Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

РИОСВ на съд за 2 млн. лева



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Кметът на Камено Димитър Которов търси парите, с които екоинспекцията е ощетила общината

Камено даде на съд Районната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ за близо 2 млн. лева. Причината е, че екоинспекцията лиши общината от тези пари, които са събирани от глоби на ЛУКОЙЛ - Нефтохим. След като два месеца кметът Димитър Которов води битка за тази сума, скандалът вече влиза в съда. Той смята, че общината е ощетявана умишлено. Местните хора събират подписки срещу РИОСВ и са готови да се вдигнат на протест пред сградата на екоинспекцията в Бургас.

Оказава се, че РИОСВ от години е ощетявала Камено, както и че администрация не получава никаква информация за средставата, които инспекторите събират от глоби от различни предприятия в общината. Въпросът е бил повдиган неколкратно пред директора Симеон Симоенов, но е нямало никакъв отговор. Това потвръди и настоящият председател на общинския съвет и бивш кмет Стефан Бонев. Искането на Камено да се превеждат 80 % от наложените глоби са основани на чл.65, ал. 1 от Закона за околоната среда и водите, според който общината трябва да получи такивава средства, каквато площ от ЛУКОЙЛ - Нефтохим     се намира на територията на общината.

Спорната сума общо е в размер на 2 860 995 лева, като от тях инспекцията отделя за Камено едва 35 541 вместо 1 818 383 лева. Намеренията на градоначалника са били да вложи средствата в изграждане на канализацията на всички населени места, в строителство на алеи и паркове. Парите са били преведени обаче на Бургас. От тогава Которов и Симеонов са в битка за тях. “не искам да ощетяваме никого. Държим да бъдем коректни, просто по закон парите се полагат на нас", каза градоначалникът. Шефът на екоинспекцията заяви, че Камено трябвало да докаже каква площ от рафинерията влиза в общината. От своя страна     Которов изпрати официално кадастрална карта до Симеонов, за да го убеди, че парите се полагат на Камено вместо на Бургас. В изпратеното     писмо бяха приложени и справки от общинските служби земеделие и гори в Бургас и Камено. Документите категорично показват, че съоръженията на нефтената рафинерия, собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД са разположени на територията на Община Камено на площ от 6 732.061 дка., а тези, разположени на територията на Община Бургас - 1 559.84 дка. Това съотношение, изразено в проценти представлява- 81.18839 % на територията на Камено, към 18.811609 % на земя, включена в границите на община Бургас.

Според кметът Которов, РИОСВ няма абсолютно никакви аргументи, с които да защити закононарушението си.

Веднага след като кметът Которов обяви, че ще съди РИОСВ, ръководството на инспекцията свика пресконференция. Този път мотива на Симеонов бе, че седалището на ЛУКОЙЛ - Нефтохим се намира в Бургас.

От Боряна Тенчева


Прочетено: 1652 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ПОЛКОВНИКА Мишка ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Pepi Нова професия търговски център МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. Фонтанът на площад РК камини всичко за отопланието Машините на Леонардо Градините на Версай от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development