Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Битката за инглиш вилидж в Димчево



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

БСП и СДС са в съюз срещу мен, твърди Ивайло Зартов. Сделката е неизгодна, режат го съветниците

Бизнесменът Ивайло Зартов и Общинският съвет в Бургас влязоха в битка за 360 дка зема край езерото Мандра. Скандалът избухна след като     шефът на “Инглиш вилидж” поиска замяна на терен в село Димчево срещу ниви из цялата община. Целта му бе да разшири площта, на която ще бъде построено тузарско руско селище на брега на езерото с идеални условия за риболовен туризъм и с всевъзможни спортни атракции. Комисията по общинска собственост обаче, чийто шеф е лидерът на СДС Костадин Марков, отхвърли искането за замяната на земите с мотив, че сделката е неизгодна за общината. Изненадващо непосредствено преди сесията на Общинския съвет в сряда докладната записка с искането бе оттеглена от Зартов с изявлението, че не иска да става заложник на партийни страсти.

Строителството на луксозния комплекс     започна в края на лятото. Очаква се богаташи да почиват край езерото Мандра. Там ще има тузарски къщички, модерни дворове и атрактивни спортни комплекси. Киприте вили ще са 35 с дворни места.     Жилищата ще са с площ 200 кв. м., а дворовете ще бъдат по 800 кв.м. Желаещите да имат такива домове ще броят по 100 - 160 хиляди евро. Руснаци, англичани и двама българи вече са си поръчали жилища.

Във вилното селище ще бъдат вложени 10 млн. евро. Това е най-голямата руска инвестиция в Бургаска област, договорена при посещение на най-високо равнище кмета Костадинов в Москва преди месеци. Проектът е бил представен с помощта и на депутата от Руската Дума Генадий Гудков. В момента той се реализира на площ 500 дка, а искането е - селището да се разрастне на още 360 дка.

“Атака” пое акция срещу замяната. “Предлаганият за замяна общински терен ще бъде включен в регулация, което вече доведе до повишаване на цените на частните парцели в съседство над 100 пъти. Т.е. кметът     на община Бургас предлага общината да се лиши от свои земи с цена минимум 7 млн. лева , а в замяна да получи ниви, които никога няма да влязат в регулация и чиято цена общо е под 50 хил. лева. “Атака” предупреди, че ще предприеме всички разрешени от закона мерки, за да не допусне тази престъпна сделка и да потърси съдебна отговорност от общинската администрация и общинския съвет.

“Никой не отрича, че заслугата да се вдигнат цените на земите в района е на “Ингиш вилидж”, но това вече е факт. Сделката е неизгодна за общината”, смята Костадин Марков.

Заради разгорелия се конфликт хората в Димчево светкавично събраха 123 подписа в защита на строежа.

“Тази земя беше пасище, най-ниска категория, имаше само драки и камъни. Ако не беше руското селище “Инглиш вилидж” никой нямаше да обърне внимание на тези терени. Всички тук искаме селото да стане оазис на Бургас”, коментират хората в Димчево.     Те са категорични, че размяната трябва да се осъществи, защото за тях възможността на инвеститора, да строи, е шанс да имат нов имидж, нови работни места, хубава инфраструктура.

“Иначе ще продължава никой да не знае за селото ни. До скоро ни питаха дори дали сме към община Бургас. Всички гласуваме с две ръце за строителството. Хората нямат друг поминък, а сега очакваме да има нови работни места в спортни комплекси, магазини, административни сгради”, казва Яна Стоянова, която изпълнява длъжността кмет в момента.

Местните хора очакват с влизането на богати чужденци в района     да се     подобри състоянието на пътищата и най-вече на качеството на питейната вода. В момента Димчево черпи вода от собствен     водоизточник с лоши качества. Хората отдавна искат да се захранват от Бургас.

Земята, която купих е 9-а категория - камъни и храсти.

Там няма и най-елементарна инфраструктура - вода, електричество, водопровод. Сега откровено се спекулира с цената на тази земя - каква щеше да е цената й, ако я нямаше инвестицията. Отговорът е - нищо, защото в този камънак нищо не вирее. Нивите, които аз давам са 4- та или 5- та категория, е становището на Зартов по повод нападките на “Атака”.

Оттеглянето на искането на Зартов от местния парламент озадачи част от съветниците в сряда.

“Разширяването на селището щеше да доведе до повече работни места, данъци в общината, работа за строителните фирми. Щеше да се увеличат преките и непреките ползи за общината. БСП и СДС обаче са се съюзили срещу мен. Искам да им кажа да не ме закачат, не ставам за политик, аз съм бизнесмен. Възмутен съм от политизирането на инвестиционен проект, който изцяло е в полза на жителите на село Димчево, на Бургас, на Бургаска област и не желая да заставам редом до тези хора”, коментира Зартов. Той ще завърши сторителството на ВИП зоната на площта, която му е отредена до този момент. Вече първите няколко вили са издигнати. Но за да поиска допълнително земя за разширяването му оттук нататък, той каза, че вече ще чака съветниците сами да го помолят.

От Боряна ТЕНЧЕВА


Прочетено: 2735 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Конструкция Гъбките през гората, до морето аз Бургаският кей pepi Хималаи Алуминиеви парапети Промоция мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Pepi Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development