Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Трети петролопровод ще тръгва от Бургас



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Опасността от екокатастрофа е голяма, опасяват се еколози

Бургазлии се събират в Инициативен комитет, който ще протестира срещу експлоатирането на Бургаския залив за петролопроводите “Бургас-Александруполис" и “Бургас-Вльора". Това съобщи Манук Манукян от “Екогласност", един от инициаторите за сформирането на комитета.

В Инициативния комитет са обединени еколози, рибари, туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса и обикновени граждани от региона. На първо време ицициаторите ще настояват да научат подробности от подписаното преди седмица в Бургас споразумение между заместник-министри на Русия, България и Гърция. След това те ще искат от общинските власти и ръководството на Бургаска област защита и изискване на сигурни гаранции за поминъка и екологията на региона.

“До момента по Южното Черноморие са инвестирани близо 4 млрд евро,     приходите от туризъм са над 2 млрд евро годишно и се спори доколко трябва крайбрежието да се застроява, за да се запази природата. И в това време някой решава, че това място може безпроблемно да поеме такова количество танкери и да се превърне във втори Кувейт срещу 35 млн долара такси годишно, обричайки го на евентуална екологична катастрофа", коментира Манукян.            

По думите му опасността от екокатастрофа е много голяма. Инициаторите ще настояват за икономическа обосновка на ползите и вредите от реализирането на проектите за петролопроводи през нашата страна при сега съществуващите условия и при направените до момента споразумения.

Междувременно преди дни стана известно, че предстои сключването на споразумение между Русия, България и Гърция за изграждането на трети петролопровод, който ще свърже Бургас със Солун в Гърция. Информацията беше разпространена от БНР, което се позовава на специализираният външнополитически бюлетин "Велино дипломатико", издаван от агенция "Велино", известна с достъпа си до италиански правителствени източници.

Според тази информация, дължината на новото съоръжение е около 300 километра, а по предварителни изчисления стойността възлиза на 700 милиона евро. Неговото изграждане ще позволи доставки на суров петрол от Русия и от новите производители в Каспийско море директно до Средиземно море, като по този начин се избегнат Дарданелите. Предвижда се първоначалният капацитет да бъде около 15 милиона тона годишно с възможности да стигне до 30 милиона тона на по-късен етап.

В Солун в момента се извършва разширение на един от морските терминал за целта. Той би могъл да се свърже със съществуващия петролопровод Солун-Скопие в Македония, който беше завършен през 2002 г., а вероятно и със Сърбия и даже със северно Адриатическо море.

Сред спонсорите на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Черноморската банка в Солун. В случай, че бъде постигнато споразумение между трите страни, посочва източникът, изграждането на петролопровода може да блокира други конкурентни проекти и посочва трасетата Костанца-Сърбия-Триест и Одеса-Варшава.

В Бургас общински съветници от СДС и ГЕРБ ще настояват за повече яснота по обсъжданите проекти и намеса на общинските и областните управи за изясняване на предимствата и недостатъците от проектите.

След скандалите “Фронтиер" отпадна от схемата

Във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обяви, че частната компания “Фронтиер" отпада от схемата за “Бургас-Александруполис".

Българският дял от 24,5 % трябваше да се управлява от "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ" АД, в която участва държавната фирма "Булгаргаз" (25%) и "Универсален терминал Бургас" (75%). Мажоритарният пакет акции - 55 %     в "Универсален терминал Бургас" се държи от държавната фирма "Техноекспортстрой", а 45 на сто от акциите са в частната компания "Фронтиер".

Според последното изявление на българския министър държавните фирми “Булгаргаз" и “Техноекспортстрой" ще представляват държавното участие съотвенто в петролопроводите до Александруполис и Вльора.

За “Фронтиер” се знае, че участва при структурирането на проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3" на американската компания "Ентерджи".

"Фронтиер" е и фирмата, през която минават всички офсетни програми. Тя е посредник между Министерството на икономиката и енергетиката и компаниите, с които са сключени договори за модернизация на Българската армия.

Офшорната “Фронтиер” е собственост на регистрираното на Бахамските острови "Метаконсулт БГ" и на две лица - Едуард Саркис Манукян (бургазлия, но в случая представен като акционер с американско и канадско гражданство) и Красимир Георгиев.

Красимир Георгиев е съсобственик в бившата застрахователна компания "7М", "Света вода" - за производство на минерални води, строителната "Борово билдинг". Според бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Васил Филипов по време на правителството на Жан Виденов, когато Румен Овчаров е бил енергиен министър, чрез бившата финансова къща 7М е била източвана НЕК. Един от собствениците на брокерската фирма е бил Красимир Георгиев. Георгиев има общи фирми или индиректни връзки с редица бизнесмени, близки до БСП, показва справка в информационната система "Дакси". Сред тях са Александър Томов, Стоян Александров, Николай Камов, Емил Капудалиев и Ясен Дойнов, син на Огнян Дойнов.

Най-скандалното е, че Георгиев се оказа съдружник с майката на шефа на "Топлофикация София" Валентин Димитров, който е обвинен за източване на дружеството и пране на пари. Цецка Димитрова и Красимир Георгиев са управлявали дружеството "Банско пропърти партнърс 2".

Последните слухове, че българският дял в проекта за петролопровода може да се изтъргува, може и да се окажат верни. Министър Гагаузов сам загатна в изявлението си, че “Булгаргаз” и “Техноекспорстрой” може в последствие да се разделят с дяловото си участие в петролопроводите.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 3701 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
За Майсторите!!!!!!! витраж1 Александропулис, юни.2007 Йордановден 2011, Бургас - от Тина Флора Бургас 2009 Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 През поколение водопадите край с .Стоилово.JPG Площад Тройката, Бургас място и за влюбени Театър за драма. опера и балет, Бургас.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development