Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Аргир Бояджиев - изпълнителен директор на “Пристанище-Бургас” ЕАД:



Ключови думи:
07 Декември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

От седем години не сме обработвали толкова товари

- Г-н Бояджиев, какво ще направите за модернизиране на остарялата техника в Пристанище-Бургас през 2007 година?

-     На този етап с нова техника е оборудван новоизграденият насипен терминал. Машините и съоръженията бяха монтирани от австрийската фирма VAB Vatech JV,     известна в световен мащаб. Пристанището вече разполага с два нови разтоварача с капацитет от 1200 тона на час. Доставени са още 10 челни товарача, една вагонотоварачна станция с две технологични линии, насипообразуватели, роторни багери, гуменолентъчни транспортьори, пресипни кули, вагонни везни и др. Остава да купим последно поколение многоцелеви мобилен кран за обработка на контейнери, тежки колети и оборудване за големите инфраструктурни проекти в страната. Планирали сме това за 2007 година.

- Какво става с терминала за течни и наливни товари?

- Все още е на етап изготвяне на проекта. В момента най-големите ни клиенти по отношение на течните и наливни товари са “Нафтекс Петрол” и “Ромпетрол България” АД. За първите десет месеца на тази година те са реализирали общо 175 229 тона внос. Тонажът на внесения газьол през Пристанище - Бургас е 108 449 т., на бензина - 44 404 т., на керосина - 22 376 т. Най-големият дял на износа държи “ЛУКойл Нефтохим”. За десетмесечието през пристанището са изнесени общо 30 534 тона газьол и 2 834 тона дизелово гориво.

- Какво се прави за подновяване на вагонният парк и железопътната и въобще сухоземната инфраструктура?

- Това е един от големите ни проблеми, които не можем да решим сами, на местно ниво. Преди години точно ж.п. инфраструктурата, пристанищните отбивни съоръжения, асфалтовата настилка на контейнерния терминал, рампите, кейовете и др. са били поддържани със средствата от събраните пристанищни такси. Сега тези средства се управляват от Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”.

- Какво конкретно се прави по изработването на цялостен план за развитието на Бургаския залив?

- И най-предвидливото изготвяне на план няма как да определи с точност развитието на страната по отношение на законодателство, логистика, промишленост. Единственото общовалидно правило в плановете за развитие е голяма дълбочина за влизане и швартоване на възможно по-големи кораби, като се пестят разходите за удълбочаване, както и създаване на насипно равнище или нова територия, но отново с минимални стредства.

- Какви са възможностите конкретно за развитие на Пристанище-Бургас в най-близките години?

- Сега Пристанище-Бургас разполага с възможности за строителство на новия Терминал 4 по Генералния план - ще се използва сегашната складова площ за контейнери, която е около 50 000 кв.м. Този парцел ще се разшири на изток-югоизток с насип и изграждане на нови корабни места. Обмисляме да достроим и корабно място № 25 Б, на което да се приемат по-малки контейнеровози - т.н. “фидерни” “или “захранващи”. Така ще имаме възможност да построим и едно корабно място за кораби тип “Ро-ро”. В такава конфигурация получаваме един многофункционален терминал, като така можем и да обединим Терминали 3 и 4 по Генералния план.

- Какъв е товарооборотът от началото на годината?

- Над 6 милиона тона. Прогнозата е до края на декември той да достигне над 6,5 милиона. За последно такъв товарооборот е отчетен преди седем години.


Прочетено: 2640 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Учебници CALLAN метод Spirit of Burgas Странджанска гора РК Созопол. морето Pepi Гараж на село горноезеровски циганин Изгрев културен център Пролет на село  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development