Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Роенето на кметовете започна



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Нагонът за власт в дясно прави Йоан Костадинов вечен, освен ако...

    Традиционният за Бургас размножителен период на десните кандидати за кметове започна. Роенето им поредено за разлика от пчелите не от половия нагон, а от нагона за власт, ще продължи в следващите месеци до изборите и както е тръгнало може да надхвърли числото 10. И така, въпреки твърденията на всички лидери на партии в синьото пространство, че се оглеждат за мощна обединителна фигура, ще посрещнем октомври догодина с цял кошер нещастни мераклии да се облажат от кацата с мед, наречена кметска власт.



    "Не ме блазни мястото на посланик, министър, евродепутат, нито дори на еврокомисар, на тепсия да ми ги предлагат - няма да приема, а такива възможности вече не веднъж съм имал. Ако бургазлии не ме изберат повече, ще се отдам на това, което най-добре умея да правя - ще се върна отново в транспорта", обича да казва често напоследък пред най-близките си приятели Йоан Костадинов. Той обаче никак не изглежда като човек с нагласа за варианта, че четвърти мандат може и да не се случи. Защото веднага след горните изречения добавя: "Аз съм работохолик и дългото кметуване не ми тежи, ако опитат да ме сложат в кабинет със стриктен протокол и дисциплина, наложена отвън, ако ще ме вкарват в тясна рамка - няма да приема!", отсича кметът и дава да се разбере, че е готов за битката наесен. Както и че такава битка май няма да се състои, защото липсва реален враг, няма го предизвикателството.



    Костадинов, поне засега, изглежда единствен и непоклатим вляво. Този път БСП няма да рискува с критика на кметуването му в последния момент преди вота, за да не се случи същото от 2003-а с алтернативата на Стойко Танков. Столетницата тук е единна и сплотена около кмета. Още повече, че най-отявлените му опоненти сред червените съветници в местния парламент междувременно и по различни причини му станаха симпатични. Сега, както никога досега, левите са готови да играят твърдо и само за Йоан Костадинов.



А той дори няма враг. И такъв не се оформя. Защо?



    Още преди една година местният водач на ССД Румен Ангелов, който сега е депутат, каза ясно, че ще се кандидатира за кмет. Разбира се, месеци по-късно бизкият до Стефан Софиянски свободен демократ     доразви тезата за евентуалното си кметуване с обява, че чрез медиите кани всички сини партии да седнат на една маса и да се разберат. На Ангелов не може да се отрече бързата еволюция като политик след заминаването в парламента м.г. Сега той стои рафиниран пред камера и не реагира като ухапан, ако въпроса не му хареса. Затова има право да иска той да бъде първенецът сред останалите на масата. А останалите започнаха преговори, само че без Ангелов. "Гергьовден" и СДС викат ВМРО и Новото време през януари, за да направят ядрото за бъдещо дясно обединение. Най-активният атом в тази нова синя молекула се очертава общинският шеф на СДС Костадин Марков. И има защо - той е млад, комфортен, компетентен и работлив. За броени месеци след оставката на предшественика си Антонио Душепеев, Марков направи огромна стъпка напред като познавач на местните проблеми и продължава да трупа обществен рейтинг чрез чести и справедливи позиции в медиите.



Зърненият бос Бенчо Бенчев - социалносправедлив в душата си,



но поради обстоятелствата основател и ръководител на национална десноцентристка партия, също намекна, че може да оглави недоволството на най-бедните и онеправданите в общината. Става въпрос за пенсионерите, към които Бенчев проявява особена слабост, както и към съгражданите си от Меден рудник като цяло, за които казва, че дава сърцето си. Възможно е да е прав в наскоро обявената оценка, че този квартал с близо 40-хилядно население може да определи кой да бъде кмета. А Бенчев живее в ултрамодерна къща на баира срещу комплекса и е доста популярен там заради честите дарения на пенсионерските клубове и непринуденото отношение към обикновените хора. Противно на очакванията, че Бенчев ще продължи да се развива в политиката рамо до рамо     с Георги Манев - неговият съратник от парламентарните избори и съдружник в строителното предприемачество, се разбра, че двамата са поели всеки по своя път.     Манев е готов с друга партия - тази на средната класа и ще върви на избори с нови хора, които досега не са били във властта. Това, според думите му, били личности с почтен и преуспяващ бизнес, които щели да се представят в близките месец-два и ще заработят за спечелването на три места в Общинския съвет. Заченатата вече партия няма да излъчва свой кандидат за кмет, а ще подкрепя най-достойния в дясно. Вероятно Манев има предвид Димитър Николов - шефът на ГЕРБ, за когото Бойко Борисов в края на септември твърдо каза, че ще бъде кандидат за кмет в Бургас. Че му има доверие се потвърди от появата на името Димитър Николов в национални списъка на 7-е най-близки до неформалния лидер хора от ГЕРБ. На 39-годишният успешен, но вече бивш мениджър на шоколадовата фабрика "Победа" симпатизират доста партии в дясно и той действително би могъл да потуши стремежите на лидерите им за власт с уговорка, че на по-късен етап всеки ще получи пълна лъжица     мед от кацата.        

Само че тази схема от известно време е поразклатена след слуха, че влиятелни фигури от националния бизнес опитват да прокарат и



друго име за кандидат-кмет на ГЕРБ



- това на ректора на БСУ проф.Петко Чобанов. Така или иначе - и с ГЕРБ, и без ГЕРБ, името на академичния ръководител се спряга в тази посока повече от година. Особено след 24 май, когато мнозинството в Общинския съвет отхвърли идеята му да построи със средства на вуза паметник на великия благодетел Александър Георгиев-Коджакафалията.



    Обидно ми е, че проектът беше загърбен заради тяснопартийни интереси,

каза тогава Чобанов, едва потискайки гнева си срещу местните управници. Дали ще влезе в директна схватка с Костадинов обаче все още само може да се гадае, защото ректорът продължава да повтаря     в тесен кръг любимата си фраза: "Аз съм цар, защо да се превръщам във слуга?!" Реално погледната ситуацията в двореца БСУ е точно такава, както и статутът на ректора. Още една подробност     спъва Чобанов в морален аспект. Той е приятел на Димитър Николов, който съвсем доскоро в качеството му на изпълнителен директор на "Победа" беше най-дейният сред членовете на университетското настоятелство.

Докато се раждаше партията на Бойко Борисов в София и на местно ниво вървяха интригите ще става ли формален национален председател на ГЕРБ Димитър Николов, както и ще заминава ли областният управител Любомир Пантелеев за София като медиен съветник на президента, от НДСВ долетя вестта, че консул може да стане кмет! Консулът е хотелиера Георги Георгиев - бивш зам.-областен управител от НДСВ и настоящ почетен глава на дипломатическата мисия на Украйна в Бургас. След появата на публикацията за него в медиите, той нито потвърди, нито отрече подадената от националното ръководство на жълтите информация.



Още две нови структури са готови да атакуват Общинския съвет догодина



    Първата обединява таксиметровите и превозвачески фирми под името Бургаски граждански контрол с шеф Недялко Кирезиев. Тя има доста богата дейност в посока критика на настоящия градоначалник. Втората е в зародиш и в центъра й стои не кой да е, а самият д-р Антонио Душепеев. Това е Душепеев, който хвърли демонстративно оставка като общински председател на СДС и напусна погнусен синята група преди половин година с думите, че вече няма да се занимава активно с политика, но остана в Общинския съвет като независим. "Проектът е в напреднала фаза и ще изненада доста хора, които смятат че са на "ти" с кухнята на бургаската политика", загатна тези дни докторът и обеща до януари да вдигне завесата.



    Другата нова формация се оформя около предприемача Ваклин Стойновски.     И трите организации обаче няма да вдигат кандидати за кметове, ще щурмуват само Общинския съвет и ще подкрепят по подобие на Маневата партия човек, който според тях, най-много заслужава.



    Такова е жуженето от размножителния период на кошера в настоящия момент. Защото утре ситуацията може да се преобърне с главата надолу. Причината - според едно социологическо проучване от юни, поръчано на авторитетна агенция за вътрешно ползване от НДСВ, ген.Красимир Петров - бившият директор на РДВР и настоящ главен комисар на Гранична полиция, се оказал сред трите най-харесвани, най-популярни и респектиращи лица на Бургас. Това проучване до преди броени дни е трупало прах в централата на царистите, но сега е прилежно отупано и внимателно се чете, тъй като е плъзнал слух, че Бойко Борисов ще вади за кмет Красимир Петров. Да, в това твърдение няма никаква логика - нито за кариеристите в ГЕРБ/ с изключение на Димитър Николов/, нито за активистите в БСП. От една страна генералът-комисар е предан на БСП. Той си тръгна от града след парламентарните избори с нескрита болка от раздялата с новите приятели и партньори и с признанието, че "се налага да изпълни партийно поръчение", нагърбвайки се с тежката и неблагодарна работа по укрепване на държавната граница. От друга обаче, ченгето в него винаги е било по-силно от всичко останало. Може би е дошло времето да каже дали е повече ченге или е повече партиен другар. Ако е първото и ако кроежът за връщането му тук в политиката е верен, тогава битката за кметското кресло наистина ще се състои. И наистина ще е интересна. Защото няма да се знае къде прелива дясното вляво и къде лявото вдясно. Както и докъде може да стигне в тази битка националистическата вълна "Атака", която към този момент всички без изключение, са забравили, че се надига.    


Прочетено: 2079 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
За Майсторите!!!!!!! pepi Welcome “Бакти+“ Препарат за септични ями Списание Влъхвите ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК късче от Морската градина докато ние спи, те творят singing in the rain :))) Фрагмент от сграда в Бургас хотел приморец Лалета от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development