Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нова инфраструктура вдигна цените до 200 евро на квадрат



Ключови думи:
22 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Община Царево и бизнесът с обща програма за изграждане каналицазия и пътища

Кметът на Община Царево инж. Петко Арнаудов обяви Програма за изграждане на канализация и пътища в подкрепа на собствениците и инвеститори на земеделски земи по Южното Черноморие.

На север от Царево се намират два от най-известните и посещавани бивши черноморски къмпинги - "Оазис" и "Арапя". В “Оазис" “Лалов егрек" ООД на руснаците Генадий Узун и Дмитрий Бочаров изгражда един от най-луксозните клубове за ваканционен туризъм - специализиран център за водолазен спорт и подводен риболов. Стойността на имота се оценява на 6 млн евро. За имотите в "Арапя" пък са издадени десетки разрешения за строеж, които ще започнат да се реализират при наличието на външни ВиК връзки. Практически и двете територии не могат да бъдат използвани за туризъм без канални съоръжения и водопровод.

Затова общината, в сътрудничество със собствениците, започна изграждане на канализация за отпадни води. Общината ще инвестира за първия етап 1 200 000 лв. Така ще се изгради участъка Арапя - Царево, обслужващ над 250 имота в бившия къмпинг. На втория етап до края на месец май със средства на частните инвеститори каналът ще се свърже с участъка "Оазис"-"Арапя".

След приключване на изкопните работи ще се възстанови и преасфалтира стария път Лозенец-Царево. Така     кметът Арнаудов се надява да избегне ситуацията в други черноморски селища, при които нови хотели и къщи стоят празни поради липса на предварително изградена канализация. Наличието на инфраструктура рязко вдига и цените на самите имоти. Според някои оферти, предложенията за квадратен метър земя     между Царево и Лозенец с осигурена канализация достигат и надминават 200 евро на кв.м.

През лятото на 2006 г. общината въведе в експлоатация най-голямата пречиствателна станция за отпадни води на юг от Бургас, с общ капацитет 40 000 души. Станцията е финансирана със средства на МОСВ и е най-бързо построеното и започнало да функционира подобно съоръжение- само за четири години. По проект станцията може да обхване водите на общинския център и строежите по къмпингите - "Оазис", "Арапя" и "Нестинарка".

За периода 2005-2006 г. с колектори са обхванати отпадните води на почти цялото Царево. Всички разноски по     подръжката са поети от общината, а собствениците на нови строежи заплащат такса за присъединяване и ползване на общинската инфраструктура при издаване на разрешението за строеж.

Общината е новатор и при въвеждането на публично-частно партньорство при     самото изграждане на отпадна канализация до новопостроената станция. В района на къмпинг "Нестинарка", където работи първият собствен хотел на концерна ТУИ за България - "Серенити бей", инвеститорите, обединени в сдружение "Инфра Нести", със съгласието на Общината     изградиха и ползват ВиК система за близо един милион лева. Това съоръжение дава възможност за обособяване на изцяло нова курортна зона "Нестинарка-Боруна".

Както "Фактор" вече писа, през 2007 г. ще бъдат завършени КПС 4     и тласкател в зона “Север" и КПС     и тласкател в къмпинг “Арапя" . Осигурени са средства в размер на 1 800 000 лв. за частично разплащане на посочените обекти. Ще се търси допълнително финансиране от страна на ПУДООС. При осигуряване на финансов ресурс ще започне изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води     в град Ахтопол на стойност 6 500 000 лв.

През 2008 г. предстои изграждане на КПС 6 и тласкател в кв. “Василико" в Царево и разширение и подобрения на експерименталните модули в селата Синеморец и Варвара. По този начин ще бъдат обхванати в пречиствателни съоръжения отпадните води по всички крайбрежни селища на най-южната черноморска община, обясни инж. Арнаудов.                                            

От Добромира Задгорска


Прочетено: 2432 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост Поглед към Бургас през залива Кавказка иглика университет Строеж с кран Декабрь 2017 года Черноморец-Поморие Пролет на село Първа пролет наближава, кокичета в двора Слънчев бряг не е само строителен обект
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development