Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Стартира проектът за саниране на жилищата в Бургас



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Добромира Задгорска
Източник: вестник Фактор

Дължавата покрива 100% от парите за общите части и 20% на жилищата

    Жилищните сгради в Бургас ще се обновяват по проект, който местната община ще реализира съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В черноморския общински център вече стартира информационна кампания сред населението за проекта. Тя ще продължи до края на февруари идната година. Едновременно с това ще се приемат документи на кандидати, като до 10-ти март ще е готово класирането. "Много се надявам проектът да стартира успешно и да се реализира в Бургас. Ще се стремим максимално да улесним и подпомогнем гражданите, които проявят инициатива и кандидатстват", заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, който присъства на стартирането на проекта.



    "Чрез този проект Община-Бургас ще обогати своя капацитет да разработва интегрирани проекти за градско обновяване и да кандидатства за финансиране по структурните фондове", коментира заместник-кметът Венелин Тодоров.



    Той обясни, че за първи път в този проект държавата и общината, с подкрепата на ПРООН, предлагат реално партньорство на живущите в режим на етажна собственост за цялостно обновяване на жилищни сгради и околни пространства.



    Финансовата подкрепа, която предлага проектът е 100% от стойността на строително-монтажните работи за обновяване на някои общи части от сградата. Това са такива места, които имат отношение към комфортното и безопасно ползване и обитаване - покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка, както и техническо и енергийно обследване на сградата, цялостен проект за саниране на сградата, строителен надзор и     инвеститорски контрол, организация и администриране на процеса.



    Ще се извършва подмяна на хидроизолация на покрив и ремонт за отводняване на покрива; допълнителна външна топлоизолация по стени, покрив, плоча над сутерен; подмяна и ремонт на външна дограма; обработка на фугите на фасадните панели; подмяна на вертикалните щрангове на водопровода и канализацията; ревизиране и подмяна на компрометирани части на всички инсталации в общите части на сградата; строително-ремонтни работи в общите части на сградата; боядисване на стени на стълбищна клетка, ремонт/подмяна на входни врати, козирка и входни стъпала.



    С изпълнението на задължителния пакет от дейности, ще може да се удължи физическият живот на сградите, да се повишат потребителските им качества, да се намалят експлоатационните разходи и увеличи пазарната стойност на имота.



    При строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища живеещите в сградата ще трябва да покрият 80% от стойността им, като държавата доплаща останалите 20%. Тя поема и 100% от стойността за обновяване на околни пространства.

Сградите, които могат да кандидатстват по проекта, трябва да са едропанелни блокове в жилищните комплекси, жилищни сгради, които са строени по индустриален способ или други многофамилни сгради, построени преди повече от 15 години. Минималният мащаб за обновяване е цял блок, като обитателите му трябва да се споразумеят и да постигнат съгласие и солидарност с неплатежоспособните съседи.    


Прочетено: 1903 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Машините на Леонардо Весела Underwater Духовности Воробей от страха полез на стенку kq Флора Бургас 2009 Раковини във въздуха Залез БГ СМЕШКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development