Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Димитър Николов: Нека опонентите не бързат да сипят жлъч



Ключови думи:
07 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Поход срещу корупцията в местната власт и минимум 10 общински съветници догодина обяви бургаският шеф на партия ГЕРБ

Снимка: Станислав Ярмин



- Господин Николов, какво означава Изпълнителна комисия като върховен орган за управление на една партия, досега бяхме чували за Национален изпълнителен съвет, за Висш съвет, за Политически съвет, но никога за комисия. Звучи някак заканително.

- Защото това ще е оперативната група за взаимодействие, координация и контрол над структурите - международни и вътрешни.

- Имате и международна дейност?

- Имаме клубове в Англия, Австрия, Германия и Испания. За 8 декември във Виена е организиран бал от гражданското сдружение за студенти от България и на този бал са поканени трима от изявените представители на младежката организация на ГЕРБ-Бургас. По-точно, резервирана за тях ще бъде една от популярните дискотеки на австрийската столица. Ние развиваме активна международна дейност. Председателят на клуба ни в Бавария напр. е бургазлия, казва се Емил Таралов и е отличен студент по електроника.    

- По какви критерии бяха определени членовете на Изпълнителната комисия, чийто състав предизвика недоволството на пловдивските и варненските делегати?

- Лидерът на партията би трябвало да отговори на този въпрос. Нейният състав беше предложен от него. Никой предварително не знаеше дали ще е вътре. Узнах, че е гласувано по-голямо доверие на регионите. Радвам се за Бургас и съжалявам за Варна и Пловдив. Но Варна нека не забравя, че Душана Здравкова - председателят на сдружение ГЕРБ, е тяхна съгражданка.    

- Говорите за лидера - формалният или неформалният?

- Лидерът е Бойко Борисов, председател на партията е Цветан Цветанов и така трябва да се възприемат.

- Г-н Николов, целият ви учредителен конгрес беше     пропит от тоталитаризъм - лидерът ви дори обяви, че ще ви разпусне в момент, в който вече не му харесвате. Тук няма нищо демократично.

- Първо Бойко Борисов говори това, което мисли и е единственият човек сред нас, който има право да го каже, най-малкото заради собствената му идея - сдружението ГЕРБ и новата структура партия ГЕРБ, които ще бъдат две паралелно движещи се сили в една посока. Между тях ще има обществен договор, който ще създаде контрол и коректив на гражданското общество над партията, защото политическата партия изцяло ще бъде обърната към движението и ще е изразител на настроенията и нагласите на гражданското общество.

- Наблюдавате ли стремеж за преливане на членове от гражданската част към партията, просто казано - започнаха ли да излизат наяве кариеристите, които гонят политически постове?

- Има различни хора в ГЕРБ. Едни изрично искат да останат в движението, не че по някакъв начин са зависими от закона за политическите партии, но така го разбират те, защото са със свободен дух. Те идват с огромен интелектуален потенциал и благородна мисия при нас и за тях партийния формат на поведение е неприсъщ. Аз поощрявам такова поведение. Сред тях има такива, които искат да се занимават с разработването на проекти, с обучението на кадри, лансиране на деца-таланти. Но има и такива, които искат да се развиват в политическа насока и се нуждаят от ограмотяване в тази област. Истината е, че никой от нас не е достатъчно подготвен, не е преминал школа на обучение.

- Защо премълчавате отговора на въпроса ми има ли сред вас хора, чието присъствие е продиктувано от стремеж да се докопат до местната или държавна власт. Ще ограничите ли членството в партията по тази причина?    

- Ние не гоним, нито ограничаваме бройката членове в сдружението и в партията. За нас приоритет е да открием качествените хора и да ги възнаградим, давайки им възможност да участват в нашите структури.

- Вашият лидер каза, че знае за присъствието на внедрени агенти в редиците ви и че ще ги разкрие. А по природа вие сте на другия полюс -     бързо се доверявате и вярвате в хората. Не сте ли така лесна плячка за хищнците в ГЕРБ?

- Нашият лидер има сетива и професионален опит към този вид хора. Той може безпогрешно да различи позитивно мислещите от тези с користни амбиции. Аз съм либерално устроен човек. Всички членове на ГЕРБ го знаят и чувстват във всеки момент моята подкрепа и добронамереност да им помогна да се реализират. Доверието се създава с времето, а ние сме партия-бебе и не се вземаме толкова насериозно.

- Партия-бебе, но Бургас не е толкова голям, че да не се чуват имената на хора в нея, които с удоволоствие биха Ви отсекли главата, за да седнат на вашия стол. Впрочем     имате доста голяма вътрешна конкуренция.

- Зная кои са тези хора, познавам ги добре. Но това е част от еволюцията - тяхната и в обществения живот като цяло. Такива явления има навсякъде, не само в партиите, аз не им се сърдя.

- Около седмица преди учредяването на партията, усилено се заговори, че нямате конкуренция за националното водачество, тук има хора с властови амбиции, които си отдъхнаха, че така отпадате като конкуренция за кметското кресло. Какво се случи, та в крайна сметка се наложи Цветан Цветанов да напусне столичното кметството, след като дълго време преди това отричаше, че ще поема високия партиен пост?

- Цветан Цветанов е най-достойният човек да заеме мястото председател на партията. Той е разкошен като приятел и е много добър администратор и организатор. Пред мен никога не е стояла амбицията да заемам висши ръководни постове, мотивът ми винаги е бил да изпълнявам максимално добре ангажиментите, които съм поел.

- Стартът на партия ГЕРБ след дълго очакване, е даден. Кажете какво ще свършите до местните избори - ще направите ли разкрития за корупция, за ояждане с власт. Защото вече няма да ви утиват само бездушните анкети за благоустрояването, даренията, детските изложби и концерти за таланти. Хората очакват конкретна позиция по конкретни големи обществени проблеми.

- Ние стартирахме с устав и политическа програма. Сега предстои трескава професионална дейност по различните глави в нея - икономическата, социалната, образование, данъчна политика като функция на икономическата част, семейството, християнските ценности. С тях са заети експерти, които имат международен опит в добре развити икономики на запад. Ще има трансфер на ноу-хау. Ще има професионални секции към Изпълнителната комисия, които ще подготвят детайлите по икономическата програма и с тези акценти ние ще излезем пред обществото подготвени. Ако следващите избори ще са за европейски депутати, нашите кандидати ще бъдат изразители на нашия проект.

- Община Бургас тясна ли е за Вас в личен план?

- Аз съм роден тук и процесите в тази община и региона винаги ще бъдат поставени на първо място за мен. Тук са приятелите ми, опонентите ми с които споря. Бургас е една голяма перспектива, заради прехвърлянето на европейския акцент върху регионите.

- Цветанов твърдо предвиди 7 евродепутати от ГЕРБ. Вие колко общински съветници предвиждате в следващия местен парламент?

- Десет. Това е минимумът, аз никога не говоря на едро.    

- Как ще привлечете избиратели, след като лидерът ви дава разнопосочни сигнали, няма ясна кауза. Пък и фотьойлът, в който беше разположен     в центъра на сцената по време на конгреса, беше чист израз на мегаломания и авторитаризъм. Жестовете и артикулацията му бяха отблъскващи.        

- Защо различното трябва да е симптом на разочарование?! Приемете го като знак за ново начало. Сценарият за това мероприятие беше такъв. И тук му е мястото да се извиня на колегите и приятелите, които не можаха да станат делегати заради ограничените квоти. Те трябва да знаят, че тези, които са били на учредяването, не ползват никакви привилегии пред всички останали. Желанието ни беше да вземем 250 души, но квотата беше ограничена до 200.

- Вие олицетворявате ГЕРБ-Бургас като личност, хората ви работят за вас и ако в един момент се откажете да се кандидатирате за кмет, дали няма да ги разочаровате?

- Аз се радвам от този факт, по същия начин аз работя за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Ситуацията за местните избори ще бъде изяснена за нас едва на пролет. Много е рано. Затова нека опонентите ни да не бързат да сипят жлъч. Да не ни слагат прът пред колелото на партията. Пък и следващите избори ще бъдат мажоритарни.     Дотогава ще извадим наяве недъзите на управлението на общините в региона. Ще кажем истината и няма да го спестим, така както постъпва Бойко Борисов в столицата. Имаме възможности, информация, човешки ресурс и смелост.

- Не конкретизирате нищо около себе си в тази връзка.

- Напротив, аз съм първият, който ще застане в тези редици.

- Години наред бяхте тихият лидер в СДС, който организираше избори, пишеше листи, стягаше     актива, осигуряваше финансите, а никога не поиска висок пост в кметската администрация, в МС, в НС...Това някак си обезсмисля престоя ви в политиката.

- Не е така, защото с това поведение казвам на всичките си съмишленици, че съм гарант за техните очаквания за справедливост.

- Но ще разочаровате последователите си, ако не се кандидатирате за кмет и в този смисъл поемете отговорност за провежданата от ГЕРБ политика в Бургас.

- От този момент давам дума, че ще размисля много сериозно в личен план върху     темата     кандидат за кмет на идните избори през 2007-а.



Прочетено: 2064 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Хебел ремонтира,кормилна система Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ европейка Фотографи през гората, до морето Аз И Брат ми  с децата . Следобедно кафе Рибарският пристан в Созопол kss Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development