Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сляпата танцьорка Валя живее от милостта на съседите си



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Преградиха вход на блок, за да приютят жената, която остана без дом след пожар

Канапе втора употреба, дарена стара мивка, душ-кабина без врата с метнато найлоново перде, трикрилен гардероб пета употреба без една врата, стара маса, още по-старо легло, няколко съдини, дарени от съседи и дрехи, оцелели след инцидента, още миришещи на дим. Това е целият свят на сляпата танцьорка Валя Антонова, който тя събира отново парченце по парченце.

На 18 ноември апартаментът й в София изгоря до последната дъска. Скитници запалили огън на тавана на стария блок от гредоред. Квартирантите на Валя, които били наети без наем с условието да й помагат и да й пазаруват продукти от магазина, едва измъкнали изплашената жена. Огънят пламнал изведнъж и бушувал с такава сила, че след малко таванът паднал. Жената се измъкнала на косъм от смъртта. Върнала се в Бургас с кола, на която натоварила малкото спасени мокри от пожарните маркучи дрехи и няколко съдини, оцелели в огнената стихия. “Надявах се, че сестра ми ще предложи да живея при нея, докато си намеря дом. Тя не го направи. Приюти ме съседката ми, която ми беше приятелка, преди да продадем апартамента в Бургас", разказва със сълзи Валя. Два месеца живяла там. Съседите единодушно се отказали да дават под наем малкото помещение във входа на блока. И сега в бл. 26 на ж.к. “Изгрев" съществува най-мизерното и странно жилище. Единственият дом на Валя...Приятели боядисвали, стягали, направили отклонение от тръбите, за да има течаща вода, иззидали импровизирана баня. Помагали за покупка на мебели, а продавачите в магазините за втора употреба намаляли цената до минимум от съжаление.

Валя ослепяла на сцената преди повече от десет години. Танцувала в Поморие, когато получила внезапно главоболие и припаднала. Диагнозата била силно мозъчно налягане. Наложила се внезапна операция, но жената не прогледнала. Тогавашното й гадже панически избягало. Дори не дошло на свиждане в болницата. Пред общи познати признал, че не му трябва сляпа жена. Там бил обаче и Владимир. Мъж, който бил влюбен в изящното момиче. Той отишъл на свиждане в болницата. Поискал й ръката и тя се съгласила.

Три години живели като в приказка. Тя танцувала вечер по заведенията. Той я придружавал. Денем й четял книги, бил неотлъчно до нея. После я накарал да продадат апартамента в Бургас и да отидат в София. Според него там щяла да има по-голямо поле за изява, пък и да е по-близо до болницата, ако се наложи. Купили жилището, строено в началото на 50-те години за малко пари. Останалите отишли за операции...Владимир казал, че отива да работи в Москва, за да набави още пари за съпругата си. Само че там попаднал на друга жена и забравил за своята. Дори, когато тя изплашена му се обадила за пожара, той не се върнал. Изпратил й 70 долара да си има...а след месец поискал парите обратно, защото му трябвали...В няколко телефонни обаждания я обвинил, че сега няма къде да живеят....

“Омръзна ми да се правя на щастлива съпруга. Той ме изостави, а аз се крия пред хората. Собствената ми сестра не иска да ми помогне с нищо. Родителите ми са починали. Ако не бяха приятелите ми, сега щях да прося на улицата!" - избухва в сълзи Валя.

7000 лева я разделят от мечтата й отново да прогледне. Първата подготвителна операция при професор Молдашев в Уфа минала успешно.             Но Валя няма пари за втората, след която зрението й ще се възстанови.     Втората й мечта е отново да танцува. Тя сама е изучила от филми и касети индийското танцово изкуство и е най-добрата изпълнителка на източни танци. Вече има ангажимент в новия нощен клуб “Луна" на ул. “Рилска"6. Там програмата е от нестандартни актьори и Валя се вписва в нея. Но парите няма да стигнат. Държавата милостиво й е отпуснала пенсия 85 лева и 23 лева за придружител. Парите не й стигат дори за храна.

Но Валя е оптимистка. Преди години танцува цяло лято на площада в Приморско, за да събере пари за операция. Не събра...Сега пак смята чрез танца да събере сумата за операцията. Ако го стори, професорът обещал, че третата, окончателна операция ще бъде безплатна и той лично ще дойде в България да я направи.

Но от завръщането на светлината я делят 7000 лева. Валя не знае кога ще ги събере...    

От Илонка Иванова


Прочетено: 2916 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Отровни гъби Александропулис, Гърция - юни.2007 прозорци в хале отбор Конкурс прическа Бургас 2009 Попрошайка воробей Връзка флора 2008 Странджанска гора Созопол - пристан Pepi Истанбул
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development