Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бяла лястовица за строителя на летяща лодка в Созопол



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Боряна Тенчева
Източник: вестник Фактор

67 - годишният бивш летец е представил 130 страници с чертежи, за да започне уникалния си проект

Изработването на хидроплана е дълъг процес, не е само чертежи, скици и изчислениня. Непрекъснато нещо се променя. Не всичко излиза така, ккато съм го смятал предварително", казва 67 - годишният Захари Добрев



    Награда “Бяла лястовица” получи 67-годишният бивш пилот Захари Добрев, който години наред строи летяща лодка в хале в Созопол. Военният живее в собственоръчно изработена яхта на кея в крайморския град. Зимата спи в каравана, разположена край хидроплана и с гордост казва, че това е неговата квартира.    



    Добрев е бивш пилот на свръхзвукови самолети, преподавател във Военната академия, доцент и доктор по ударна авиация. Вече пета година е посветил живота си в строителството на проектиран от него самия уникален самолет. Разперена, машината е с широчина 11 метра и дължина 9 м. Самолетът е двуместен и тежи 1 тон. Излита и се приземява във вода, затова и дъното му е оформено като скутер. Обшивката на самолета е от стъклопласт. Летящата лодка е с два бензинови двигателя от по 100 конски сили.

Самият Захари е започнал да лети на 17-годишна възраст, бил е първокласен летец. Преди 19 години се захваща да строи яхта, която кръщава “Калисто”. Започнал да изработва лодката в село край Ямбол, след това в Нова загора, заедно със своя приятел д-р Коев. Когато преди 19 години плавателния съд е бил готов Захари се мести в Созопол и заживява на кея там. Мачтата на “Калисто” е от перка на самолет и с нея е пътешествал из цялото Черно море. “Когато бях пилот - правех яхта, сега като живея на яхта пък - правя самолет. Макар, че тук няма условия - няма да спра да го правя”, категоричен е Захари.

В начинанието на бившия военен пилот помагат много местни хора. “С този самолет дадох надежда на сляпо момче и дори само за това си струва да продължавам да го правя и да го довърша”, казва Добрев. Преди години при него дошла очна лекарка с молба да разреши до самолета да се докосне сляп младеж. Захари се съгласил. Момчето пожелало да му стане приятел и да му помага, за да може и той да полети в небето. Захари не може да забрави сълзите, които текнали от невиждащите очи на Славчо. Днес младежът е трети курс отличен студент в БСУ и работи с усърдие по завършване на летящата лодка.



    За строителството на самолета Захари е получил разрешение от Министерството на транспорта преди няколко години. За целта е представил 130 листа с чертежи, които са му отнели около 3000 часа работа. “Подобно изделие се прави за 60 хиляди часа, което прави 16, 6 години.”, каза бившият военен. Той се надява да завърши поредното си чудо догодина.

67- годишният мечтател определя себе си като щастлив човек. Претърпял е две изключително тежки операции, но въпреки всичко продължава да работи по самолета.    

“Годините са само една суха цифра. Най-важното е човек да не стане скучен на себе си, независимо на каква възраст е. Когато крачиш, земята под теб трябва да дрънка. А за да стане това, трябва да имаш силата да следваш мечтите си”, казва той. Според него човек е просто едно голямо дете. “Добре, че нямам огледало да се виждам, че всъщност вече съм остарял”, казва той.



    Наградата Бялата лястовица е годишна     и му се връчва от агенция “Презента” за смелостта му да бъде различен, за куража - да следва цял живот мечтата си, за волята - да избереш трудния път на свободата.


Прочетено: 2554 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Паметник на незнайния войн Старият Бургас зад облаците плахо наднича... Рибарското селище привечер търговски център Флора Бургас 2009 Пролет, кокичета Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас primorec Руски паметник, Бургас Езикови курсове от учебен център „СИТИ“
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development