Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С лична карта в ЕС



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Уиндзор - най-старата обитавана крепост в света. 1500 майстори изработват 3 години куклената къща-играчка на кралица Мери

Да отидеш до Лондон и да не посетиш някой от кралските обители, е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. Те са неизменна част от атмосферата на английската столица.

Убедих се, че интересът към кралското семейство въобще не е намалял. Въпреки, че днес Англия е конституционна монархия, в която ролята на Кралицата се свежда главно до участия в приеми и благотворителни прояви. Напротив, възхищението от кралското величие далеч не е запазена марка на тълпите въодушевени туристи.

Самите англичани с интерес следят новините около кралското семейство. За една част от островитяните това, което става в Бъкингамския дворец, е лична работа на Кралицата. Но и те обичат атракциите във вид на "срещи на кралските особи с народа" - конните надбягвания в Аскот, прочути с пищните шапки, които носят присъстващите дами; грандиозното кралско шествие в Уиндзор - едно от най-големите безплатни представления в света; официалният рожден ден на Кралицата през юни с парада по посрещане на знамената.

Според дворцовия бюлетин, Кралицата и кралското семейство посещават около 400 събития всяка година - игри на поло и конни състезания, панаири, банкети, откриване на болници и филмови премиери. При подобна наситена програма не изглежда трудно да се озовете на едно място с някое от кралските величия.

Ако нямате този късмет, остава ви посещението в кралските палати. Друго си е да видите къде са коронясвани истинските кралици или къде се хранят и спят кралете. Една част от многобройните имения се пази за бъдещи поколения, но повечето и днес се обитават от членове на кралското семейство или се използват от тях за посрещане на официални гости.

Аз избирам първо Уиндзор. Не само защото над 900-годишната история на замъка го превръща в най-старата обитавана крепост в света. Но и защото и днес е любимото място за почивка на Нейно Величество, която прекарва с близки и приятели тук почти всеки уикенд. Когато Кралицата е в двореца, над кръглата кула се вее кралското знаме. През останалото време на неговото място се развява националният флаг. Дори посещението ви да съвпадне с почивката на височайшите особи, голяма част от замъка е винаги отворена за туристи.

Веднъж попаднали там, лесно ще си обясните защо Уиндзор е единствената кралска резиденция, която продължава да се използва от времето на Уилям Завоевателя до наши дни. Последният избира мястото скоро след завоюването на Британия през 1066 година. Едуард III, който е роден в Уиндзор, разширява замъка, като изгражда Нормандската порта, голямата кръгла кула и кралските апартаменти. Близо пет века по-късно Джордж IV - най-екстравагантният от кралете с мания за строителство, но и голям любител на изкуството и дизайна, превръща средновековния замък в днешното кралско владение.

Едно от най-забележителните изобретения, които Джордж IV внася в замъка, е т.нар. Waterloo chamber. Огромната стая с портрети е в чест на монарси, войници и обикновени хора, допринесли за победата над Наполеон в битката при Ватерло.

Древните кралски покои са пищно украсени с творби от огромната художествена колекция на Кралицата, които се подменят периодично - платна от Рубенс, Рембранд, Каналето и Холбейн, рисунки от Да Винчи и Ван Гог, гоблени от Голбейн.

От миналата година в двореца може да се види впечатляваща изложба от снимки, посветени на 80-годишния юбилей на Нейно Величество. Наред с фотографиите на известни майстори, показани са и лични снимки, направени от бащата на Кралица Елизабет и от по-малкият й син - принц Андрю. Интерес предизвикват направените от принца четири портрета на Кралицата по случай 50-годишнината от възкачването й на трона през 2002 година.                

Разходката из кралската обител продължава през голяма зала, изпълнена с кутии ценен порцелан.

Това, което ме кара дълго да цъкам с език обаче, е куклената къща, с която си е играла бъдещата кралица Мери - седеметажен миниатюрен дворец, точно копие на Уиндзор. Той е отнел три години неуморен труд на 1 500 майстори. Резултатът е смайващ - куклената къща е обзаведена с електричество, течаща вода и работещи асансьори. Някои от миниатюрните книги в куклената библиотека са написани собственоръчно от Киплинг, Конан Дойл и Томас Харди, а съдържанието на малките винени бутилки е напълно истинско.

Приносът на двайсети век в палата е малката паметна плоча край кралските покои, която напомня за огромния пожар, лумнал тук през 1992 година. Огънят тръгва от личния параклис на Кралицата и напълно унищожава една пета от двореца. Изгарят безценни платна. За реставрацията на над 100-те изпепелени стаи в първоначалния им вид са похарчени 37 милиона британски лири. За да бъдат покрити разходите, се наложило да отворят за посетители кралските апартаменти в Бъкингамския дворец през лятото.

В наши дни дворецът в Уиндзор често се използва от Кралицата за посрещане на представители на държавната власт, президенти и монарси. Тук се извършват и много от кралските сватби и погребения. В параклиса "Свети Георги" край замъка спят вечния си сън десет британски владетели.

Ако Уиндзор е най-старият обитаван замък, то Бъкингам е най-младият. Днешната официална резиденция на Кралицата е дом на монарси едва от 1837 година, когато, след възкачването си на трона, кралица Виктория се премества тук от двореца в Кенсингтън.

Символ на Лондон, на Великобритания и на кралското семейство, Бъкингамският дворец е заел гордо своето място в самия център на английската столица. Неслучайно казват, че неговата фасада е може би най-известната в света.

Освен за рециденция, Бъкингам служи и за работно място на Кралицата и нейния съпруг, принц Филип. В този административен център на британската монархия са посрещани всички световни лидери, тук се провеждат много от кралските церемонии, от тук Нейно Величество поема всяка година в позлатената си каляска, за да отрие парламентарната сесия.

Гледката и в самия дворец е внушителна - зашеметяващи гостни, декорирани позлатени мебели, пищни полюлеи и разкошни предмети, като най-ценния севърски порцелан, пренесен в двореца след френската революция. Тронната зала с оригиналните тронове още пази спомена за коронацията на Кралицата през 1953 година.

През прозорците се разкрива невероятна гледка към прекрасни градини.

Безспорно кулминацията на посещението в Бъкингам е смяната на караула. Колоритните стражи на Кралицата маршируват на фона на жива музика през цялата година. Така че, дори и да не видите спалните на Нейно Величество, това си остава едно от най-добрите безплатни представления в Лондон.

Не цялото кралско семейство обитава Бъкингамския дворец. Принцът на Уелс Чарлз и втората му съпруга Дукесата на Корнуел са избрали за свой дом и работно място Кларънс Хауз, скътан зад двореца Сейнт Джеймс. С тях живеят и двамата сина на Чарлз, принцовете Уилям и Хари. Близо 50 години, до смъртта си през 2002 г., тук е живяла кралицата майка Елизабет. Подредбата на стаите в двореца е запазена от нейно време. Тук също могат да се видят много произведения на изкуството. Дворецът е отворен за посетители само през лятото.

Най-любим, не само за англичаните, е Кенсингтънският дворец край Хайд парк. Служил за кралска резиденция повече от три столетия, Кенсингтън е по-известен днес като бивша резиденция на принцеса Даяна.

През 1689 г. астмата на крал Уилям III го принуждава да купи имението далеч от смога и мръсотията на централен Лондон. Обновен и разширен, Кенсингтън се е запазил като център на кралския живот до средата на XVIII век. Тук е родена и прекарва детството си бъдещата кралица Виктория. Новината за възкачването й на престола заварва 18-годишната тогава принцеса в спалнята й.

Виктория избира за своя официална резиденция Бъкингам, а Кенсингтънският дворец постепенно потъва в забрава. Днес се ползва като дом или офис от по-скромни кралски величия, които благосклонно оставят туристите да се тълпят край стаите им. Срещу съответното заплащане, разбира се.

Най-забележителното в този дворец е единствената в света кралска колекция от церемониални одежди. Могат да се видят дрехи от минали столетия, носени от Британската кралска фамилия при официални празници и други специални случаи. Минавам през стая, едва събрала съставните части от костюма на неизвестен джентълмен от XVIII век - горкият човек, сигурно са му били необходими часове, за да сложи всичко това по себе си.

Колекцията е допълнена от дворцови рокли, носени от Нейно Величество, както и от някои от по-известните рокли на Даяна.

Повечето посетители идват в Кенсингтън заради последния му известен обитател. "Даяна, ти беше глътка свеж въздух из кралските коридори", "Липсваш ни!" - пише в книгата за коментари, изложена до

залата с рокли на принцесата. И ако в другите зали посетителите шумно разговарят помежду си, окхайки и ахкайки пред кралските одежди, тук те едва шепнат с просълзени очи.

На принцесата е посветена уникална фотоизложба на популярния светски фотограф Марио Тестино, която може да се види до началото на юли.

Представата за кралските палати няма да е пълна без Хамптън Корт. Дворецът край Темза прилича повече на малък град, разположен сред фантастични орнаментални градини, алеи и езера.

В началото на XV век амбициозният кардинал Улси, чиято роля в кралството била като на сегашния министър-председател, решава да си построи невиждан дотогава палат. Усилията му са толкова успешни, че Хенри VIII му завидял и Улси бил принуден да подари Хемптън Корт на краля.

Днес Хемтпън Корт е разкошен дворец, украсен с безценни

рисунки и заобиколен от калдаръмени дворове. Той отдавна не се използва като кралска резиденция. Част от апартаментите в него се обитават от пенсионирани кралски служители и са известни като най-желаните домове в страната.

Струва си да се разходите в тревните градини на Елизабет, градината с езерото на Хенри VIII, както и да се полутате из дяволския лабиринт, засаден преди близо три столетия.

Изобщо, ако ви е заболяла главата от блясъка и разкоша на кралските дворци, разходите се из кралските паркове - Хайд парк, Сейнт Джеймс, Грийн парк, Ричмънд... Напълно безплатни, днес те са най-достъпното и предпочитано място за англичаните от всички класи. И за туристите, разбира се.

Лора Стаматис, специално за “Фактор” Бургас-Лондон-Бургас


Прочетено: 3430 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ ФАРА НА АХЕЛОЙ парцалки 3 Созопол В солнечный день Нова професия КАМЕРА лека вечер Синята пеперудка Попрошайка воробей pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development