Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Спасител на плажа? Ако ще ставате - мислете сега!



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

От идния сезон дисциплината се затяга и гларусите ще бъдат аут, искат само професионалисти, предупреди най-добрият ни инструктор по водно спасяване

26-годишният Николай Иванов работи като спасител от 10 години. Той е най-добрият ни инструктор по водно спасяване, работил е в Дубай и САЩ,     възпитаник едновременно на българския и на американския Червен кръст.     Организатор е на водно-спасителната дейност и медицинското обслужване         на десетки плажове, аквапаркове и басейни в региона. Втора година отговаря за Централния и Северен плаж в Бургас, където това лято са регистрирани близо 100 сериозни случая с предотвратяване на фатален инцидент, а сезонът за първи път в 50-годишната история на българското водно спасяване приключи без     човешка жертва.



    - Господин Иванов, защо в навечерието на Нова година твърдите, че е време да се говори за проблемите на летния сезон, нелогично е.



    -     Нелогично би било, ако продължаваме да се държим като изостанала държава, която не желае да приеме нормите на цивилизования свят, част от който на 1 януари ставаме. Говоря сега за плажовете ни, защото това са местата, където очакваме да се струпват най-много чужди гости, които ще идват тук дори и само заради вестта, че сме членове на ЕС. Защото това ще е гаранция, че освен лукса в многозвездните хотели можем да гарантираме хигиената и сигурността на плажа, и най-вече безопасността във водата - морето, хотелските басейни и аквапарковете. А подготовката за това е в периода, за който говорим. Затова има логика. През пролетта ще е много късно.



    - Какво имате предвид и защо сте притеснен, че не отговаряме на стандартите на ЕС?



    - По отношение на плажовете единствено бургаският отговаря на всички нормативи. Но това лято там бяха инвестирани сериозни суми от концесионера Ваклин Стойновски. Тъй като имам поглед върху цялата водно-спасителна верига на Черноморието твърдя, че с подръчни средства и мизерни заплати човешки живот не се спасява.



    - Говорите за заплата. Колко взема един спасител?



    - В Бургас основната беше 480 лв. - без премиите. 58-е спасители работеха по 8 часа с един почивен ден. Индивидуалните премии бяха за най-добро изпълнение на служба, за дисциплина, за адекватно поведение при сериозни ситуации. Нямаше недоволни от възнагражденията. Концесионерът не просто претупваше работата за трите месеца, както е масово на другите плажове, а се отнасяше към всяко наше изискване с отговорност. Затова и тук бяха най-добре подготвените спасители. Всичко е пазар - плащаш добре - получаваш най-доброто. За съжаление много колеги от други плажове не получиха по традиция последната си заплата и отново бяха измамени от некоректните концесионери, но се страхуват да реагират по ред причини - едната от които е, че просто са неподготвени и ако претендират ще излезе наяве липсата на правоспособност. Но така, е когато работиш като гларус за 200 лв.



    - Защо желаещите да бъдат спасители през лятото трябва да се замислят веднага?



    - Защото сега текат курсовете за получаване на правоспособност. Асоциацията, която оглавявам организира студентски бригади за спасители на басейни и аквапаркове в щатското източно крайбрежие. Но аз не изпращам оттук готови кадри, а студенти които могат да плуват сравнително добре. Те подлежат на курс, който е по американски стандарт и е специално за басейни, издава се и сертификат от американския Червен кръст. Много студенти практикуват такава дейност за едно лято между семестрите - тръгването е от началато на май до края на юни и завръщането става най-късно до края на септември.     Заплащането в САЩ е     7,25 щ.д. на час за работно време 50 до 70 часа     на седмица. Нашите получават по 1,90 лв. на час, но ние не можем да се сравняваме със стандарта на САЩ. Изпращам студентите по програма, позволяваща да разгледат забележителностите и да поработят. Освен добър плувец обаче кандидатът трябва да владее средно говоримо английски език.



    - Има много измамени студенти обаче.



    - Такива случаи имаше допреди две години, измамниците бяха от Пловдив. Вече ги няма.     Вземаха им пари за спасител в Дубай. Но аз не препоръчвам тази страна. Там заплащането е минимално, осигурени са нощувка и храна, но заплатата е 400 щ.д.     Ангажиран съм само със САЩ, откъдето имам потвърдени контакти с големи фирми, една от които има 5000 басейна.     Но в САЩ на плажовете, аквапарковете и басейните няма лекари, там спасителят отговаря за живота и здравето на посетителите като цяло. Не е като при нас. Те са обучени за работа с апаратура за обдишване, за дефибрилация и т.н. БЧК трябва да вдигне незабавно нивото на подготовка на нашите спасители и да обърне по-голямо внимание на оказването на първа помощ, на изкуственото дишане. При нас държат кой за колко време ще доплува до давещия се и върху уменията да бъде изваден на сушата. Но това не е най-важното, защото когато е в безсъзнание и лекарският екип се бави, последствията са фатални без адекватна реакция.



    - За какво послужиха новите моторни лодки, сякаш бяха безпредметни?



    - Те са важен фактор, с тях се патрулираше всеки ден, имахме и няколко случая, в които се наложи да навлезем бързо навътре, те са     задължителни по норматив. Единствено бургаският плаж имаше на всеки пет поста лодка с двигател 20 конски сили, това е прецедент за водното спасяване в България. Мен ме е срам за облика на бреговата ивица в Слънчев бряг - лицето на туризма ни пред Европа. Там спасителите правят всичко останало без да следят за живота на хората: от търговия на семки и кинкалерия - до почистване и раздаване на шезлонги и чадъри, плюс забивки с момичета. Няма значение колко удавници ще има - проблемът си е техен.     Но аз искам да обърна внимание на всички млади мъже, които искат да станат спасители, че има перспектива в тази професия, заплащането се увеличава, работата е атрактивна. Вече има концесионери, които почнаха да вземат пример от Стойновски и да затягат дисциплината срещу добро заплащане, да инвестират в качествено спасяване и почистване. Сега е моментът за курсовете за спасители, които обаче за съжаление продължават да се водят само от БЧК. Макар да имам познания и признание от американския Червен кръст, тук все още нямам законово основание да водя такива курсове, за да покажа на курсистите какво трябва наистина да се знае и за какво поемам отговорност. Защото посредникът, който подготвя и предлага кадрите трябва и да е гарант, че те ще получат договореното възнаграждение, ще работят при нормални за професията условия и че няма да бъдат чистачи на тоалетни или изпълнители на други унизителни функции.


Прочетено: 8117 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ Етнографски музей Бургас старина АЗ ПЕПИ Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Тухлена селска къща синьо kq Бургаски залез.JPG Йордановден 2011, Бургас - от Тина Бургаският мост през 2011 г.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development