Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

МБАЛ е с апаратура от тоталитарно време



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

Рецептата за изцеление е 100 млн. лева за ремонт и нова техника

    Ако искаме да спазим конституцията на страната ни и всичко да е безплатно за пациентите, парите които са необходими само за ремонтни дейности и нова техника са най- малко 100 млн. Лева. Има отделения в Бургаската болница, които едвам кретат, без необходимата апаратура и лоша материална база. Ако искаме парите които се отпускат за здравеопазването да се отразят на обслужването на хората, министерството като стратег трябва да постави точни критерии как да се използват парите.т.е тези пари се дават в повече, за да се подобри достъпа /да не чакат хора/. Това е за нас рецептата-     100 млн. лева за да се превърне МБАЛ в модерна европейска болница. Ако не подобрим качеството си на работа ще загинем. Това са част от мненията на завеждащи отделения медици, които се събраха вчера в аулата на Бургаската болница на общолекарско болнично протесно събрание.

Медиците от МБАЛ са категорични- стачка ще има най-късно след Коледните празници. Исканията са за по- качествено обслужване, адекватно заплащане на лекарския труд и нормални условия за работа.



    По време на събранието стана ясно, че бургаската болница е оборудвана с техника от тоталитарно време. Преобладава апаратурата от 40-те и 50-те години на миналия век. Тя е амортизирана и дори не може да се ремонтира, защото никъде в света вече не се произвеждат части за нея. Рентгенът също е стар и вече не подлежи на ремонт.

Медиците са категорични, че постъпленията от 300 млн. лева допълнително в бюджета на здравната каса няма да реши проблемите на здравеопазването в страната. За да се ремонтира материалната база на болницата, която е в окаяно състояние и да се купи модерна апаратура са необходими поне 10 пъти повече пари.



    Лекари коментираха пред "Фактор", че малкото пари ги карат да лекуват болните с евтини медикаменти. За лечението им се използват антибиотици с по-ниска ефективност, за да не се карат пациентите да доплащат, признаха медици. Те обясниха, че често изписват недолекувани болни от бронхит, астма, пневмония, с бъбречни кризи веднага, след като температурата им спадне, тъй като парите дадени от касата за лечението им са изчерпани. Пациентите веднага търсели лекарска помощ от частните медицински центрове и при прегледа се установявало, че наистина са болни.



    Често се налага да ползваме по няколко пъти еднократни консумативи, признаха и кардиолози. Като пример те дадоха скъпите балон-катетри, използвани за разширяване на съдовете в инвазивната кардиология. След стерилизация докторите ги пускали отново в употреба, което е абсолютно недопустимо.



    Шефове на отделенията не скриха, че безпаричието ги кара да правят икономии дори на дезинфекционни материали. Така нарушаваме болничната хигиена, признаха медиците.

Докторите обясниха, че здравната каса ги принуждава да правят дори фалшификации, за да осигурят повече пари за лечението на болните. Като пример посочиха, че ако приемат пациент страдащ от пневмония и диабет, ще предпочетат "да го кодират" с диагноза диабет, за да получат повече пари от касата. Независимо, че водещото заболяване в този момент е пневмонията.



Прочетено: 2132 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
синьо Флора Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Бургас, ФЛОРА 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 къща Лампа пътят за никъде Пристанището в Бургас Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Тавия димитров ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development