Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Доктори искат оставката на министър Райнов



Ключови думи:
22 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

От Лекарския съюз са категорични, че здравната каса не изпълнявала задълженията си

Протестиращи лекари, подкрепили националните стачни действия поискаха оставката на зам. здравния министър Емил Райнов в Бургас.     Той беше тук, за да се запознае с исканията на медиците, но срещна само тяхното негодувание за калпавата здравна система и ниските заплати.Макар     че на срещата бяха обсъдени проблемите на здравната система у нас, лекарите са обезверени, че скоро ще се промени здравеопазването ни към по- добро.    

Първата среща на зам министъра беше в МБАЛ - Бургас. По-късно д-р Райнов като     председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса се срещна с представители на РЗОК - Бургас.

Едночасовите стачни действия от тази седмица в многопрофилната     болница бяха в подкрепа на активното лечение в Бургас. Инициативата на медиците е продължение на протестите от 15 февруари пред хирургическия корпус на МБАЛ, заявиха стачниците.

Протестът под мотото „Европейско финансиране за качествено здравеопазване", бе подкрепен и от пациенти. Протестиращите подкрепиха и несправедливо осъдените в Либия медицински сестри. Нашият протест се подкрепя от Европа , подчерта доктор Здравко Димитров,председател на регионалната колегия на Лекарския съюз в града.

Доказателство за това е присъствието на митинга в София на 15 февруари на председателя на Федерацията на лекарите на държавна практика в ЕС Клод Вензел.

Според председателя на Съюза на медицинските сестри проф. Маркова на лице е много сериозна криза по отношение на сестрите, лекарите, рехабилитаторите, болногледачите, защото по-голямата част от тях вече не са в България и много скоро тяхната липса ще бъде усетена.

Крайно време е по думите й да бъде направено така, че българските сестри, акушерки, лаборанти и медицински специалисти да остават и да работят в България."Ние не искаме оставката на здравния министър, а просто да бъдат изпълнени нашите искания, казаха лекари.

Според европейския комисар по здравеопазване Марко Киприано     всички граждани имат право да бъдат лекувани в собствените си страни.

"При вас се наблюдава обстоятелството, че вие отделяте средства за здравеопазването наполовина от средствата, които се отделят в останалите членки на ЕС и вече е факт , че сте изгубили голяма част от лекарите и медицинските си сестри, които в момента се намират зад граница", уточни Вензел.

От Лекарския съюз са категорични, че Националната здравноосигурителна каса не изпълнява задълженията си.

"Нарушенията на НЗОК не са от вчера. Ние искаме гаранции, че те няма да продължат. Настояваме, парламентът да приеме закона за пациентите, който отлежава вече от 5 години"недоволстваха лекарите. Пред протестиращите бе прочетена декларация от 16 точки, като по голяма част от тях бе призовано да се действа незабавно.

След прочитане на декларацията протестиращите стигнаха до единодушно решение да бъде поискана оставката на председателя на НЗОК Емил Райнов.

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 1878 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 BSB съботно кафе Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ казан с тръжи Underwater Флора Бургас 2009 Театър за драма. опера и балет, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 лека вечер Хималаи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development