Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас на две заради тръбите с петрол



Ключови думи:
22 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Държавниците: подписахме документ с историческо значение, еколозите: ще унищожим уникалния си залив

След фойерверките от подписването на договора, дойдоха тревогите - Бургаският залив е заплашен от петролопроводите “Бургас-Александруполис" и “Бургас-Вльора", алармираха природозащитни организации. Според тях, проектите ще унищожат не само рибата в морето, но и поминъка на местните хора - риболов и туризъм, защото носят реална опасност от екокатастрофи. Наскоро се заговори и за трети петролопровод, който ще свързва Бургас със Солун.

Екоорганизации от Черноморския регион подготвят становище до правителствата на всички държави, включително и на България, с искане да се спрат инвестициите в проекти, които задълбочават зависимостта от газ и петрол. Те предлагат България да инвестира приоритетно в нови технологии.

В основата на Бургас-Вльора /АМБО/ лежат американски частни интереси, а на Бургас-Александруполис - интересите на Русия. Според представители на бизнеса това, че България е превърната в пресечна точка на интересите на две велики сили, би могло да се разглежда като дивидент. Само, ако правителството съумее да се възползва от геостратегическото положение на страната.

Без съмнение договорената годишна печалба от 35 млн долара годишно, които ще получава страната ни от петролопровода “Бургас-Александруполис", не съответства на печалбата от над 2 млрд евро годишно, които тя получава сега от туризма. А в същото време риск от екокатастрофи и инциденти съществува.

Предварително се предполагаше, че България би реализирала печалби от експлоатацията на входния терминал на петролопроводите и евентуално ще участва в разпределението на печалбата. Както стана известно обаче, Русия претендира за пълен контрол върху входната инфраструктура и всички доставки на суровина.

По неофициални данни само между Бургас и нос Емине /Слънчев бряг/ са инвестирани досега около 2 млрд евро. В района на юг от Бургас инвестициите вече надхвърлят милиард.

И докато се спори дали трябва толкова много да се застроява крайбрежието, Бургаският залив се оказа изправен пред друг проблем. На това място се завихрят течения, от залива няма отичане. За години напред ще има последствия, ако танкер изпусне нефт. На всички заливи по Черноморието ще бъдат изхвърлени нефтени петна, твърдят специалисти.

Държавните мъже обещават, че при изграждането на петролопроводите ще се изпълняват световните стандарти. Но дали това е достатъчна гаранция. Дали няма да стане така, че след 10 години вместо уникална природа, туризъм и риболов, по Южното Черноморие да останат само коридори - коридор № 8,     коридор № 9...    

Гражданите и бизнесът:

Стамат Николов - хотелиер:

Представете си колко ще паднат цените в българските хотели, колко ще намалеят туристите и колко хора трудно или няма да могат да си върнат кредитите. Крайбрежието дава поминък на хора от цялата страна. При всички случаи загубите ще бъдат в десетки пъти по-големи отколкото митичните ползи от подобен петролопровод.

Кирил Кирилов - хотелиер:

Танкерите ще се разтоварват срещу Черноморец. И няма да е една, а ще са няколко чупките на петролопровода, тъй като 1000 танкера не могат да бъдат поети на едно пристанище. Трябва да има поне 3 или 4 допълнително обслужващи пристанища за разтоварване. И те ще са в рамките на 30-40 км или в целия Бургаски залив ще бъде тотално унищожен туристическия поминък. Това е престъпление и то спрямо държавата и българския народ.

Цинично е да баламосват хората с 1000 работни места при положение, че туризмът дава 200 000 работни места.

Манук Манукян - еколог, рибар:

Край Черноморец е предвидено да има големи резервоари, до които ще бъде изтласкан нефта и оттам нататък ще бъде транспортиран по сухото трасе. На това място са находищата на черната мида и рибите попчета, писия и други дънни риби. При всички случаи Бургаският залив ще се превърне в едно умряло море.

Ами Странджа, където има защитени територии. Разрешено ли е край резервати или през тях да минава тръба, която ако се спука, ще замърси района.

Десислава Тодорова - журналист:

Крайморие беше замърсен миналото лято, след като танкер изля десетина тона нефт в Черно море. Дирекция “Морска администрация", която направи разследване по случая, не даде информация. От РИОСВ коментираха, че са намерени само умрели птици и замърсен пясък. А от ХЕИ пък не можели да забранят плажуването, защото при тях не е постъпил официален сигнал за замърсените плажове.

В същото време нефтени петна избиваха и на други плажове в района.

Това беше в резултат само на едно изпускане на гориво в морето.

Яни Стоянов - рибар:

В Рибарското селище Ченгене скеле виждаме как сега на всеки три дена 90-хилядитонен танкер влиза в нефтобазата Росен. При количеството петрол, за което се говори след реализирането на петролопровода, това означава по 3-4 танкера на ден да влизат - бедна ни е фантазията за какво става въпрос! И то при положение, че говорим само за един петролопровод.

Тези в София нямат представа какво става в Бургаския залив, какви течения въртят и какви ветрове стават. На едно место да се събират толкова много танкери, няма начин да не стане екологична катастрофа.

Държавата и общините:

Калин Рогачев - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството на България:

Общият терминал като административна единица ще се намира в Бургас, а собствеността ще е на МПК, контролирана от Русия. Всъщност въпросът с общата входна инфраструктура и собствеността на терминала ще продължава да се уточнява между София и Москва. При изграждането на съоръжението ще бъдат спазени изцяло съвременните екологични норми. Всеки съзнава какво е значението на туризма за региона и страната, така че надали някой ще си позволи да пренебрегне това огромно перо, което влиза в държавата.

Йоан Костадинов - кмет на Бургас:

Този въпрос е междуправителствен. Аз не бих се ангажирал. Но призовах при подписване на споразумението да се спазват световните екологични стандарти. Това е и икономика, и политика. Това е свързано с интересите на заинтересованите три държави.

За екологична катастрофа просто не бива и да се надяваме, след като три големи държави участват. Нашите междуправителствени представителства гарантират тази чистота, особено на Бургаския залив.

Проучванията показват, че петролопроводът е най-краткото, сигурно и финансово ефективно трасе, което може да действа в паралел с Босфора и да увеличи транзита към световните пазари.

Реализирането на проекта ще засили позициите на трите държави на европейския енергиен пазар и ще увеличи тяхното благосъстояние.

Никос Стефану - главен секретар на Министерството на развитието на Гърция:

Проектът е узрял и резултатите от него ще бъдат само от полза за трите страни. Ако поддържаме темпото от последните месеци, бъдете уверени, че строителството на петролопровода може да започне в началото на 2008 година и да приключи в кратки срокове като наваксаме загубеното през последните 14 години време . Подписаното в Бургас споразумение е документ с историческо значение, който ще послужи за основа на ускореното строителство на този проект от колосално значение.

Андрей Дементиев - заместник-министър на промишлеността и енергетиката на Русия:

Това са само първите крачки. Бързото темпо, с което беше подписано споразумението, трябва да се запази при проектирането и строителството.

Зорка Хрусанова - кмет на село Черноморец:

Според мен, това са небългарски интереси. Аз смятам, че трябва да се избере между единия отрасъл - туристическия и другия - петролния, независимо, че той е трансграничен. От гледна точка на интересите на българската икономика трябва да решим - дали ще развиваме туризъм или ще вкарваме нефтопроводи в тази близост до плажовете. Жителите на Черноморец няма да позволят това. Очаквам да се вдигнат и привържениците на НАТУРА.

България може да понесе финансови санкции и ограничения при еврофондовете

Проектът, за който и да е от петролопроводите, ще застраши изключително     Бургаския залив, а оттам и цялото Южно Черноморие.

Самият капацитет на Пристанището е недостатъчен за обработването на заявените количества танкери. Ще се наложи удълбаване на залива, което ще има унищожителен ефект върху морската флора и фауна. Самото удълбаване най-вероятно ще бъде извършено некачествено /каквито опити тук вече е имало/.

Опитът с други терминали показва, че въпреки заявките за качествени и непробиваеми мерки срещу потенциални аварии и замърсявания, те винаги възникват. Това е исновната причина за неутрализирането на трасето през Босфора.

На сегашният етап от проекта и информацията, с която разполагаме, няма ясен ангажимент от страна на българското правителство и частните партньори за разпределението на отговорноститепри евентуална авария и ясен финансов ангажимент за покриването на екологичните щети.

Асен Гагаузов,     министърът на регионалното развитие

Трасетата на петролопровода Бургас -Александруполис ще преминават през защитени територии в Странджа планина и места, които са включени в НАТУРА-2000, заяви в Бургас министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Той не коментира как с нефтения проект     страната ни ще спази поетите задължения към европейските директиви за опазване на екомрежата. Според него строителството на нефтопровода ще бъде съобразено с всички съвремени изисквания и няма да бъде нарушено екологичното равновесие в Бургаския залив, независимо, че през     него ще     преминават до 50 млн. тона годишно петрол.

„До колкото знам и сега тук се разтоварва петрол,     но не е имало екологична катастрофа", коментира още строителния министър.    

„Винаги се намират хора, които са против.     Не знам дали да се радвам или съжалявам, че по мое време се финализира този порект. Знаете, че 12 години се говори за него, той е добър в икономически и геополитически план,     така че правителството го подкрепя", категоричен бе Гагузов. Той отрече да се готви споразумение за трети петролопровод, който ще свърже Бургас със Солун.

Bankwatch Network - Мрежа от екологични неправителствени организации www.bankwatch.org

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 2116 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Компасът на ул. вместо сняг на Коледа Тавия Детски къщи Teddys house Бургас, мостика Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Небе Мебелна Фабрика ДИЕЗ Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development