Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаските лекари стачкуваха срещу хаоса в здравеопазването



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



“Ние сме тук, защото има криза в българското здравеопазване, в неговото финансиране и крайно време е политиците да решат този сериозен проблем”, каза на вчерашния митинг председателят на регионалната колегия на българския лекарски съюз     в Бургас д-р Здравко Димитров.

Лекарското съсловие от града се включи вчера в Националния протест на медицинските работници, като природата не бе благосклонна към протестиращите, заради     изсипалия се дъжд над Бургас. Освен 100 представители на колегията, които се присъединиха към протестиращите пред храм “Св. Александър Невски” в столицата, митинг имаше и в Бургас. Точно в 13.00 часа вчера над 150 медицински работници от цялата област се събраха пред сградата на     многопрофилната болница за активно лечение. Там в рамките на час медицинските работници декларираха недоволството си към нормативния и законов хаос в здравеопазването. В продължение на пет минути сирените на линейките от Спешния център огласиха града в знак на съпричастност към съдбата на несправедливо осъдените медицински сестри в Либия.

Според д-р Здравко Димитров, шеф на регионалната колегия на Българския лекарски съюз, едночасовият протест пред МБАЛ–Бургас няма да затрудни работния процес. “Призоваваме и пациентите да се присъединят, защото и те са засегнати от нестабилната и разпадаща се здравна система”, апелира още д-р     Димитров. Той е категоричен, че обединението на вчерашния ден ще бъде само началото на всеобщото недоволство на работещите в сферата на здравеопазването.

По време на митинга стана ясно, че конфликтът между лекарите и служителите от здравната каса вече утихва. По неофициална информация над 70 процента от лекарите в Бургас     са подали заявление за сключване на договор със Здравната каса.

Според шефката на касата д-р Мария Маврова натиск върху лекари не е бил оказван. От друга страна обаче заместник-председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов определи касата като репресивен орган. По думите му лекарите са поставени в безизходица, защото ако не подпишат договор с НЗОК, няма да им бъде платено за работата им.

Вчера министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви, че не се притеснява от протестите. По думите му в здравеопазването няма хаос и криза, а само проблеми, които се решават.

Президентът на федерацията на европейските лекари на държавна практика д-р Клод Ветцел пристигна вчера в България, за да вземе участие в Националната конференция “Криза в здравеопазването и човешките ресурси" с доклад за ролята на България в Европейския съюз.След като се запозна с реалната ситуация в здравеопазването, д-р Ветцел заяви, че ще участва в Националния протест на българските медици и ще подкрепи справедливите им искания.Няма система, която в последните две години да е получила повече отколкото здравеопазването - почти половин милиард лева, а да остават същите проблеми, които са били и преди десет години. Това каза финансовият министър Пламен Орешарски по време на вчерашната конференция за здравеопазването. Системата се нуждае от преструктуриране, защото няма в Европа страна с такъв голям брой клиники - в пъти повече. Чуват се гласове за вдигане на здравната вноска, но в никакъв случай не бива да се увеличава данъчната тежест и да се смята, че това ще оправи системата, коментира още финансовият министър. Специално системата на здравеопазване е била пред колапс в края на 2005 година, когато размерът на дълговете на болниците е бил над 220 милиона лева. Тази ситуация финансистът сравни с банковия срив през 1991 и 1996/97 година.

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 1902 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Tiffi Shop singing in the rain :))) бял минзухар Нова професия Фрагмент от сграда в Бургас Странджански извор pepi Етнографски Музей БУРГАС улична картина Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development