец" си е там, където винаги е било. Ние ще удържим на думата си и до три години ще им дадем това, с което ще се гордеят. Важното е сега да успеем да запазим всички силни футболисти, задължени сме пред влизането ни в А-група.



    - Продължават критиките, че "Нафтекс" и "Черноморец-Бургас" играят симулативно, защото са под крилото на един и същ собственик.    



    - Т.Х.: Който е дошъл на стадион "Нафтекс" в този полусезон и е наблюдавал играта на двата тима, щеше да бъде щастлив колкото сме щастливи и ние, че дербито приключи без сериозни контузии. Ние искаме "Черноморец Бургас" в А група и в тези амбиции няма място за "Нафтекс". Най-важното е да представим проекта с точно описание на инвестиционните намерения сега, да убедим общинските съветници, че интересите на общината са защитени, за да вървим напред.



    - Да, но този мегапроект, в който бизнесменът Митко Събев е готов да инвестира 20 млн.лв., а общината да апортира скъпи недвижими имоти, ще наложи вдигане на уставния капитал. Няма ли опасност на по-късен етап тя да изгуби дяловете си, както вече има такава практика в други общини?



    - И.Н.: Какво ще бъде процентното участие на общината след увеличаването на капитала на дружеството не мога да кажа, това ще се изясни на по-късен етап, но нейното участие не може да бъде по-малко от 34%, тя ще държи контрола. И ако нещо се случва,     то ще е със съгласието на Общинския съвет. Ние показваме, че искаме да наложим нов стил на управление и да гледаме широко. За кого инвестираме?! За себе си, ли? И ви моля да спрем с подробностите за кой отбор го правим и защо. Всичко се прави за Бургас. Ако     полифункционалната спортна база бъде изградена, там ще ходят да спортуват и вашите, и моите деца. А съревнованието между двата отбора ще продължи. Ние си водим собствена политика и нашата цел е директно влизане в А група. Ако "Нафтекс" се бори като нас, нека и той да бъде при големите.



    - Кога реално си представяте да играете на стадион "Черноморец"?



    - Т.Х.: До три години. Там сега просто не може да се играе, ние изпращаме в момента проекта в Общинския съвет. Колкото по-бързо съветниците ни подадат ръка, толкова по-лесно ще стане. Надяваме се да ни поканят и по време на заседанията в постоянните комисии, където ще се обсъжда проектът, да ни чуят. Не искаме нищо задкулисно да се случва и в един момент медиите да обявят - Общината апортира стадион "Черноморец" във футболния клуб. Искаме високо и ясно да кажем какво ще правим и как ще го правим. На кого ще служи. Колкото по-прозрачно, толкова по-добре.



    - И все пак, какво толкова му пречи на стадион "Черноморец", за да играете мачовете си на него? Щом Дражев не може да пречи. Казвате бил нелицензиран, как така изведнъж вадите това като оправдание, след като години наред там се играеха мачове и на А групата, и за Купата на България,и за Купата на УЕФА?



    - Т.Х.: Не са подавани документи за лицензиране откакто са влезли в сила новите изисквания на БФС, защото на този терен няма отбор от професионалната лига. Защо да настояваме     за половинчати разрешителни за две-три срещи от втория полусезон?! Защо да се лицензира сега, след като се чака решението на Общинския съвет за сериозната инвестиция. Стадионът ще се събори и той дори може да се разположи на друго място, залата да е на друго място. Изискванията на УЕФА са много стриктни. Това, че някои български стадиони имат разрешение към този момент, е компромис, защото нямат къде другаде да играят.



    - И.Н.: Истината е, че ние водихме предварителни разговори за лицензирането на този стадион, но видяхме, че има отбори, които бяха представили изрядни документи - без нито лев задължения, без нарушения, и пак имаха проблеми. Какво остава на нас да ни дадат за стадион в такова окаяно състояние. Стадионът в к-с "Лазур" напр. се оказа, че не отговаря на 6 критерия за лицензиране, единият от които - най-дребният, че няма     видеонаблюдение отвън. Това са критерии на УЕФА и ако сега не ги спазваме, от следващата година ще ни наложат да ги спазваме. Да не говорим за системи за размразяване на терена, за евакуационни изходи и т.н., струващи милиони левове. А ние досега си мислехме, че стадионът в "Лазур" е добър.



    - Защо изолирахте Христо Порточанов - човекът, от когото тръгна идеята за общинския супертим "ЧерноморецБургас"?



    -     И.Н.: Той беше поканен на разговор и пое лично ангажимента, даде дума, че ще помага за развитието на този футболен клуб, само два дни по-късно не спази обещанието. Нека сме откровени - миналата година отборът във В група изхарчи 1 млн.лв. общински пари, а това бяха нашите пари - на данъкоплатците. Говоря за периода, в който неформално зад тима стоеше г-н Порточанов. Тази година в Б група отборът струва 0 лв. за общината. Всичко се дава под формата на спонсорство и реклама. Като свърши първенството и покажем финансовите отчети ще видите колко е струвало - с тази селекция, с тези отбори, с този щат, с тези треньори. Ние налагаме нов начин на управление.



    - Тогава защо толкова много ръкопляскаха феновете на Порточанов, заради успеха с "Черноморец 919"?



    - И.Н.:Не коментирам. Но той беше поканен да работи за каузата. Това, че не беше поканен в ръководството, не означава че е бил пренебрегнат. Значи - щом не съм в ръководството, аз съм против всичко и всички. Все едно, ако утре ние двамата не сме изпълнителните директори, да застанем срещу проекта, в който сме вложили толкова усилия и нерви.



    - Т.Х.: Милионът, който се изхарчи от общинския бюджет за преминаването на отбора от В в Б група, се отрази убийствено върху всички останали колективни спортове в Бургас. Защо не питате какво става с борбата, хандбала, баскетбола, художествената гимнастика, щангите - как бяха обезпечени в този период?!



- А вие с какво ще им помогнете, след като се вълнувате само от футбола?



    - Т.Х.:Ще бъде изградена многофункционална зала, сега там са само боксът, борбата и щангите. Ще влязат баскетболът и волейюболът, всички останали. Ние започваме разговори с ръководствата на всички спортни клубове, за да бъдат спокойни затова, което предстои. Ние ще помагаме не само със спортна база, но и с финансови средства.

- Как ще опровергаете слуховете, че близо половината от огромната площ, близо 100 декара, върху която е разположен днешният стадион "Черноморец", всъщност     ще бъде превърната в машина за пари - с хотели, жилищни кооперации, ресторанти, производствени и търговски дейности, стоящи далеч от спорта?    



    - И.Н.:Ще се осъществява всякаква дейност, свързана със спорта, но не с пряка търговска или производствена цел. Защо да не се печели от спорта?! Тук могат да се подготвят отбори от чужбина, достатъчни ще бъдат три или четири европейски тима, за да се покрият разходите за година по поддръжката.



    - А петзвезден хотел ще има ли?



    - Т.Х.: Хотелска част да, защото спортният интернат трябва да мине изцяло на тази територия, не само интернатът на спортното училище. Условията са отчайващи, децата, които живеят там са малко, а поддръжката излиза 5 хиляди лв. месечно. Построяването на модерен интернат е задължително.            

   

    - Май ще има много разходи, само ще инвестирате без да очаквате печалба. Няма логика да се наливат пари в бездънна яма.



    - И.Н.: Няма футболен клуб в света, който да печели бързо от инвестиция. Печели се от реклама, спонсорство, отстъпени търговски права, от многофункционалността на базата. Сигурно не си представяте, че там ще се играят само мачове, това ще е спортно-развлекателен център. Ако има ледена пързалка - ще заведете ли детето си, а на фитнесзала, кино, сладкарница, в заведение за бързо хранене?! Нима фамилия Малееви не направиха такъв спортен център?!



    - До тук имаме само честната ви дума, а през годините се нагледахме на какви не шмекерлъци с общинска собственост.



    - И.Н.: Има промяна в закона за физическото възпитание и спорта по отношение разпореждането с базата. Тази промяна ще влезе в сила от следващата година. Законът строго ще регламентира какво ще може да се изгражда и какво не и достатъчно категорично ще защити тази собственост от появата на нечистоплътни апетити.



    - След три години ще имаме модерна спортно-техническа база и силен отбор     в шампионската лига. А до тогава няма ли да се стопят феновете му?



    - До началото на пролетния дял от първенството ще осигурим място, където да се събират феновете ни, да се забавляват, да устроят и букмейкърски клуб. От дейността му да се самоиздържат, а и да се чувстват като у дома си, там ще върви и продажба на артикулите на клуба. Погрижили сме се.


Прочетено: 2798 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
къща Изтравниче Известен Созополски профил Приятелки в три цвята Пристанище Приморско сградата на Общината витраж3 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Площад Тройката, Бургас жълто и сиво 2 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development