Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаският отпор на поправката-убиец



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Стоян Стефанов
Източник: вестник Фактор

Варна единна срещу подготвяната от НС икономическа секира в 500-метровата зона, тук пак сме разделени

    Идната сряда     Общинският съвет на Бургас трябва да гласува декларация срещу     появилата се от нищото поправка на проекто-закона за черноморското крайбрежие,         срещу която първи     скочи предприемачът Ваклин Стойновски.

За четири дни след обявения от него мирен протест 4 0000 бургазлии сложиха подписи в организираните пунктове във фоайето на интерхотел “България” и в търговския център “Пиргос”.



    Събирането на подписите ще продължи до неделя – 17 декември, 17 часа, в понеделник папките ще бъдат изпратени в НС.        



    Сред тези, които първи изразиха недоволство     са     инвеститори, собственици на строителни фирми, на търговски вериги, брокери на недвижими имоти,         политици,     журналисти,     и общественици.



    Докато тук обаче умуваме дали да се обединим и да     заличим появилата се тихомълком редакция в парламентарната комисия по местно самоуправление, ръководена от ДПС-депутата Ремзи Осман, варненският Общински съвет гласува единодушно своята декларация още преди седмица и я прати на народните ни избраници.

Тук Стойновски написа писма до 11-е ни депутати, областния управител Любомир Пантелеев, кмета Йоан Костадинов и шефката на Общинския съвет Лена Бахчеванова, а веднага след това организира и подписката със смразяващо обръщение към бургазлии.         Преди това той оповести, че няма личен икономически интерес от протеста и че брани единствено обществения интерес.



Едно към едно



    Градът ни е поставен пред реалната угроза на жесток     икономически колапс         след влизане в сила на поправка в чл. 10 и чл. 11     от     Закона за устройството на българското черноморско крайбрежие. Зловещата корекция е предложена за разглеждане между първо и второ четене     на закона в Народното събрание.



    Предложената поправка да се ограничат параметрите на строителството в зона А (100 метра) и в зона Б (500 метра) от крайбрежието     ще окаже погубно влияние върху развитието на града ни. Според експертна оценка първоначалните загуби за местната икономика ще бъдат най-малко 2 млрд. лв. .от нереализирани строителни намерения на предприемачи и собственици на терени.



    Вторичният ефект крие още по-голям срив. Заради отлива на инвестиции ще пострадат десетки хиляди предприемачи и всички     малки и средни предприятия     в сферата на търговията и услугите.



    Същността на поправката обслужва     големи играчи в сектора на търговията с недвижими имоти, които целят да сринат и обезценят пазара на терени в засегнатата зона и да изкупят парцелите срещу минимални инвестиции. Режисьорите на сценария след време ще настояват поправката да отпадне и по този начин ще реализират огромни печалби на гърба на бургазлии.



Уважаеми съграждани,



поправката на закона засяга без изключение вашите бащи, майки, братя, сестри и деца, които имат собственост в района на промишлената зона на кв. “Победа” , в районите между бул. “Богориди” и пристанището, между бул. “Демокрация” и Приморски парк, както и почти целия комплекс “Лазур” и около 1000 дка строителна площ в района на бъдещия кв. “Кьошето”, чийто устройствен план се изготвя в момента.

Въвеждането на поправката ще прекрати икономическия растеж и ще стопира развитието на Бургас за години наред. Със сигурност от влошаването на инвестиционния климат ще спечелят икономиките на Пловдив и Стара Загора, накъдето ще се насочат предприемачите от страната и чужбина.



    С участието си в подписката вие можете да спестите на Бургас подобно нажежаване на социалния мир     и да избегнете бъдещи протестни и стачни действия в студените зимни дни на новата 2007 год. Нека изразим протеста си чрез своя подпис сега, а не след евентуалното влизане на закона в сила да протестираме по улиците на Бургас.»



Шефът на Общинския съвет Лена Бахчеванова:



В личен план напълно подкрепям     призива към народните представители да бъде отхвърлен този текст и заменен с трите точки, които се предлагат     от бургазлии.     В момента се подготвя проект за протестна декларация от името на Общинския съвет. Той ще бъде гласуван на идната сесия на 20 декември



    Но аз съм против вероломното застрояване на най-хубавите кътчета от брега на Черно море, говоря за тези извън урбанизираните територии, те трябва да останат такива, каквито природата ги е създала преди хилядолетия. За град като Бургас обаче ограниченията действително ще ни върнат със столетия назад.

Не бива да го допуснем! Смятам, че такава кауза може да ни обедини, макар да чувам всякакви недобронамерени коментари. Така или иначе това е темата на тази седмица.        



Красимир     Николов, зам.-кмет по строителството:



    Общината сама трябва да решава градоустройствените си проблеми, така е по закон. И сме против с едно централно решение на парламента     да ни определят застрояването и плътността. Но искаме ред в тази насока, който ред обаче ние трябва да си го въведем. За да се нормализират нещата трябва да се пита местната администрация. Никой досега не ни е попитал за нашите виждания, които сме заложили в новите устройствени планове. Като пример давам     “Кьошето”. Вземат се някакви решения, налагат ни се от централната власт, а влизаме в Европа, където всичко е децентрализирано. По отношение на зелените площи, за които ни критикуват,     че масово се застроявали – всичко е изяснено с подробните устройствени планове, градът     е урегулиран , всичко е публично,     може да се види. Дотук за урбанизираните територии. Кметът внесе и докладна за териториално-устройствения план, който ще покаже застрояването в извънурбанизираните територии.         Затова не проумявам     какво искат горе.



Стойко Танков, депутат от БСП:



    Първо в проекта на МС такова понятие нямаше, то е било включено като решение на комисията по местно самоуправление и всъщност това ограничение ще засегне големите градове като Бургас и Варна. Досегашният ред, който се предлагаше въз основа на градоустройствените планове да се разрешават строителните граници в урбанизираните райони е по-правилен, защото тези планове се утвърждават от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Държавният контрол и сега съществува и новата забрана ще създаде огромни проблеми не само в Бургас, но и в по-малките населени места.     Аз се надявам, че ще има общо съгласие тази поправка да не бъде подкрепена в парламента. Лошото е, че този проектозакон отново отиде в опашката на дневния ни ред и не виждам как до Нова година ще бъде приет, след като сега гледаме закона за бюджета. Отново корпоративните интереси го сложиха на заден план, а е важен, защото     в съчетание с Натура-2000 ще може да се сложи ред в строителството по Черноморието. Аз лично не бих се разписал в подписката, защото съм народен представител и трябва да реша този въпрос, а не просто да подкрепям недоволството. Това е мой дълг.     Поправката всъщност е редакция на парламентарната комисия по местно самоуправление и не може да се разбере кой я е внесъл. Този текст нито го има в законопроекта на МС, нито пък ми е известно да е гласуван след предложение на народен представител. За мен това е нарушение.


Прочетено: 1961 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi В очакване на жертвата За Майсторите!!!!!!! Графила 2009, Бургас Балчик Часовникът на Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Конкурс прическа Бургас 2009 на границата с брега Алеята-Бургас флора 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development