Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Столичен критик громи Буржев



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

В спомените си бургаският автор оплюл Фотев и други съвременници

"Пожелавам нови и вълнуващи книги, написани в Бургас", каза писателката Керана Ангелова, която получи поредната литературна награда за своето творчество



    На специална церемония в навечерието на празника на Бургас - Никулден бургаската писателка Керана Ангелова получи Голямата награда "Пегас" на Община-Бургас за най-новия си роман "Вътрешната стая" /Издателска къща "Знаци", 2006/ и за цялостното си литературно творчество.



    Критикът Михаил Неделчев, който направи годишния преглед на литературната продукция, определи "Вътрешната стая" като "най-голямото литературно събитие на 2006 година" и като "изключително явление за цялата днешна българска литература". Неделчев каза, че "Вътрешната стая" заслужава всички силни думи, които могат да се кажат и предрече, че по тази книга студентите ще пишат дипломни работи за начина, по който се строи един разказ.



    Преди това Михаил Неделчев със същата страст направи подробен анализ на диаметрално противоположната книга на Илия Бурджев "Животът вчера" /Издателство "Либра Скорп", 2006/. Но да я отрече. Той цитира моменти от нея, където авторът прави изключително непрофесионални и неетични опити да "развенчава митове" като най-много време е отделил на Христо Фотев. Определения за корифея в съвременната българска литература като "малко нервно човече" и "харесваха го само кафеджии и кафеджийки, които той е черпил или хора "полу-", които биха могли да кажат за Буржев, че му завижда или, че "Фотев е автор на ефектните думи, които стоплят, но не осветяват", а също и че поетът се е "пробутвал" на литературните четения в столицата, стъписаха залата с некомпетентността и злобата на автора си, жадуващ за признанието. При определението "низко човече" за покойния поет Янаки Петров в книгата "Животът вчера" недоволството в залата преля. Още преди години Илия Буржев е плашел съвременниците си: "Аз тебе ще те опиша в своите спомени", каза Михаил Неделчев и препоръча на читателите: "Бъдете внимателни с подобни текстове и просто не четете книгата на Илия Буржев!"



    Михаил Неделчев направи подробен анализ и на останалите книги на бургаски автори - от краеведски до есета, сборници с интервюта, монографии и романи. Книгата на Красимира Иванова "Гробницата на безсмъртието. Пътешествие към Сиан" /Издателско ателие "Аб"/ той определи като "ренесанс на пътеписа", а на Слави Томов "Пътешествие до края на Бургас" - като "разкази за безизходността" и "младежки експеримент".



    За най-успешната литература през 2006 година на бургаски автори литературният критик посочи четири книги: монографията на Румяна Емануилиду "Димитрина Савова за изкачването на Фудзияма" /Издателска къща "Знаци", 2006/, "Странджански импресии" на Атанас Радойнов, "Огън и мъгла" на Любен Петков и фаворитът във всяко отношение - романът "Вътрешната стая" на Керана Ангелова.



    Атанас Радойнов получи Плакет на името на "Петко Росен". Издателство "Либра Скорп" награди младата поетеса Албена Попова с издаване на стихосбирка в тираж 300 бройки с мотива, че поощрява младите автори.



    Друго бургаско издателство "Димант" връчи наградата си "Дядо Благо" на Илия Буржев, като изрично обяви, че наградата се дава за детското творчество на поета и за неговата 75-годишнина.



    Хумористичният приз "Морски таралежи" на едноименното дружество зарадва поетът Николай Лайков за неговото творчество в областта на хумора и сатирата и за 75-годишния му юбилей.



    С увеличаване на броя на книгите в Бургас всяка година се множат и наградите. Новото бургаско издателство "Балтика" обяви, че също учредява своя награда - издаване на книга на бургаски автор, стига трите писателски дружества да се разберат и единодушно да предложат на кого да бъде тя.



    Известно е, че бургаското литературно съсловие пише и издава много не само проза, но и поезия. Поради отсъствие на литературния критик Светлозар Игов, който оценява тазгодишните издания на бургаските поети, наградата за лирика ще бъде връчена в дните около Коледа.





Прочетено: 2368 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Южен парк Кафе Карамел В солнечный день водопадите край с .Стоилово.JPG Водна топка МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. КАМЕРА Мото клуб Почистваща фирма Варна Spirit of Burgas казан с тръжи къща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development