Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Шефка точи болница



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Станка Динева
Източник: вестник Фактор

Бившата директорка на V МБАЛ възлага на началника си да печата формулярите на клиниката

    Бившата шефка на „Пета многопрофилна болница за активно лечение" в София здраво е точила здравното заведение. Това съобщиха високопоставени служители от столичния инспекторат. Това не са голи констатации на общински чиновници, а доказани с проверки разкрития. Това лято кметът Бойко Борисов е поискал от инспектората да направи пълна ревизия на няколко здравни заведения. Между тях е и V МБАЛ. Ревизорите са констатирали, че само за една година загубите на клиниката са се увеличили със 117,6%. От 970 хил. лв. те са скочили на 2,112 млн. лв. през 2005 г.



    „Срещу изпълнителният директор на V МБАЛ д-р Даниела Петрова Мирсковска е образувано следствено дело № С-594/02. 12. 2005 г. по описа на Столична следствена служба, прокурорска проверка № 592/2005 г. на Софийска градска продкуратура за престъпление по чл. 282, ал. 2", пише в доклада на проверяващите. Въпросният член се прилага при престъпления по служба.



    Това, което е шокирало контрольорите, е, че по разпореждане на шефката в баланса на дружеството за миналата година в перо дълготрайни активи „неправомерно е заведена земя на стойност 10,874 млн. лв. Иначе казано, хуманната по професия лекарка е разпоредила да бъдат „смотани", по думите на счетоводството, парите. Но това е „бял кахър" на фона на останалите нарушения, които кметът на София нарече далавери.

С 210 хил. лв., отпуснати като финансиране от Столична община, д-р Миркова е извършила ремонти на болницата. И в това не би имало нищо лошо, ако не са нарушенията в процедурите по Закона за обществените поръчки. Дамата хем се е съобразявала с него, хем го е заобикаляла. При това не особено елегантно, щом проверяващите са хванали двата края и средата.



    След процедура по ЗОП, клиниката е сключила договор с фирма „Колхида" за ремонт на покрива. Споразумението е за 56 602 лв. без ДДС. Няколко месеца по-късно - през август 2005 г., обаче д-р Мирковска е подписала анекс към договора. С него тя е възложила допълнителни ремонтни работи. По банков път са платени 96 644 лв. Сумата, според проверяващите, далеч е надхвърлила спецификацията, придружаваща документите за ремонта.

От ремонт се е нуждаела и отоплителната инсталация на болницата. Договорът за него е подписан с фирма „Термо Комфорт". Независимо от разпореждането авансово да не се плащат суми, които са по-големи от 30% от общия размер на споразумението, клиниката веднага е изплатила 50% от парите по банкова сметка - 50 670 лв. Останалите трябва да се издължат след края на ремонта, който още не е приключил. Дори и фирмата да не свърши работа за посочената сума, връщане назад няма. Ако новите шефове на V МБАЛ имат възражения срещу качеството на ремонта, нищо не може да се направи с вече платените пари.



Как се харчи кметска субсидия



    Миналата година общината е дала на болницата 1,4 млн. лв." за медицински дейности."     33% от тях - 47 398 лв., вместо за лечение на болните, са изплатени „за външни услуги". За медицински консумативи са дадени едва 7 381 лв. За абонамент, поддръжка и ремонт на апаратурата - 18 626 лв.



    Най-фрапиращо перо обаче се явяват средствата, дадени за „отпечатване и доставка на медицински формуляри". А също така на кого са платени парите. След процедура за възлагане на обществена поръчка V МБАЛ е сключила договор с фирма Събирателно дружество „Екопринт - Зайков и сие". Само от средата на миналата година болницата е платила на дружеството 34 031 лв. До лятото на тази година - още

32 526 лв.



    Формуляри несъмнено са нужни на клиниката. Но изненадва изборът на дружеството, което да ги печата. „Съдружник в СД „Еко принт - Зайков и сие" е Христо Янчев Зайков, който управлява и представлява дружеството. Същият е и член на Управителниуя съвет на „Столичния медицински холдинг", пише в заключението на ревизорите.

Както вече „Фактор" писа, в „шапката" на софийската здравна система бяха разкрити масови далавери и злоупотреба със служебно положение. Между споменатите имена беше и това на Зайков. Той е получавал пари и като член на ръководството на „Столичния медицински холдинг", и член на директорския борд на друга болница.

Но още по-любопитното е, че холдингът е създаден след доклад до тогавашния кмет на София - Стефан Софиянски, на д-р Миркова. В него докторката аргументира необходимостта от създаването на фирмата, която до момента не е направила нищо друго за софийското здравеопазване, освен да прибира наемите от джипитата.


Прочетено: 2852 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Bulgarian Airlines...ама в Кайро Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Spirit of Burgas pepi бургаска среща Международен Семинар на фризьорите София Флора -Бургас-2009.JPG Spirit of Burgas Ботева и Фердинандова Разоран двор, угар Spirit of Burgas Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development