Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Тютюневият бос Осман Чауш с нова измама



Ключови думи:
10 Февруари 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Най-видната фигура на ДПС за Югоизточния регион опитал да лапне цяла земеделска кооперация и пак излязъл сух от съда

Осман Рамадан Чауш -     държавният шеф на фонд "Тютюн" за Югоизточна България, настоящ общински съветник и два пъти кандидат за депутат,     сочен от години като аферист №1 на ДПС в Айтос, пак е фалшифицирал документи с цел лично обогатяване.

Срещу него е приключило наказателно дело в Районния съд, в което 54-годишният активист на Ахмед Доган е бил подсъден за опит да сложи ръка върху имуществото на земеделската кооперация в село Тополица. Случаят е от далечния февруари 1998г., но по неясни причини разследването се е бавило близо десетилетие, за да приключи сега със споразумение между подсъдимия и прокуратурата.

"Позволявам ви да видите само решението на съда, но не и папката с предварителното производство срещу г-н Чауш", заяви шефката на Районния съд в Айтос Любомира Рафаилова. Тя твърди, че     следствието, което е част от самото дело, било секретна информация и не позволи да разгръщаме обемистите книжа. В съучастие с главната счетоводителка на ЗК"Съзнание" в Тополица Лена Кирова, Чауш съставил протокол от Общо събрание на членовете като вписал себе си за председател на кооперацията, а дамата за протоколчик. Подменили     членовете на Управителния и Контролния съвет.     Какво е последвало след измамата и дали са увеличили имуществото си мнимият председател и счетоводителката, не успяхме да разберем, заради невъзможността да разгърнем дебелата папка. В крайна сметка срещу двамата в края на 2006-а г. съдът прекратява делото и ги глобява с незначителни суми, които те веднага са внесли в полза на държавата.

Предисторията с Чауш започва през 2001-а, когато Симеон Сакскобугготски пое кормилото на властта. Този човек беше поставен за директор на дирекция "Земеделие и гори" в Областната управа. Само няколко месеца по-късно - през февруари 2002-а беше уволнен, след като проведе фиктивен търг в Царево за продажба на селскостопанската техника на тамошното МТС. По време на наддаването в залата нахлу полиция, иззе документите и арестува държавника заедно с членовете на тръжната комисия. Срещу него беше образувано следствено дело за измама и злоупотреба със служебно положение. Полицаите разкриха, че предлаганата селскостопанска техника е била предварително изтъргувана, а комисията работела с раздадени фиктивни протоколи за отчитане на продажбите.

Районната прокуратура в Царево пое измамата, но до съд очевидно не се е стигнало до наши дни. Нещо повече -     веднага след уволнението, Чауш получи друга държавна служба - далеч по-апетитна от престоя му в Областна управа. Министър Мехмед Дикме му повери контрола на тютюнопроизводството     в Югоизточна България. Междувременно     пресата писа за Чауш, че е разследван и за източване на пари от държавата чрез фалшиви фактури по ДДС.

"Всъщност той е непоклатим, на два пъти опитахме да го изключим от партията, но винаги ставаше така, че някой отгоре спускаше чадър върху него", казаха негови съпартийци в Айтос. Чауш е общински съветник втори мандат. Бил е кандидат за депутат през 2001г. - на трета позиция в листата на ДПС за Бургаския район и на косъм не е влязъл в НС. През 2005г. името му пак се появява в списъка за кандидат-депутати, но на 18-о място.

За Чауш и благосъстоянието на семейството му в община Айтос се носят легенди.                    

Дирекзията му се намира на третия етаж в сграда на ул."Д-р П.Берон"2. Това е малката пресечка на главната улица, до самото кметство. Кабинетът му с плътна кожена врата обаче често е заключен. В съседното помещение във вторник открихме две от служителките му, които като разбраха, че сме журналисти, започнаха да залягат зад компютрите.

"Нямаме право да даваме информация, излезте веднага, ако разберат, че сме ви пуснали тука, ще ни се карат", викаха двете млади момичета и закриваха лицата си, за да не ги снимаме. Отказаха да се представят. Шефът им бил в София по служебни дела. Те били назначени преди четири години от министъра, Чауш малко по-рано. Името на министъра обаче момичетата не знаеха.

"Тук регистрираме тютюнопроизводителите в югоизточния регион и после ги носим     в София, тук са     Бургас, Сливен и Ямбол", каза едната служителка, която беше на не повече от 20-22 години. Тя добави още, че имали "записани над     2000 хиляди души при тях".     Регистрацията била нужна, за да получат квоти за отглеждане на тютюн, както и безплатни семена от агроминистерството.        

Интересното е, че в същата сграда, но един етаж по-долу, се намира офиса на ЕТ"Агроконсулт - Мюмюне Чауш". Мюмюне е съпругата на Осман Чауш. Солидна табела от главния вход на улицата указва, че в нейния офис се извършва "счетоводно обслужване на фирми и граждани, земеделски и тютюнопроизводители".

Опитахме се да разберем как двамата съпрузи успяват да обхванат две хиляди тютюнопроизводители от двете страни - откъм частната и откъм държавната. На кого и дали плащат за обслужването. Публикуваме опит за интервю с г-жа Чауш, защото беше невъзможно да се разбере какво казва, ако бяхме запазили автентичността на диалектния й говор.                        

Председателят на Общинския съвет на община     Айтос Осман Османов е съпартиец на Чауш и твърдо стои зад него. Той казва, че не му било известно колегата му да е предлаган за изключване от партията.     "Не съм упълномощен да говоря за организационни въпроси на ДПС, за тях нека говори     нашият председател Ружди Хасан - той отговаря за общинската структура в Айтос, не се срамувам от Осман Чауш, напротив - той е много дисциплиниран,     никога не отсъства от заседания, председател е на постоянната комисия по ТСУ, също и във временни комисии     участва", заяви Османов.        

Ружди Хасан, който е и зам.-областен управител на Бургас, не беше открит за коментар. Редакцията е готова да публикува становището му по случая.

От Катя Касабова


Прочетено: 3593 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Бургас, ФЛОРА 2009 Неизползваната жп линия в парк шарено килимче ГРАФИЛА 2009, Бургас Селка къща ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ улична картина Един рицар в Париж от Бутик залез
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development