Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Роенето на кметовете започна



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Нагонът за власт в дясно прави Йоан Костадинов вечен, освен ако...

    Традиционният за Бургас размножителен период на десните кандидати за кметове започна. Роенето им поредено за разлика от пчелите не от половия нагон, а от нагона за власт, ще продължи в следващите месеци до изборите и както е тръгнало може да надхвърли числото 10. И така, въпреки твърденията на всички лидери на партии в синьото пространство, че се оглеждат за мощна обединителна фигура, ще посрещнем октомври догодина с цял кошер нещастни мераклии да се облажат от кацата с мед, наречена кметска власт.



    "Не ме блазни мястото на посланик, министър, евродепутат, нито дори на еврокомисар, на тепсия да ми ги предлагат - няма да приема, а такива възможности вече не веднъж съм имал. Ако бургазлии не ме изберат повече, ще се отдам на това, което най-добре умея да правя - ще се върна отново в транспорта", обича да казва често напоследък пред най-близките си приятели Йоан Костадинов. Той обаче никак не изглежда като човек с нагласа за варианта, че четвърти мандат може и да не се случи. Защото веднага след горните изречения добавя: "Аз съм работохолик и дългото кметуване не ми тежи, ако опитат да ме сложат в кабинет със стриктен протокол и дисциплина, наложена отвън, ако ще ме вкарват в тясна рамка - няма да приема!", отсича кметът и дава да се разбере, че е готов за битката наесен. Както и че такава битка май няма да се състои, защото липсва реален враг, няма го предизвикателството.



    Костадинов, поне засега, изглежда единствен и непоклатим вляво. Този път БСП няма да рискува с критика на кметуването му в последния момент преди вота, за да не се случи същото от 2003-а с алтернативата на Стойко Танков. Столетницата тук е единна и сплотена около кмета. Още повече, че най-отявлените му опоненти сред червените съветници в местния парламент междувременно и по различни причини му станаха симпатични. Сега, както никога досега, левите са готови да играят твърдо и само за Йоан Костадинов.



А той дори няма враг. И такъв не се оформя. Защо?



    Още преди една година местният водач на ССД Румен Ангелов, който сега е депутат, каза ясно, че ще се кандидатира за кмет. Разбира се, месеци по-късно бизкият до Стефан Софиянски свободен демократ     доразви тезата за евентуалното си кметуване с обява, че чрез медиите кани всички сини партии да седнат на една маса и да се разберат. На Ангелов не може да се отрече бързата еволюция като политик след заминаването в парламента м.г. Сега той стои рафиниран пред камера и не реагира като ухапан, ако въпроса не му хареса. Затова има право да иска той да бъде първенецът сред останалите на масата. А останалите започнаха преговори, само че без Ангелов. "Гергьовден" и СДС викат ВМРО и Новото време през януари, за да направят ядрото за бъдещо дясно обединение. Най-активният атом в тази нова синя молекула се очертава общинският шеф на СДС Костадин Марков. И има защо - той е млад, комфортен, компетентен и работлив. За броени месеци след оставката на предшественика си Антонио Душепеев, Марков направи огромна стъпка напред като познавач на местните проблеми и продължава да трупа обществен рейтинг чрез чести и справедливи позиции в медиите.



Зърненият бос Бенчо Бенчев - социалносправедлив в душата си,



но поради обстоятелствата основател и ръководител на национална десноцентристка партия, също намекна, че може да оглави недоволството на най-бедните и онеправданите в общината. Става въпрос за пенсионерите, към които Бенчев проявява особена слабост, както и към съгражданите си от Меден рудник като цяло, за които казва, че дава сърцето си. Възможно е да е прав в наскоро обявената оценка, че този квартал с близо 40-хилядно население може да определи кой да бъде кмета. А Бенчев живее в ултрамодерна къща на баира срещу комплекса и е доста популярен там заради честите дарения на пенсионерските клубове и непринуденото отношение към обикновените хора. Противно на очакванията, че Бенчев ще продължи да се развива в политиката рамо до рамо     с Георги Манев - неговият съратник от парламентарните избори и съдружник в строителното предприемачество, се разбра, че двамата са поели всеки по своя път.     Манев е готов с друга партия - тази на средната класа и ще върви на избори с нови хора, които досега не са били във властта. Това, според думите му, били личности с почтен и преуспяващ бизнес, които щели да се представят в близките месец-два и ще заработят за спечелването на три места в Общинския съвет. Заченатата вече партия няма да излъчва свой кандидат за кмет, а ще подкрепя най-достойния в дясно. Вероятно Манев има предвид Димитър Николов - шефът на ГЕРБ, за когото Бойко Борисов в края на септември твърдо каза, че ще бъде кандидат за кмет в Бургас. Че му има доверие се потвърди от появата на името Димитър Николов в национални списъка на 7-е най-близки до неформалния лидер хора от ГЕРБ. На 39-годишният успешен, но вече бивш мениджър на шоколадовата фабрика "Победа" симпатизират доста партии в дясно и той действително би могъл да потуши стремежите на лидерите им за власт с уговорка, че на по-късен етап всеки ще получи пълна лъжица     мед от кацата.        

Само че тази схема от известно време е поразклатена след слуха, че влиятелни фигури от националния бизнес опитват да прокарат и



друго име за кандидат-кмет на ГЕРБ



- това на ректора на БСУ проф.Петко Чобанов. Така или иначе - и с ГЕРБ, и без ГЕРБ, името на академичния ръководител се спряга в тази посока повече от година. Особено след 24 май, когато мнозинството в Общинския съвет отхвърли идеята му да построи със средства на вуза паметник на великия благодетел Александър Георгиев-Коджакафалията.



    Обидно ми е, че проектът беше загърбен заради тяснопартийни интереси,

каза тогава Чобанов, едва потискайки гнева си срещу местните управници. Дали ще влезе в директна схватка с Костадинов обаче все още само може да се гадае, защото ректорът продължава да повтаря     в тесен кръг любимата си фраза: "Аз съм цар, защо да се превръщам във слуга?!" Реално погледната ситуацията в двореца БСУ е точно такава, както и статутът на ректора. Още една подробност     спъва Чобанов в морален аспект. Той е приятел на Димитър Николов, който съвсем доскоро в качеството му на изпълнителен директор на "Победа" беше най-дейният сред членовете на университетското настоятелство.

Докато се раждаше партията на Бойко Борисов в София и на местно ниво вървяха интригите ще става ли формален национален председател на ГЕРБ Димитър Николов, както и ще заминава ли областният управител Любомир Пантелеев за София като медиен съветник на президента, от НДСВ долетя вестта, че консул може да стане кмет! Консулът е хотелиера Георги Георгиев - бивш зам.-областен управител от НДСВ и настоящ почетен глава на дипломатическата мисия на Украйна в Бургас. След появата на публикацията за него в медиите, той нито потвърди, нито отрече подадената от националното ръководство на жълтите информация.



Още две нови структури са готови да атакуват Общинския съвет догодина



    Първата обединява таксиметровите и превозвачески фирми под името Бургаски граждански контрол с шеф Недялко Кирезиев. Тя има доста богата дейност в посока критика на настоящия градоначалник. Втората е в зародиш и в центъра й стои не кой да е, а самият д-р Антонио Душепеев. Това е Душепеев, който хвърли демонстративно оставка като общински председател на СДС и напусна погнусен синята група преди половин година с думите, че вече няма да се занимава активно с политика, но остана в Общинския съвет като независим. "Проектът е в напреднала фаза и ще изненада доста хора, които смятат че са на "ти" с кухнята на бургаската политика", загатна тези дни докторът и обеща до януари да вдигне завесата.



    Другата нова формация се оформя около предприемача Ваклин Стойновски.     И трите организации обаче няма да вдигат кандидати за кметове, ще щурмуват само Общинския съвет и ще подкрепят по подобие на Маневата партия човек, който според тях, най-много заслужава.



    Такова е жуженето от размножителния период на кошера в настоящия момент. Защото утре ситуацията може да се преобърне с главата надолу. Причината - според едно социологическо проучване от юни, поръчано на авторитетна агенция за вътрешно ползване от НДСВ, ген.Красимир Петров - бившият директор на РДВР и настоящ главен комисар на Гранична полиция, се оказал сред трите най-харесвани, най-популярни и респектиращи лица на Бургас. Това проучване до преди броени дни е трупало прах в централата на царистите, но сега е прилежно отупано и внимателно се чете, тъй като е плъзнал слух, че Бойко Борисов ще вади за кмет Красимир Петров. Да, в това твърдение няма никаква логика - нито за кариеристите в ГЕРБ/ с изключение на Димитър Николов/, нито за активистите в БСП. От една страна генералът-комисар е предан на БСП. Той си тръгна от града след парламентарните избори с нескрита болка от раздялата с новите приятели и партньори и с признанието, че "се налага да изпълни партийно поръчение", нагърбвайки се с тежката и неблагодарна работа по укрепване на държавната граница. От друга обаче, ченгето в него винаги е било по-силно от всичко останало. Може би е дошло времето да каже дали е повече ченге или е повече партиен другар. Ако е първото и ако кроежът за връщането му тук в политиката е верен, тогава битката за кметското кресло наистина ще се състои. И наистина ще е интересна. Защото няма да се знае къде прелива дясното вляво и къде лявото вдясно. Както и докъде може да стигне в тази битка националистическата вълна "Атака", която към този момент всички без изключение, са забравили, че се надига.    


Прочетено: 2063 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Spirit of Burgas Az sym ot Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Парк в Бургас, Младежки дом Флора Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Конкур глазами зрителя 5 Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development